1. des, 2014

Dårlig nytt for Statoils gass: Aftenbladet 26.11.14.

www.aftenbladet.no

- Norge brukte over sju milliarder kroner på CO2-renseanlegget på Mongstad, før arbeidet med det såkalte månelandingsprosjektet ble stanset av den rødgrønne regjeringen i fjor høst. Bare testsenteret er igjen av Jens Stoltenbergs store visjon. I Polen jobber forsker Adam Tatarczuk med å knekke koden for å rense kullutslippene. Klarer de det, forsvinner Norges kronargument for å selge norsk gass til Europa; at den er renere enn kull.

- Tilbake i Jaworzno har dag blitt til kveld. Når skumringen og mørket senere faller på, framstår de røde og rosa lysene fra kraftverket som blinker og lyser opp i horisonten som forlokkende. Som et kullets Disneyland. Men bak gjerdene er ikke kullets reise på transportbåndet og videre inn i forbrenningsovnene en berg- og dalbane med magesug eller et fornøyelig spøkelseshus. Skal kullets reise fortsette, og få bedre rykte enn det har i dag, må forskerne lykkes med arbeidet i konteineren på utsiden. Jobben som skal rense kullet og minske klimautslippene. Kullets forlengende navlestreng til fornybarsamfunnet.

30. nov, 2014

Åpent brev til statsråd Tord Lien, OED, om grunnlovens § 112 m.m.

Åpent brev til statsråd Tord Lien, OED, om Grunnlovens § 112 og opplysning om:

 

Virkningene av planlagte inngrep i naturen

Nils Faarlund, LNL

 

Den 1. oktober i år arrangerte Handelshøyskolen BI og Nettverket La Naturen Leve (LNL)    seminar om vindkraft. Der holdt olje- og energiminister Tord Lien innledningsforedraget. Tema var regjeringens energipolitikk. Etter foredraget ble det gitt anledning til å stille spørsmål. På bakgrunn av den smertelig erfaring mange lokalsamfunn har gjort med konsesjonsbehandling av vann- og vindkraftprosjekt i direktorat (NVE) og departement (OED) spurte jeg om hvilke tiltak statsråden vil sette i verk for å oppfylle Grunnlovens krav om opplysning om virkningen av planlagte inngrep i naturen. Det fikk ikke noe forpliktende svar.

 

I et notat av 13. oktober 2014 rettet jeg derfor to oppfølgende spørsmål til statsråden. Hittil har jeg ikke fått annet enn følgende automatisk genererte svar : "Olje- og energidepartementet har mottatt din henvendelse. Henvendelsen vil bli lest og behandlet så raskt som mulig." Etter å ha ventet i halvannen måned på svar på sentrale spørsmål om norsk energipolitikk, er min tålmodighet oppbrukt. De oppfølgende spørsmålene etter Vindkraftseminaret på BI var:

  • Spørsmål 1: Hva vil statsråden i OED gjøre for innfri borgernes rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd (jf. Grunnlovens    § 112) med hensyn til naturens kvalitet - affeksjonsverdi - som i dag er neglisjert i konsesjonsbehandlingen for vindkraftverk på land?

Til leserens orientering: Grunnlovens § 112, 3. ledd, hjemler borgernes - sitat - rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd. Så lenge Olje- og energidepartementet opprettholder en konsesjonsbehandling for vindkraftverk som underslår naturens kvalitet - affeksjonsverdier - ved å begrense seg til abstrakte kategorier i beskrivelsen av "virkningen av planlagte inngrep i naturen", oppfyller ikke departementet borgernes hjemlede rettigheter i følge Grunnloven. En borger, herunder også en lokalpolitiker, blir avspist med en omfangsrik konsekvensutredning i tung fagterminologi som konkluderer med formuleringer som at INON-tapet er 7%, det er funnet 2 rødlistearter i kategoriene CR og VU, konsekvensen for naturmiljøet er "middels negativ" og konfliktkategorien er satt til D. Dette blendverket fører til at befolkningen som sogner til et planområde, blir utmanøvrert i sitt forsvar for kjære hjemtrakter. Fri natur lar seg ikke "resirkulere" etter etablering av veganlegg som etterlater seg brutale sår i et typisk landskap for vindkraftverk på land i Norge som oftest er kupert og med fjell i dagen.

  • Spørsmål 2: Hvordan kan statsråden i OED forsvare målsetningen om økt produksjon av elektrisk kraft med virkemiddel som kraftig subsidiering på borgernes bekostning - ikke minst for vindkraftsatsing på land - i en situasjon med tiltakende overproduksjon og derav følgende tap for kraftprodusentene, så lenge utfasing av fossile energikilder i Norge kan mestres med energioppgradering, energieffektivisering og energiøkonomisering?

Til leserens orientering: I sitt innledningsforedrag på BI la statsråden til grunn at det må og skal bygges ut for øket produksjon av elektrisk kraft i Norge. På grunn av at vi - med sjeldne unntak - siden kommersialiseringen av elektrisitetsforsyningen i Norge i 1991 har hatt kraftoverskudd, har denne sektoren hatt et lavt prisnivå. Det kommer bl. a. av at

  • Nye anlegg settes i drift
  • Husholdningene reduserer sitt forbruk - til tross for at myndighetene ikke har satt i verk noen vesentlige sparetiltak
  • Bolighus og næringsbygg trekker stadig mindre strøm
  • Industri- og andre næringer effektiviserer energibruken - eller legges ned - slik at etterspørselen etter elektrisk kraft faller og overskuddet i kraftmarkedet øker tilsvarende

Til dette bildet hører det som kjent også med at det forventes et stadig mildere og fuktigere klima i Norge, noe som bidrar til et øket potensial for levering av strøm fra våre vannkraftverk - en fornybar energikilde som vi forserte utbyggingen av etter 2. verdenskrig.

 

Konsekvensen av norsk energipolitikk er at strømprisene i Norge i følge Pareto Securities på NVEs vindkraftseminar 2014 har falt fra rundt NOK 0,50 til NOK 0,25 løpet av de siste 6 år. Følgene av dette er ikke minst alvorlige for norske kommuner og fylkeskommuner med store eierinteresser som taper store summer og må kutte tilsvarende i driftskostnader og velferdsgoder.

26. nov, 2014

Rovdyr, vindmøllesus og mystikk av John Rønningen

 

 

Samarbeid: «Kanskje kommunene langs grensa mot Sverige burde være mer samlet i sine mål for hva Finnskogen skal stå for i framtida?», skriver John Rønningen.

 

 

 

Glåmdalen 20. november 2014: «Rovdyr, vindmøllesus og mystikk»

 

Olve Krange og Ketil Skogen fra Norsk institutt for naturforskning hadde i sommer et lengre innlegg i Glåmdalen om ulv og dennes popularitet. De konkluderer her nærmest med at ulven har «tatt grep» også på landsbygda. De mener også at bondenæringa og andre rovdyrskeptikere nå bør ta inn over seg at en stor andel av befolkningen er positive til ulv når de går ut og uttaler seg skråsikkert.

            Langt på vei har nok herrene rett, og trolig er det nok sånn at også befolkningen på landsbygda i større grad enn tidligere er i ferd med å akseptere at rovdyra igjen ferdes rundt i skogene våre. Selv om det også, som Krange og Skogen skriver, finnes både bønder og jegere som har et pragmatisk syn på rovdyr, er det jo ingen tvil om at det er disse gruppene som sterkest blir berørt av endringene vi har sett de siste årene. For noen av dem blir livsprosjektet til de grader utfordret, og slik sett er det jo ikke det minste merkelig at de står opp og forsvarer sine interesser.

            At noen lokale ordførere ser at næringer forvitrer og bygdekulturens overlevelse blir satt under press, er noe de fleste av oss bør ta inn over seg. At den urbane delen av vår befolkning ikke ser disse verdiene, dette gjelder i stadig større grad også folk på landsbygda, er kanskje ikke å forvente? De av oss som fortsatt synes det er verdt å bo og leve på landsbygda, og som ikke har tatt rovdyrfrykten inn over seg, kommer nok fortsatt til å bli å finne der ute i skogene. Litt merkelig er det imidlertid å se at det er forsvinnende lite folk å se innover i områdene mot svenskegrensa. Med den oppslutningen rovdyra tross alt har, burde det jo ha vært flere som ønsket å føle deres nærvær, granske spora de setter og kanskje til og med få muligheten til et glimt av en gråbein inne i granskogen. Med den oppmerksomheten rovdyra nå har oppnådd i landet vårt, burde dette området nå få samme status som Bryggen i Bergen og fjordene på Vestlandet!

             Ellers er det interessant å se at Finnskogen Turistforenings hytte i Flisberget på Elverum Finnskog er kåret til folkets vakreste spøkelseshytte. Spørs da hvordan spøkelsene og folket vil like suset av vindmøllene som snart blir reist på Kjølberget på Våler Finnskog, bare noen kilometer unna? Det er også interessant å se hvordan våre myndigheter på den ene siden velger ut Finnskogen som villmark og rovdyrland, mens de samtidig velsigner plassering av vindmøller i de samme områdene!

            Når det gjelder spøkelser, så regner jeg ellers med at disse har større kraft lenger sør på Finnskogen enn i Flisberget. Spesielt nord for Fall bør nok myndighetene holde seg unna med sine vindmøller. Spøkelsene på Välgunahå, en liten husmannsplass like på andre siden av grensen, skaket opp hele Sverige rundt 1900. De fikk til og med prester dit opp for å lese den hellige skriften, men til og med bibelen som ble lagt på bordet, ble respektløst slengt i veggen av de underjordiske. Spøkeriene på Välgunahå førte til at plassen ble lagt øde allerede tidlig på 1900-tallet. Nå finner man bare rester av en gråsteinsmur på stedet, og spøkelsene har tilsynelatende gått til ro. Til tross for dette råder mystikken fortsatt i sterk grad over området. Kanskje skal vi la det forbli sånn, og kanskje burde kommunene langs grensa mot Sverige være mer samlet i sine mål for hva Finnskogen skal stå for i framtida? Her har Våler, etter min mening, allerede solgt deler av sjela si i og med prosjektet på Kjølberget.

            Hva Glåmdalen mener om Finnskogen og framtida, er ikke godt å si. De skrev tidligere i høst at vindmøllene på Finnskogen fører til færre ulemper enn det de for eksempel gjør i Kongsvinger og i Nord-Odal. Parolen er tydeligvis at bare «ulempene» blir plassert langt nok til skogs, eller langt nok unna sentrale strøk, så er alt i orden.

 

John Rønningen

25. nov, 2014

Endelig blir støyplagede vindkraftnaboer tatt på alvor i vestre Norrland. LES!

www.svt.se

Endelig blir støyplagede vindkraftnaboer tatt på alvor i vestre Norrland. LES!

- När de stora vindkraftparkerna med verk på 200 meter eller mera nu växer upp, har bullerproblemen blivit en realitet, det menar man på Länsstyrelsen i Västernorrland.

Det är erfarenheter från de vindkraftparker som är färdigställda och klagomål från omkringboende som ligger bakom den ovanliga åtgärden från Länsstyrelsen. Vid de aktuella parkerna finns boistadshus i direkt närhet till planerade verk.

- Bolagen har åtagit sig att följa villkoren och klarar de inte det, då får de vidta åtgärder som att ställa ned verken, ha lägre produktion eller att stänga av verk för att undvika det här. Det är deras uppgift att tala om hur de ska lösa det här.

25. nov, 2014

Vedtak Trysil kommune vedr. dispensasjonssøknad vindmålermast Sæterbekkbotninga

www2.trysil.kommune.no

Vedtak Trysil kommune vedr. dispensasjonssøknad vindmålermast Sæterbekkbotninga. Se saksframlegg side 54 i saksdokumentet.

Behandlet i Hovedutvalg for forvaltning og teknisk drift - 19.11.2014:

Votering: Rådmannens innstilling enstemmig vedtatt.

Vedtak i Hovedutvalg for forvaltning og teknisk drift - 19.11.2014:

Trysil kommune godkjenner oppsetting av midlertidig vindmålemast i LNF-område i Søre-Osen jf. Plan- og bygningsloven § 19-3, i henhold til søknad med måleperiode på inntil 3 år, med følgende vilkår:

(1) Bardunene til målemasten må ha fugleavvisere for å forhindre unødvendig kollisjon med fugl.
(2) Utstyr, kjørespor og lignende fjernes så godt det lar seg gjøre etter endt måleperiode.
(3) Under hele perioden skal det være fokus på at naturen tas best mulig vare på.
(4) Masten med tilhørende anlegg skal uten kostnad for kommunen fjernes etter endt
måleperiode.
(5) Dersom Austri Vind får sitt konsesjonsvedtak av NVE omgjort av OED, skal masten fjernes, og alle sår i marken settes i stand så snart det er tilrådelig.

Kommunestyret har tidligere stilt seg positiv til etablering av vindmøllepark gjennom
høringsuttalelsen til konsesjonssøknaden, jf. kommunestyrets vedtak 26.11.2013. Substituering av kullkraft og andre fossile energikilder samt bidra til bærekraftig utvikling var hovedbegrunnelsen. Gjennom å gi dispensasjon for oppføring av vindmålemast i LNF-området kan de nødvendige vindmålingene for å kunne gjøre en kvalifisert vurdering av potensialet i området for en vindmøllepark foretas.

(Det vil bli klaget på vedtaket.)


Hovedutvalg for forvaltning og teknisk drift har 7 representanter: Ap har 3, H har 2 og Sp og Frp har 1 hver.

Leder er Bjørn Karlsen, H, og nestleder er Gry Vanja Eriksen, Ap.

Øvrige medlemmer:

Ap Halvard Ås
Ap Thorbjørn Lysfoss
H Morten O. Lutnæs
Sp Bjørg-Edith Enger
Frp Ida Bergersen Frøhaug