23. des, 2015

Glåmdalen mener: Fristet til omkamp

 

Fristelsene fra E.ON var store nok. Over nyttår skal Nord-Odal kommunestyre nok en gang uttale seg om hvorvidt de mener et av verdens største energiselskaper skal få bygge rundt 40 vindkraftverk på Songkjølen og Engerfjellet. Da saken ble behandlet i oktober 2013, sa 14 representanter nei. 11 var for.

Saken vekker sterke følelser. Vindkraft har dominert debattsidene i Glåmdalen de siste ukene. På glomdalen.no har vi i perioder vært nødt til å stenge kommentarfeltet fordi det har gått litt vel hett for seg. Engasjementet er til å forstå. Vindmøller innebærer store inngrep i naturen, samtidig som prosjektet gir store inntektsmuligheter. Noen vil tjene på utbyggingen, andre opplever at nærområdet deres forringes.

Prosjektet ligger nå til behandling i Olje- og energidepartementet. Signalene derfra skal visstnok være at den lunkne holdningen til kommunen er det som står i veien for et klarsignal. Derfor har E.ON den siste tiden rullet ut den ene fristelsen etter den andre: 250 millioner i kommunale inntekter, skianlegg og nasjonalt besøkssenter for vindkraftutbygginger. I tillegg kommer ringvirkningene som naturlig følger med en milliardutbygging.

Mens Høyres Finn Egil Sandmo mener totalpakken fra E.ON nå er så bra at man ikke kan si nei, klarer ikke ordfører Lise Selnes (Ap) å se at det nye tilbudet er særlig bedre enn det gamle. Hun beklager at E.ON ikke la alt på bordet før valget, slik at velgerne kunne tatt stilling til saken. Vindmøller er definitivt en lokalpolitisk sak som ville skapt engasjement – og kanskje vært avgjørende for mange.

Det nye kommunestyret har sagt ja til omkamp. Bare det er et signal om at vinden kanskje blåser i en annen retning denne gangen. Men i en sak som har satt så sterke følelser i sving, tar vi ingen ting for gitt. Dette er nok ikke over før vi eventuelt hører den lavfrekvente rumlingen fra vindmøllene synge ut over tretoppene i Nord-Odal.

Glåmdalen: 22.12.15.