21. mai, 2014

Vindkraft: Støj, skygger og sundhedsrisici - Peter Skeel Hjorth

youtu.be

Opptak fra vindkrafthelg i Kultursalongen på Fagerhøi, Søre Osen i Trysil vest. Peter Skeel Hjorth, Danmark, foredrar om vindkraftens skyggesider.

I 2007 ble forfatter og gravejournalist Peter Skeel Hjorth (1943- ) uventet konfrontert med planer om et større antall vindturbiner i skogen bak fritidshuset sitt nord i Skåne. Siden den gang har han brukt all sin tid på å grave seg dypt ned i alle problemer med vindkraft. Hans research resulterte i den kritikerroste boka «Besat af vind», februar 2012, som ble innstilt til den prestisjefylte FUJ-prisen 2012. Boka er en kritisk beskrivelse av satsningen på vindkraft. I dag er Peter Skeel Hjorth talsmann for EPAW, European Platform against Windfarms, som representerer hele Norden og Baltikum. Hjorth er også styremedlem i Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) og den lokale protestgruppen Färingtofta Norra Ideel Förening.

«Intet lades i fred. Hverken nationalparker, kulturperler eller verdensarv, udpeget af Unesco. For der går et spøgelse gennem Europa - vindkraftismens spøgelse. Det viser sig i alle lande, og færdes frit i magtens korridorer. Det sidder med ved forhandlingsbordet, når vindkraft er på den politiske dagsorden. Det er et spøgelse, som er til stede over alt, hvor der er penge at tjene på vindens energi.

Problemet er ikke vindkraft i sig selv. Problemet er industriel vindkraft i stor skala og måden, hvormed den gennemtvinges i en politisk og kommerciel symbiose, der bedst kan betegnes som vindkraftisme. Det er en ny isme, bygget på propagandistisk markedsføring og lobbyisme, ikke på vitenskab. Med massiv propaganda over for offentligheden og en politisk lobbyvirksomhed, der i omfang og kraft er uden historisk sidestykke, har vindkraftismen selv skabt den tidevandsbølge af begejstring for vindmøller, der ruller hen over Europa - og resten af verden for den sags skyld. Til skade for stadig flere mennesker, der tvinges til at leve med generne.»

- Fra «Besat af vind», Saxo 2012, av Peter Skeel Hjorth.

http://www.epaw.org.
http://www.na-paw.org.