9. feb, 2016

TORDENVÆR, DRIFTSAVBRUDD OG OVERSPENNINGSBESKYTTELSE

 

I 2014 forårsaket lyn over 4000 driftsforstyrrelser, tilsvarende en av tre driftsforstyrrelser, ifølge en studie fra NVE

På oppdrag fra NVE har studenter fra sivilingeniørstudiet i Energi og Miljø på NTNU analysert mengden driftsforstyrrelser i nettet grunnet tordenvær. De undersøkte også hva nettselskaper gjør for å beskytte anleggene sine mot lynoverspenninger. Resultatene er presentert i rapporten "Om lyn og lyns påvirkning på det norske kraftnettet" (august 2015):

http://www4.nve.no/PageFiles/37713/Lyn%20Sommerprosjekt%20NVE%202015.pdf 

Det viser seg at tordenvær fra 2009 til 2014 i gjennomsnitt var årsak til over to tusen driftsforstyrrelser i strømnettet hvert år. Det betyr at én av fem driftsforstyrrelser i perioden skyldes lyn. I 2014 alene forårsaket lyn over 4000 driftsforstyrrelser, tilsvarende en av tre driftsforstyrrelser det året.

Feil forårsaket av lyn skyldes materielle skader på kraftsystemets komponenter, med tilhørende reparasjonstid og -kostnader. Den overveiende andelen havarerte transformatorer er i distribusjonsnettet (1‑22 kV), men det finnes også eksempler på alvorlige hendelser med transformatorbrann i anlegg på høyere spenningsnivå.

Kilde: Tordenvær er en betydelig årsak til strømbrudd (NVE 27.10.15) 

http://www.energibransjen.no/default.asp?menu=2&id=4584 

 

I forbindelse med Driftslederforum 17.-18. november 2015 ønsket NVE og DSB å sette fokus på noen av disse utfordringene. Årets arrangement i Tønsberg var derfor utvidet til to hele dager, hvor den første dagen var viet temaet "Overspenningsbeskyttelse". De to første foredragene den dagen var om  lynstudier fra Meteorologisk Institutt og gjennomgang av rapporten fra NVE. 

Ren: Publisert første gang 23.10.15.

9. feb, 2016

Når de smarte løsningene selv introduserer problemer

www.ren.no


Tesla-lading kan bli forstyrret av smarte målere viser en sak først rapportert i REN-Nytt nr. 6 i 2015. Linker til aktuelle saker om temaet.

5. feb, 2016

Elselskaber taber en milliard på tyske elflaskehalse

 

Ekstrabladet den 23. januar 2016: "Grænsebomme" på tyske elmotorveje koster de nordiske elselskaber mange penge. Nu beder de ministre hjælpe.

De nordiske energiselskaber er nu så utilfredse med propper i det tyske elnet, at de beder deres respektive energiministre gribe ind over for den store sydlige nabo.

Danske producenter af miljøvenlig vindmøllestrøm kunne i 2015 kun komme af med deres el til det tyske marked 13 procent af tiden.

Det skyldes, at elkablet mellem Jylland og Tyskland, som er Nordens centrale "motorvej" til eksport af energi, er mere eller mindre sat ud af drift, oplyser Lars Aagaard, administrerende direktør i brancheorganisationen Dansk Energi.

- Vi er nødt til at have velfungerende transportveje ud af Norden for at realisere det eksporteventyr, der ligger i vores grønne strøm. Det har vi ikke i dag, siger Lars Aagaard, som har skrevet til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) om sagen.

Problemet ligger i Tyskland, fordi der er ikke tilstrækkeligt kraftige højspændingsledninger fra Nordtyskland, hvor strømmen er, til Bayern, hvor en stor del af den tyske industri ligger, forklarer Lars Aagaard.

- Danmark har bygget meget store kabler til Tyskland, men man kan ikke få dansk eller svensk vindmøllestrøm ned sydpå, for der er ikke plads i kablerne.

- Protektionismen ligger i, at tyskerne vælger at løse problemet ved at holde vores strøm ude og sende deres egen sydpå i stedet for at lade markedet råde. Vi må have adgang til det tyske marked på lige vilkår, siger Dansk Energis direktør.

Han medgiver, at det ikke ligefrem en er folkesag for tyske myndigheder at skulle opstille højspændingsledninger over 1000 kilometer ned gennem Tyskland.

Problemet vokser i takt med den grønne omstilling. Klima- og Energiministeriet kunne i sidste uge meddele, at Danmarks produktion af vindstrøm satte verdensrekord i 2015. Land- og havmøller leverede, hvad der svarer til 42 procent af det danske strømforbrug.

Lars Aagaard opfordrer også EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til at tage fat på sagen.

4. feb, 2016

Kalvig skal lede miljøsatsing ved UiS

www.nrk.no


Siri Kalvig er ansatt som førsteamanuensis og leder for Forskningsnettverk innen miljøvennlig energi ved Universitetet i Stavanger. Kalvig tiltrådte stillingen 1. februar.

NRK Rogaland Lokalt 4. Februar 2016 (06:20)

3. feb, 2016

Havvind: Glem turbiner og sats mer på logistikk, installasjon og service, mener Ivar Slengesol.

sysla.no


- Målet må være å ta et større stykke av den voksende offshore vindkaken. Jeg tror «2020-10» en innen rekkevidde: i 2020 skal norske selskaper stå for 10 prosent av leveransene til europeiske offshore vindparker!

Sysla Grønn: 03.02.16.