6. feb, 2015

Modig mafiajeger risikerer livet

www.aftenposten.no

Mimmo Fontana, sjef for den italienske miljøvernorganisasjonen Legambiente på Sicilia, har kartlagt hvordan mafiaen tjener milliarder på fornybar energi.

EUs mål for fornybar energi gjorde at Italia innførte verdens gunstigste subsidieordning. De siste seks årene har Italia betalt ut mer enn 55 milliarder euro i støtte til sol- og vindenergi. Internasjonale energiselskaper strømmet til Sicilia som har overflod av sol og vind. De møtte veggen. Byråkrativeggen. Selv et lite prosjekt krevde 5–6 år før alle autorisasjoner var i orden. Én som ikke hadde problemer med byråkratiet, var Vito Nicastri (58), kjent som «Vindens herre». Nicastri er rørlegger og elektriker. Han drev en liten forretning i Alcamo i Trapani-provinsen. I løpet av kort tid bygde han opp et imperium i fornybar energi i milliardklassen.

– Alle dører åpnet seg for ham. Autorisasjoner ble fikset på få uker. Plutselig rådet han over enorme landområder. Vi begynte å stusse, forteller Mimmo Fontana, sjef for miljøvernorganisasjonen Legambiente på Sicilia.

Over hele Sicilia og Sør-Italia utviklet Nicastri vind- og solkraftverk som han solgte videre til italienske og utenlandske selskaper, deriblant fra Danmark, Luxembourg og Tyskland.

Aftenposten: 16.02.14.