21. sep, 2014

Kjernekraft stridsspørsmål i svensk valgkamp

Svensk valgkamp nærmer seg slutten. Kjernekraft har vært et av stridsspørsmålene.

 

«Et af valgets stridsspørgsmål er således blevet energipolitikken med atomkraft som omdrejningspunkt, hvilket også har overrasket mange. Det er især blevet tydeligt i de seneste dages partilederrunder, hvor regeringspartierne har presset Socialdemokraternas Stefan Löfvén hårdt på emnet, der er hans svageste punkt.

 

Striden om atomkraft

Socialdemokraterna har nemlig altid haft et ambivalent forhold til atomkraft, fordi de står mellem to stærke modstandere.

 

På den ene side industriens konkurrencekraft og ikke mindst de LO-medlemmer, der arbejder der. På den anden side en historisk stærk modstand mod atomkraft hos store dele af partiets venstrefløj. Tilbage i 1980 – ved den store folkeafstemning om atomkraft – var det Socialdemokraterna, som vandt med politikken om, at atomkraften skulle afvikles skridt for skridt, alt efter hvad der var muligt i forhold til elforsyningen.

 

I dag – 34 år senere – er det kun Barsebäck, der er lukket, og de borgerlige partier vil udskifte de øvrige gamle reaktorer med nye værker.

 

For den rød-grønne blok er atomkraft den svageste punkt i et fremtidigt regeringssamarbejde. Miljöpartiet går nemlig til valg på, at to reaktorer skal lukkes i den kommende valgperiode, hvilket også Vänsterpartiet støtter.

 

Socialdemokraterna har forsøgt at undlade at melde ud før valget og taler om, at de vil fremlægge en energipakke, som kan få bred politisk tilslutning, mens de borgerlige har set deres chance til at så splid i det rød-grønne samarbejde.

 

Spørgsmålet har nemlig sat den atomkraftvenlige Stefan Löfvén i en rævesaks: Han risikerer enten at miste sit regeringsgrundlag med Miljöpartiet eller at gå imod sin og partiets overbevisning om en langsom afvikling.»

 

Kilde: «Nye tider: Svensk valg handler om kvinder, a-kraft, flygtninge og Putin», Politiken.dk 13.09.14.