6. jun, 2015

Miljøvennlige elve-turbiner: Ny norsk teknologi skal redusere verdens dieselforbruk.

Miljøvennlige elve-turbiner: Ny norsk teknologi skal redusere verdens dieselforbruk.

 

Istedenfor forurensende dieselaggregat kan miljøvennlige elve-turbiner utnytte naturlige ressurser til å produsere strøm. Og det hele er utviklet i Norge. Alt som trengs for å drive turbinen er minst fem meter per sekund vannstrøm i elven til å produsere to megawatt strøm i et år. Det tilsvarer strømforbruket til 100 norske hus i året.

 

Deep River er selskapet som har forsket og utviklet på det som heter en cross flow-turbin (vannmølle). Gammel kunnskap med ny teknologi. Turbinene, som står for sin endelige verifiseringstest i sommer, i Litauen, er mobile, og montert i containerløsninger som senkes ned i elven og forankres. Turbinen utnytter vannstrømmen i elven til å produsere fornybar energi som har ingen forurensende utslipp, til forskjell fra dieselaggregat.

 

Store investeringer

- Det er budsjettert inntil 20 millioner på forskning og utvikling av produktet, forteller Lars-Kåre Legernes som er administrerende direktør i Oslo Chamber of Commerce. En medlemsorganisasjon som fremmer norske bedrifter på det internasjonale markedet. Allerede har mange store elvenasjoner meldt sin interesse for Deep River-turbinen, der iblant Sri Lanka, Litauen, Canada, Sør-Afrika og Chile. - Senest i går meldte Algerie sin interesse, kan Legernes melde. Det er ikke så rart når alt som trengs for å drive turbinen er minst fem meter per sekund vannstrøm i elven til å produsere to megawatt strøm i et år. Det tilsvarer strømforbruket til 100 norske hus i året. Hvis vannstrømmen dobles til ti meter per sekund så får man hele 17 megawatt strøm i året, som kunne forsynt 850 norske husstander med fornybar energi. Det er i dag 1,3 milliarder mennesker verden rundt som lever uten strøm.

 

Forskningssamarbeid

Mye av utviklingen av turbinen har foregått i samarbeid med masterstudenter og andre fagpersoner ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som ligger i Ås. - Dette har vært et veldig nyttig samarbeid for både Deep River og våre studenter. Deep River har fått nye øyne og kompetanse på flere områder, og gründer Reidar Vestby har vært mentor for flere studenter, sier Jens Kristian Rostad som er rådgiver ved NMBU Technology Transfer Office. Han er veldig positiv til Deep River-turbinen. - Fordelen er jo at man er selvforsynt med energi, man er ikke avhengig av strømnettet. I tillegg er det et lite anlegg som er lett flyttbart, og kan tilpasses svært mange bruksområder. Det er svært lite vedlikehold med turbinen, sier Rostad.

 

Ting tar tid

Utviklingen har pågått i seks år. Selskapet har skaffet kapital fra private investorer, Innovasjon Norge og Forskningsrådet til prosjektet, og har ingen lån. Anerkjente norske og internasjonale produsenter har bidratt i utviklingen av prosjektet. - De har funnet leverandører som har involvert seg i prosjektet, og som har bidratt til teknologi og produksjon av komponenter. Hvilket er veldig betryggende, for da betyr det at de har tro på produktet. Og nå er det endelig tid for den store testen, som skal skje i Litauen, i sommer. Kunden, som er et energiselskap i Litauen, har indikert at hvis turbinen produserer som forventet, kan ordren økes fra 100 til 200 enheter, sier Legernes med stor optimisme i stemmen. Deep River-turbinen er i ferd med å bli miljøgodkjent av EU, og koster 500.000 euro per enhet.

 

Fornybar energi til verden

Med andre ord er denne turbinen, når verifiseringen er gjennomført i sommer, et solid bidrag til verdens innsats for å få ned miljøforurensende utslipp. - Tenk deg da en liten landsby i Afrika for eksempel, som ikke har strøm, men har en elv i nærheten. De kan umiddelbart få strøm som er laget på naturlige ressurser. - Eller i Canada hvor de har omfattende gruvedrift, og ofte dieselaggregater som strømkilder. Men de har veldig mange store og små elver - da er Deep River-turbinen langt mer kostnad- og miljøeffektiv, avslutter Legernes.

 

Kilde: fremtidensenergi.no. Forfattet av Masha Dundic.