31. mar, 2014

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har mottatt bekymringsmelding

 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har mottatt bekymringsmelding vedr. utbyggingsforslag fra NVE for tre vindkraftanlegg i Hedmark. Kopi er sendt OED.

 

 

 

Bekymringsmeldingen gjelder brannsikkerhet. DSB bes engasjere seg i saken - ta initiativ til beste for storsamfunnet.

 

Bekymringsmeldingen viser til NVEs vedtak om konsesjon for bygging av vindkraftverk i Engerdal kommune, samt lignende anlegg i Nord-Odal og Trysil kommuner, og gjelder forhold som berører brannsikkerhet. Det vises til tidligere uttalte bekymringer som menes ikke være tillagt vekt. Poengterer at brannforhold ute i naturen ved ubemannede industrianlegg må vurderes, og sikres nøye, om konsesjon skal gis, og at vinterens lyngbranner aktualiserer problemstillingen ytterligere. Mener brann i vindkraftturbiner ikke er ukjent, og viser til en artikkel i der SpiegeI, som nylig viste bilder fra en slik brann, hvor dimensjonene på turbinen var mindre enn det som planlegges i Engerdal. I brev adressert til NVE, er det bedt om vurderinger av brann i rotorhoder og utslipp/konsekvenser ved brann. Tema kan ikke ses berørt, eller besvart, i konsesjonsbehandlingen.

 

Fremmer bekymring om et kjempemessig industrianlegg skal bli stående uten tilsyn oppe i fjellet langt fra folk. Vindturbiner kan komme i brann - turbinblader begynne å brenne. Hvis brennende elementer faller ned på bakken, vil det kunne utvikle seg voldsomme branntilløp som bare vil kunne oppdages ved en eventuell fjernovervåkning. Uttrykning til området vil ta tid. Det betviles at Engerdal kommune har utstyr og mannskap til å takle en slik situasjon. Bistand fra Trysil kommune vil heller ikke være nok ved et branntilløp av slike dimensjoner. En brennende rotorvinge av komposittmaterialer, tilsvarende 5 eneboliger lagt etter hverandre i lengde, kan forårsake at svært store områder kan bli rammet av brann.

 

Det henstilles til DSB om å engasjerer seg i saken – ta initiativ til beste for storsamfunnet!

28. mar, 2014

Oversikt over innsendte klager til NVE/OED - Raskiftet

La Raskiftet Leve har bedt om innsyn i saken, og registrerer at NVE har mottatt 14 klager på NVEs tildeling av konsesjon til Raskiftet. Klagene er adressert fra:

 

  1. Olav Kjøs og Erik Andreas Kjøs
  2. Trygve Øverby & Dagfinn og Astrid Hagen
  3. Per Øyvind Schiong og Signe B. Kjøs
  4. Tore Kjernli
  5. Norsk Ornitologisk Forening (NOF)
  6. Forum for natur og friluftsliv Hedmark (FNF-Hedmark)
  7. Naturvernforbundet Hedmark (NVH)
  8. Ulf Inge Vien
  9. Norges Miljøvernforbund
  10. Furutangen Hyttevelforening (470 hytteeiere er medlemmer)
  11. Alf Kjøs
  12. Gordon og Melanie Logemann
  13. Forsvarsbygg
  14. Snefrid og Ragnar Reutz-Håkenstad

Ønsker du å lese klagene, ta kontakt med nve@nve.no og be om innsyn. NVE oversender så klagene.

 

Som du ser av lista, har ikke LRL levert inn klage. Vi sendte NVE to brev der vi ba om at LRLs rettslige klageinteresse ble vurdert. Det kunne ikke NVE garantere. Vi valgte derfor, av tidsmessige årsaker, å konsentrere oss om våre egne klager som ivaretar fellesskapets interesser. Om OED tar klagene til følge, gjenstår å se.

 

Vi vurderer å ta kontakt med Sivilombudsmannen angående NVEs praksis/rett til å stenge ute foreninger fra å klage.

27. mar, 2014

Forsvarsbygg har påklaget konsesjonsvedtaket for Raskiftet!

 

Det bemerkes at NVE ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til lavflygingsaspektet i regionen ved å gi konsesjon til alle de tre konsesjonssøkte vindkraftverkene i Hedmark.

 

Begrunnelsen for klagen:

 

Raskiftet vindkraftverk ligger 3 km sydøst for Regionfelt Østlandet, som er Hærens og Luftforsvarets viktigste skyte- og samtreningsfelt sør for Troms. Følgende momenter legges til grunn for klagen:

 

 

 

  • Mulighetene for å komme inn i Regionfelt Østlandet på en taktisk måte (lavflyving) vil bli redusert.
  • Militære flys bruk av den sydlige delen av feltet vil bli mer begrenset enn nå på grunn av krav til høyere værminima som følge av vindmøllenes høyde over bakken. Kravet til skybase øker like mye som totalhøyden på vindmøllene. Flere disipliners lufttaktikk vil ikke kunne utføres når skydekket er lavere enn kravet til skybase. Et høyere værminima vil gi flere perioder med slike forhold. Øvingsutbyttet ved samvirkeøvelser mellom Hæren og Luftforsvaret vil også bli redusert med høyere værminima.
  • Etter at Ørland ble utpekt til hovedbase for nye kampfly (F-35), vil Regionfelt Østlandet være F-35s viktigste skyte- og samtreningsfelt syd for Troms. På nåværende tidspunkt har Luftforsvaret ikke oversikt over hvilke nye krav som kan komme for F-35s bruk av feltet, men vil påpeke behovet for å unngå et vindkraftverk så tett opp til dette skytefeltet, og som kan forhindre nye eller endrede bruks- og øvingsmønstre.
  • Fallskjermhopping i søndre del av RØ kan ikke skje før vindmøllerotasjonen er stanset, og vil være et forstyrrende element i planlegging av hoppvirksomheten. For fallskjermhoppingen bemerkes at avbøtende tiltak er mulig og også tilstått i konsesjonsvilkårene (stans av rotasjon), men momentet vil likevel spille inn i totalvurderingen av konsekvensene.

 

Summen av disse momentene gjør at Forsvaret ikke kan akseptere et vindkraftverk på Raskiftet. Luftforsvaret må beholde det samme handlingsrommet som i dag, og kan ikke ta risikoen for tapte bruksmuligheter.

 

Haakon W. Øberg, direktør Forsvarsbygg eiendom, har undertegnet klagen.

26. mar, 2014

Raskiftet vindkraftverk - ny vurdering av kraftlinjeframføring i formannskapet

www2.amot.kommune.no


Saksframlegg Åmot formannskap 26. mars 2014:

Ny vurdering av kraftlinjeframføring vedr. Raskiftet vindkraftverk

Bakgrunn

Åmot kommunestyre tok i møte 19.februar 2014, sak 14/9, NVEs vedtak den 30. januar 2014 om å gi Austri Raskiftet DA konsesjon i medhold av energiloven § 3-1, samt ekspropriasjonstillatelse i medhold av oreigningslova § 2, for å bygge og drive Raskiftet vindkraftverk med nettilknytning og tilhørende infrastruktur, til etterretning. Av NVEs konsesjonsvedtak framgikk at det var «justert alternativ A» som var valgt som ny nettilknytnings-trasé, slik også kommunestyret primært hadde gått inn for i sin uttalelse.

Under sakens behandling nå, framkom det likevel at det var et flertall i kommunestyret for å be NVE om å ta valget av ny nettilknytnings-trasé opp til ny vurdering til fordel for alternativ C:

Kommunestyrets vedtak lyder:

«NVEs vedtak den 30. januar 2014 om å gi Austri Raskiftet DA konsesjon i medhold av energiloven § 3-1, samt ekspropriasjonstillatelse i medhold av oreigningslova § 2, for å bygge og drive Raskiftet vindkraftverk med nettilknytning og tilhørende infrastruktur, tas til etterretning. Under sakens behandling fremkom det at det er et flertall i kommunestyret til å vurdere trasevalg C. Kommunestyret varsler derfor dette før klagefristens utløp og kommer tilbake til saken i neste kommunestyremøte. Administrasjonen bes forberede egen sak.»

Ønsker du å lese mer om bakgrunn og vurdering av saken, følg linken.

20. mar, 2014

KUNNGJØRING: ÅRSMØTET 2014!

La Raskiftet Leve avholder sitt årsmøte på Fagerhøi (kjent som Hammeren skole/Hammeren leirsted), Søre Osen, onsdag 16. april fra kl. 18:00 til 19:00. Etter årsmøtet fortsetter vi samværet med et medlemsmøte der klageprosessen er tema.

 

Enkel bevertning.

 

 

SAKSLISTE:

 

  • Valg av dirigent
  • LRLs årsmelding
  • LRLs regnskap
  • Behandling av innkomne forslag
  • Fastsette kontingent, budsjett og handlingsplan
  • Valg av leder, nestleder og styremedlemmer

 

Styret har sagt seg villig til gjenvalg, men tar gjerne i mot forslag til nye kandidater.

Forslag som skal behandles på årsmøtet, sendes styret senest 2 uker før årsmøtet. Benytt gjerne "kontakt styret" som du finner i sidemenyen på foreningens hjemmeside.

Takk for at du sprer kunngjøringen.

  

Vel møtt!

 

Snefrid Reutz-Håkenstad, styreleder

 

Fagerhøi

Osensjøen Øst 1152

2428 Søre Osen

 

Mobil: 465 06 773