26. feb, 2015

Betydelige bestandsendringer hos norske fuglearter

www.birdlife.no

Av Magne Myklebust (09.04.2014)

Bestandsovervåking av fugler står helt sentralt i NOFs virksomhet, og nå kan vi for første gang presentere omfattende resultater fra det landsdekkende TOV-E prosjektet. En tredjedel av de undersøkte artene viser en tilbakegang, mens bare fire arter viser en bestandsøkning. Spesielt er det arter som er knyttet til fjell og jordbrukslandskap som sliter.

26. feb, 2015

Nå får li- og fjellrype status som rødlistet!

www.aftenposten.no

Fagfolk frykter at rype kan forsvinne fra norsk natur. Villaksen er også vurdert som truet, men ser ut til å slippe unna listen med et nødskrik.

Førstkommende mandag åpner Artsdatabanken sin foreløpige liste over status til de mest aktuelle artene i Norge for innsyn. Her er både li- og fjellrype i klassen «nær truet». Å være rødlistet betyr at rype får en spesiell oppmerksomhet, blant annet fra forvaltningen. Flere ekspertkomiteer er kommet med sine konklusjoner. Nå forventer Artsdatabanken tilbakemeldinger fra gode kilder, før den endelige rødlisten kommer til høsten.

Aftenposten: 25.02.15.

26. feb, 2015

NOF-rapport 4/14: Bestandsvariasjoner for terrestriske fugler i Norge 1996-2013.

birdlife.no

NOF-rapport 4/14: Bestandsvariasjoner for terrestriske fugler i Norge 1996-2013.

- God kunnskap om pågående endringer i vår natur er et viktig grunnlag for forvaltning av Norsk natur. Fuglebestandene er ansett til å være gode indikatorer for naturens tilstand og endringer i fuglebestandene er derfor valgt som en av indikatorene for om vi har bærekraftig utvikling. I denne sammenheng er det nødvendig med landsdekkende og arealrepresentativ informasjon om pågående endringer. Dette er bakgrunnen for at TOV-E prosjektet startet i 2005. Sammen med data fra NOF-prosjektet ‘Norsk hekkefugltaksering’ (HFT) og data fra ‘Program for terrestrisk naturovervåkning’ (TOV), som koordineres av Norsk institutt for naturforskning, kan vi her presentere bestandsendringer fra 1996 til 2013 for mange av våre mer vanlig forekommende terrestriske hekkefugler. Ettersom mesteparten av dataene for perioden fram til 2010 er samlet inn i Sør-Norge, vil de tidsseriene som her presenteres særlig gjelde for disse områdene.

26. feb, 2015

Wind farms and changing mountaineering behaviour in Scotland

www.mcofs.org.uk

Minner om rapporten: “Wind farms and changing mountaineering behaviour in Scotland”, mars 2014, som konkluderer med:

- This survey provides clear evidence that mountain-goers do not want to pursue their activity, and spend their money, in areas they regard as spoiled by industrial-scale wind farms. They are changing their behaviour to avoid such areas, and sometimes Scotland altogether. This is consistent with a trend in other surveys showing a rising proportion of discouraged visitors.

26. feb, 2015

Den globale temperaturutviklingen 1880 - 2014

Animasjonen er laget av Helge Drange, professor ved UiB og Bjerknessenteret.

Den viser den globale temperaturutviklingen, basert på data fra NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS). Her vises treårig midlet overflatetemperatur relativ til perioden 1951–1980. Det betyr at man regner temperaturgjennomsnittet av tre år og sammenligner dette med gjennomsnittstemperatur for trettiårsperioden 1951–1980. Denne perioden er den NASA/GISS bruker som standard middelperiode.

De blå og røde fargene indikerer variasjonen i forhold til den nevnte trettiårsperiode. Endeårene 1880 og 2014 er ikke midlet.