23. okt, 2014

Omfattende bedragerianklager mot Vestas.

Fyret hos Vestas – og ansat hos ærkerivalen

 

Efter 19 år i Vestas blev Hans Jørn Rieks, der havde haft en række topstillinger i Vestas, fyret i januar 2012.

Vestas’ ærkerival Siemens har siden årsskiftet haft eksdirektør i Vestas, Hans Jørn Rieks,  ansat som direktør.

 

Vestas har meldt ham til politiet for økonomisk kriminalitet i millionklassen.

 

BEDRAGERIANKLAGER: Vestas er blevet beskrevet som en cowboybutik med meget entreprenante personer. Siden december 2012 har Vestas mindst tre gange politianmeldt interne forhold med afsæt i anklager om millionfusk og bedrageri. Nu har anklagerne for første gang ført til sigtelser.

 

Jyllands-Posten 22.10.14.

 

Oktober 2011:

Vestas overfører 19 mio. euro til den indiske samarbejdspartner RRB

7. februar 2012:

Finansdirektør Henrik Nørremark fyres på baggrund af en række nedjusteringer i Vestas. Samme dag fyres bl.a. den nyudnævnte direktør for havvindmølleområdet og tidl. direktør for Vestas Central Europe, Hans Jørn Rieks.

6.september 2012:

Vestas’ bestyrelse annullerer Henrik Nørremarks fratrædelsesordning, fordi han ifølge Vestas har indgået ”hemmelige aftaler” bag om ryggen på koncernchefen og bestyrelsen.

Desember 2012:

Vestas melder Henrik Nørremark til bagmandspolitiet for de ”hemmelige aftaler”.

22. juli 2013:

Det kommer frem, at bagmandspolitiet har rejst sigtelse mod Henrik Nørremark.

4. april 2014:

Det kommer frem, at Vestas har politianmeldt en række transaktioner, der involverer den tidligere direktør for Vestas Central Europe Hans Jørn Rieks, til tysk politi.

23. september 2014:

Tysk politi ransager otte privat- og firmaadresser i Slesvig-Holsten og Berlin og sigter seks personer.

 

Artikkelen "Var Vestas i virkeligheden en cowboybutik? er fordelt på 2 pdf-filer:

 

1)  http://www.landskapsskydd.se/pic/2014-10-22,%20Vindbedrageri%202.pdf

2) http://www.landskapsskydd.se/pic/2014-10-22,%20Vindbedrageri.pdf

23. okt, 2014

Presentasjoner og video fra Norges Energidager 2014

www.nve.no

NVE - Energidagene 16.-17. oktober 2014

Tema for årets konferanse "energisystemet i endring", var bakteppe for fire innledere på hovedsesjonen: Statsråd Vidar Helgesen ved Statsministerns kontor, Statssekreær Rainer Baake fra Nærings- og energidepartementet i Tyskland, statssekretær Kåre Fostervold i Olje- og energidepartementet og Per Sanderud, vassdrags- og energidirektør i NVE. Sistnevnte holdt presentasjon med lysbilder.

22. okt, 2014

Austri Vind: Omfattende vind- og ismålinger i Raskiftet!

Opptak: Ola Børke orienterer om prosjektet Raskiftet vindkraftverk under et informasjonsmøte i anledning OEDs klagebefaring for Raskiftet 17.10.14. på samfunnshuset i Søre Osen, Trysil. Vi går inn i presentasjonen der Børke orienterer om prosjektets vind- og ismålinger, som har vært omfattende, og resultert i et meget detaljert vindkraft og god oversikt over vindressursene i planområdet. Hvorfor Austri Vind har søkt Trysil og Åmot kommuner om dispensasjon fra arealplan for plassering av to nye midlertidige vindmålermaster, etter at NVE har tildelt konsesjon begrunnet i målte vindressurser, kan man sannelig lure på.

21. okt, 2014

I hvor stor grad er et vindkraftanlegg et hinder for Forsvaret?

 

I hvor stor grad er et vindkraftanlegg et hinder for Forsvaret? 

 

Forsvarsbygg er i gang med å utrede på hvilken måte et vindkraftanlegg på Raskiftet kan legge begrensninger på deres samhandlingsaktivitet mellom hæren og luftforsvaret.

 

52 F-35 kampfly skal i løpet av de neste tre årene leveres fra USA. Kostnaden er på 64 milliarder kroner.

 

Vil ikke begrenses

Regionfelt Østlandet er det eneste militære øvingsområdet som i dag har en konsesjon. Når det kommer til flytrafikk, lavtflyginger og annen flyrelatert virksomhet, reguleres det av de generelle flybetingelsene.

            Framtidens militærøvelser antas å bli samtreningsøvelser hvor de nye F-35 jagerflyene øver opp mot hærens bakkestyrker.

 

- Poenget er ikke at vi ser for oss at vi trenger veldig mye større rammer, men vi ønsker ikke begrensninger på det vi har. Det blir enda mer kritisk at vi kan utnytte de rammene vi har i konsesjonen vår når de nye F-35 jagerflyene kommer. Spesielt siden kampflybasestasjonen er lokalisert på Ørlandet og ikke i Bodø, Sier Bjørn Bergesen, arealsjef i Forsvarsbygg. Det gjør at Østerdalen og kystnære områder i Trøndelag blir viktige og sammenhengende øvingsområder.

 

Må vurderes

Det har vært en diskusjon rundt Austri Vinds planer på Raskiftet i Forsvaret. Et av hovedspørsmålene har vært hvilke begrensninger vindparken gir vurdert opp mot framtidig flyvirksomhet i området.

 

- Spørsmålet vi stiller oss er om konsesjonen til Raskiftet vil gi begrensninger på Luftforsvarets aktivitet. Vi mener at det er en risiko for at det vil gjøre det. Da er det opp til OED å få avveid og vurdert dette, sier Bjørn Bergesen, arealplansjef i Forsvarsbygg. Regionfelt Østlandets konsesjon regulerer allerede hvor mange dager i året Forsvaret kan ha øvelse, og rammene for hvordan øvelsene kan gjennomføres.

 

- Utfordringen blir å finne ut i hvor stor grad et vindanlegg er et hinder. Hvor stor begrensning skal Forsvaret tåle på den utnyttelsesgraden som ligger der. Hvor kritisk viktig er det å få dette vindanlegget på plass i forhold til andre samfunnsinteresser, sier Bergesen.

 

- Vi må synliggjøre de konsekvensene vi ser. Det er en del jobb for å få konkretisert det, noe som vi holder på med å få klarlagt nå, sier han.

 

Kilde: «Flere flyginger i Østerdalen» - Lokalavisa Sør-Østerdal, tirsdag 21. oktober 2014.

Foto: Torgeir Haugaard/Forsvarets mediesenter 

21. okt, 2014

Trysil-ordfører provosert over uttalelsene til Forsvaret, og frykter at vi i framtiden vil få merke

 

 

Trysil-ordfører provosert over uttalelsene til Forsvaret, og frykter at vi i framtiden vil få merke et større øvingspress i Østerdalen med F-35 kampfly.

 

 

 

 

Trysil-ordfører Ole Martin Norderhaug provoseres over uttalelsene som kom fra Forsvaret på folkemøtet om vindkraft før helga. Frykter økt støy om det blir større flyaktivitet i området, og er opprørt over båndlegging av ytterligere arealer med bortfall av framtidige inntektsmuligheter.

 

Ordfører Ole Martin Norderhaug i Trysil tolker Forsvarets betenkninger rundt etableringen av Austri Vind sine vindkraftplaner dit hen at det vil bli mer jagerflyaktivitet i området i framtida, og at det med det vil bli en økning i støy fra kampfly i området.

 

- Jeg synes at Forsvarets representanter skapte en usikkerhet i forhold til lavtflyging med kampfly, og jeg ble veldig stuss over at de skapte det inntrykket av at de i framtiden kunne komme til å søke om en utvidelse av konsesjonen, sier Norderhaug.

 

- I det Forsvaret signaliserer økt aktivitet i området, og med fly, vet jeg at det blir mer støy, pluss at det blir en båndlegging av arealer som vi ikke er så glade i. I framtiden kan det gi bortfall av inntekter, sier Norderhaug.

 

Kilde: Lokalavisa Sør-Østerdal, tirsdag 21. oktober 2014.