16. aug, 2015

GD: Noe er på gang i Eidsiva

Gjennomgang: Løseth vil gjerne avdramatisere det som skjer i Eidsiva for tida. Likevel startes det en prosess med full gjennom av selskapet på eiermøtet 31. august. 

 

- Vi arbeider med flere scenarier, sier Løseth.

 

(GD: 11. august 2015)

Styreleder Øystein Løseth i Eidsiva Energi vil gjerne snakke om Eidsiva etter sommerens mange medieoppslag. Men han vil ikke si så mye.

 

Lillehammer: Mandag 31. august skal eierne møte styre og administrasjon i eiermøte. Der blir neppe mye vedtatt. 

 

– Det eiermøtet blir det første av flere i en prosess. Vi er interessert i en diskusjon om Eidsivas framtid og arbeider med noen scenarier, sier Løseth.

 

Fersk direktør

Siden nytilsatt direktør Øistein Andresen ikke tiltrer før fredag denne uka, blir neppe noe scenario ferdig til den 31. 

 

– Den nye direktøren kommer til å gå gjennom all virksomhet i Eidsiva for å se hva som er naturlig for oss, sier Løseth.

 

Eidsivas problem for tida er at selskapet har stor gjeld og driftsutgifter som er høye i forhold til inntektene fra strøm og utleie av nett. Det er lettere å tjene penger med høye strømpriser enn med lave.

 

– Strømprisene kommer til å holde seg lave framover, sier Løseth, som foreløpig ser fram til 2020. Dermed må noe gjøres.

 

Nesten alt vel

Plan A er å gjøre om en del lån til egenkapital for å holde gjelda nede og bankratingen oppe. God rating gir billigere lån. Denne Plan A må eierne gi grønt lys for. Styrelederen vil likevel gjerne avdramatisere situasjonen i selskapet og berolige eierne. Utbytte skal det bli.

 

– Det har vært gitt klare signaler angående utbytte. De signalene står fast, sier Løseth.

 

I det hele tatt mener han at mye går bra. Han tror ikke engang at sommerens oppslag om fete pensjoner har skadet selskapet.

 

– Jeg hører det motsatte. Kundemålingene gir oss gode tall.

 

Så snart den nye direktøren har fått satt seg, skal han se på alle tall og sammenligne sine tall med andre lignende selskapet. Styrelederen på sin side vil gjerne se flere innsparingsplaner.

 

Mens han, styret og konsernledelsen driver med dette, skal Eidsivas utearbeidende montere automatiske strømmålere for 800 millioner. Gudbrandsdal Energi har hatt slike i årevis.

 

Fallskjerm

Øystein Løseth er styreformann for tida, i Eidsiva og i Statoil. Han får 240.000 kroner i Eidsiva og 720.000 i Statoil.

 

– Jeg lever enkelt, sier Løseth, som fikk med seg seks måneders etterlønn fra svenske Vattenfall da han forlot kontoret sitt der i fjor høst etter litt opp og ned.