Aalborg Universitet har blitt medlem av Vindmølleindustrien
Da er det kanskje på sin plass å kvitte seg med en brysom akustiker som professor Henrik Møller?
Da er det kanskje på sin plass å kvitte seg med en brysom akustiker som professor Henrik Møller?
For nylig blev en af Danmarks mest anerkendte støjforskere fyret efter 32 års tro tjeneste på Aalborg Universitet. Navnet er Henrik Møller, og han var åbenbart ikke lønnen værd, hvis man skal tro på den officielle forklaring. Det er dog en begrundelse, jeg finder yderst mærkværdig. Netop nu sidder jeg med vindmølleplaner op til halsen som medlem af teknik- og miljøudvalget i Vejen Kommune. Vi er nemlig pålagt at planlægge for vindmøller i industristørrelse på op til 150 meter.
En ting bliver ved med at komme op i debatten: manglende viden. Det skyldes, at den videnskabelige viden om støjudbredelsen samt de lavfrekvente lyde fra så store møller er begrænset. Kommunerne – og i stigende grad også Miljøministeriet – har brug for viden herom. Derfor må det undre, at en mand med så stor viden som Henrik Møller ikke er sin løn værd.
Forklaringen skal nok snarere findes i, at hans og andre akustikere og ingeniørers forskning hæmmer Miljøministeriets – og vindmølleindustriens – ønske om at opsætte industrivindmøller på land, hvor de er til stor gene for naboerne. De skal beskyttes, og det kræver massive regelændringer, som gør det svært at nå regeringens ambitiøse klimamålsætninger inden 2050.
Henrik Møller er på grund af sin forskning blevet en modspiller i stedet for medspiller, fordi han og hans medarbejdere har kritiseret reglerne om vindmøllestøj, som de mener, er fagligt forkerte. På et tidspunkt har Miljøministeriet og vindmølleindustrien fået nok. De har formentlig formået at få Henrik Møller presset væk.
Den sande årsag er nok derfor snarere, at han er blevet en trussel for staten, for den grønne industri og dermed for hele den religiøse klimabølge, der vælter ind over Danmark. Realiteter flagrer i vinden, men indeholder enorme økonomiske og politiske interesser for et fåtal.
Man må mene, hvad man vil, men man skal gerne mene det rigtige, ellers skal staten nok få lukket munden på én, ser det ud til. Det er et tab for ytringsfriheden, det akademiske og ikke mindst for mig som kommunalpolitiker, der gerne vil have en ordentlig, faglig funderet lovgivning at beslutte ud fra.
Carl Andersen, kommunalbestyrelsesmedlem (LA), Vejen Kommune
Information 2. juni 2014:
Et økonomisk presset Aalborg Universitet har fyret en kritisk vindmølle-professor for hans dårlige ’indtægtsskabende performance’. De akademiske fagforeninger mener, at fyringskriteriet strider mod forskningsfriheden
Information 3. juni 2014:
Information skrev i går, at professor i akustik Henrik Møller er blevet fyret fra Aalborg Universitet for at give underskud. På grund af økonomiske problemer skulle hans institut fyre en forsker i Akustik-sektionen. Sektionen blev udvalgt på grund af dens ubalance mellem indtægter og udgifter. Herefter blev de syv forskere i sektionen sammenlignet ud fra ’indtægtsgivende performance’, og Henrik Møller var ifølge opsigelsen den, der bedst kunne undværes.