1. nov, 2014

Tilbakemelding fra befaring i Årjäg vindkraftverk - La Skogen Leve

Naturinngrep i vindkraft-«parker»

 

Glåmdalen 01.11.14.

 

Undertegnede har vært på tur til et nyåpnet vindkraftanlegg i skogene mellom Årjäng og Ørje. Så langt vi vet, er turbinene her av samme kategori – vi tenker på høyde/rotordimensjon/lys m.v. – som vi har alle muligheter til å få på Songkjølen–Sæterberget/ Sandseterhøgda–Engerfjellet i Nord-Odal. Det var interessant for oss å registrere følgende ved selvsyn:

 

- Hvor omfattende er naturinngrepene?

- Hvor dominerende er hinderbelysningen?

- Hvordan oppleves lyden fra turbinene?

 

Vi var utstyrt med målebånd og godt fotoutstyr, og kan meddele at vi registrerte følgende:

 

Veianlegg:

 

– Gruslagte kjørebaner på rette strekninger: Ca 6–8 m bredde.

– Omdisponert natur på tilsvarende strekninger, det vil si skjæringer/oppfylte søkk m.v.: Opptil 30 m brede og 4–5 m høye.

– Veikryss og møteplasser: 15–20 brede og meget hyppig forekommende. Oppstillings-/avlessingsplasser ved hver turbin:

– Gruslagte flater 30 x 50 m i areal.

– Plass til selve turbinen: Et planert område cirka 15 x 15 m.

– Betydelig areal på sidene til grøfter og skjæringer/oppfylling. Totalt 3–4 da. til hver turbin med oppstillingsplass – avskoging/drenering/planering.

 

Turbinene:

 

– Kvadratisk, armert betongfundament: 10 x 10 m og stikkende fra en til fire meter over bakkenivå.

– Turbinenes diameter nederst: cirka 6 m. Noe smalere oppover

– Turbinhøyde og rotordiameter: Enorme å beskue – ifølge SWECOs konsekvensutredning: Total 175 m høye inklusive rotorblad i vertikal stilling.

 

Lyd:

 

– Flere rotorer sto stille da vi var der, men vi opplevde en gnagende, murrende lyd.

– Rotorlyden opplevdes av oss som ubehagelig og totalt fremmed fra skogens naturlige lyder.

 

Lys:

 

– Hver turbin hadde et rødt, statisk lys i navhøyde (100–120 m) samt et hvitt, blinkende lys i samme høyde.

– I dagslys gjorde lysene lite av seg.

– Da vi forlot området, idet skumring gikk over til kveldsmørke, var belysningen svært skarp å beskue på lang avstand. Landskapsprofilen ble sterkt dominert av lysglimtene som kom og gikk cirka annet hvert sekund.

 

Konklusjon:

 

Veianlegg, møteplasser, oppstillingsplasser og kjempemessig ruvende turbiner forvandler et skogområde totalt – fra natur- til vindkraft-/industriområde. Dette stemmer faktisk godt med SWECOs ord i konsekvensutredningen.

            Lydforurensningen er betydelig. Skogens stillhet og ro og naturens egne lyder fordrives – et betydelig negativt moment for de mange som har skog som kilde til og område for rekreasjon.

            Landskapets silhuetter overtas av fremmedelementer på en måte som er i klar opposisjon til Plan- og Bygningsloven, og som strider fundamentalt mot god byggeskikk. Men som merkelig nok godtas ved etablering av vindkraft-«parker». Dette paradokset blir komplett når de samme fremmedelementene utstyres med kraftige, blinkende lys.

 

Hva så med våre egne åser og planlagte vind«parkanlegg»?

 

– Vi har langt mer kupert terreng, i likhet med andre aktuelle vind«park»åser i Innlandet. Det vil måtte medføre enda større naturinngrep for å få etablert veiene, møteplassene, oppstillingsplassene.

– De «parkene» vi besøkte, (to stk.) hadde henholdsvis 13 og 9 turbiner. Våre, om de kommer, har i alt 47 på papiret. De vil – fra åskammene langs hele bygdas silhuett mot vest – bli minst like dominerende som vi tidligere har forsøkt å påpeke.

– Vi må selvsagt akseptere at enkelte i bygda synes dette blir flott, at andre fortrøstningsfullt uttaler noe om at «dette venner vi oss til/utviklinga må gå sin gang/jeg synes det er vanskelig å lande i denne saken» osv.

Men:

– Vi er glade og takknemlige for den store, massive støtte vi opplever gjennom sympatierklæringer i ulike media, leserbrev i lokalpresse osv.

– Vi er fortsatt absolutte motstandere av det tyske milliardkonsernet E.ONs planer for åsene våre i vest. Det samme gjelder generelt for naturødeleggende vindkraftanlegg i innlandet.

 

La Skogen Leve

Hjalmar Nergaard, Øivind Strand og Leif Sæther 

30. okt, 2014

Politisk behandling av dispensasjon for plassering av vindmålermast på Kraggåsen i Åmot kommune

Opptak fra Åmot kommunestyre 15. oktober 2014. Politisk behandling av sak 14/52: Søknad om dispensasjon fra bestemmelser i kommunedelplan for Osen-området for plassering av midlertidig vindmålemast i LNF-område - Kraggåsen – Austri Raskiftet DA. Behandlet i «Hovedutvalg kommunalteknikk og arealplanlegging» 18.09.14. Nytt forslag til vedtak fra Tove Brenna Holmen (Ap) ble enstemmig vedtatt.

29. okt, 2014

Fra OEDs klagebefaring på Raskiftet 17. oktober 2014

Etter befaringen langs Osensjøen og informasjonsmøtet på samfunnshuset i Søre Osen, dro delegasjonen opp på Raskiftet for å ta terrenget i øyesyn. Opptaket er fra selve Raskiftet som dessverre var omringet av tåke og dårlig sikt.

Vi beklager en liten vanndråpe som har sneket seg inn på linsa til venstre i bildekanten.

28. okt, 2014

Erigovis introducerar nytt system för vindkraft

www.vindkraftsnyheter.se

Se nærmere beskrivelse "ny byggemetode" under Nyhetsblogger til venstre i menyen.

Svenske vindkraftnyheter 15.10.14.

25. okt, 2014

Om vindkraftanleggs levetid og om tilbakeføring av naturen til før-tilstand

lanaturenleve.no

Om vindkraftanleggs levetid og om tilbakeføring av naturen til før-tilstand

La Naturen Leve: Faktaark nr. 4 – oppdatert september 2014