8. okt, 2015

NVE og utbygging av Hovda

www.ostlendingen.no


- Bitvis nedbygging og oppstykking av sammenhengende naturområder er en av de aller største truslene mot norsk natur. Dette går ikke bare ut over dyrearter som krever store arealer, slik som villreinen. Oppstykking av natur er også en trussel mot friluftsliv og naturglede. Om vi skal beholde og videreutvikle norsk friluftsliv, både av hensyn til livskvalitet, miljøengasjement og folkehelse, er vi avhengige av at store, sammenhengende naturområder ikke spises opp fra alle kanter. Hvis friluftsliv bare skal utøves i områder som er «tilrettelagt» og der det er mange brukere samtidig, er dette en trussel ikke bare mot den enkeltes opplevelseskvalitet, men mot selve kjernen i norsk friluftskultur, og dermed mot norsk kultur overhodet. Opplevelse av intakte landskap er viktig for livskvalitet og stedstilknytning, både for dem som bor i et område og de som først og fremst bruker det til rekreasjon.

Østlendingen 08.10.2015: Pål Kristian Rødsdalen & Ketil Skogen, Naturvernforbundet i Elverum og Åmot.

8. okt, 2015

Økt hogst fordrer økt skogvern og mer miljøhensyn

www.nina.no


- Mindre enn én prosent av skog som både er rik på viktige miljøverdier og har høy sannsynlighet for å bli hogd, er sikret ved vern. Dette er et av resultatene i en ny rapport der forskere fra NINA og NMBU har sett på hva som kan skje dersom vi øker hogsten med 50% fra dagens nivå.

NINA: 07.10.15.

6. okt, 2015

Vindkraft i Nord-Odal: Hva med Eidsvoll og Nes?

 

UBOTELIGE SKADER. En utbygging i Nord-Odal vil påvirke nabokommunene negativt, skriver de to innsenderne, Egil Ramdal (bildet) fra Eidsvoll og Karin S. N. Leonhardsen fra Nes.

Verken politikere, media eller folk flest synes å forstå rekkevidden av naturinngrepene ved vindkraftutbyg­ging.

Vi i Eidsvoll og Nes har fått det plagsomt nær oss nå. Så nær at vi kan ikke bare sove og late som det ikke vedrører oss. Vi mangler totalt erfaring med å leve med vindturbiner i vårt bomiljø, hyttemiljø el­ler i våre turområder. Da er det lett å tro at det er OK. Men – det er en grunn til at vi ikke ser vindturbiner nær Oslo, i Holmen­kollåsen eller på Tjøme for den del. Enda det blåser friskt der. Utbyggerne våger seg ikke dit.

VÅGER MER HER

I små landkommuner med dårlig økonomi og spredt bebyggelse er det derimot lettere å få innpass. I Nord-Odal er planleggingen av det enorme prosjektet på Songkjølen/Engerfjellet kommet svært langt. Selv om det var nei-flertall i kommunestyret i Nord-Odal og massiv lokal motstand. NVE har gitt konsesjon til konsernet E.on, og saken ligger nå hos olje- og energidepar­tementet (OED) til endelig avklaring. Bare at planene annonseres setter i gang noe i et bygdesamfunn. Vi ser lokalpolitikere som må ta stilling i saker som de kanskje ikke forstår rekkevidden av. Vi ser grunn­eiere som settes under sterkt press, og som etterpå kan angre. Da kommer de ikke ut av garnet. Resultatet blir at det skapes strid, splid og sår.

RINGVIRKNINGER

En utbygging i Nord-Odal vil påvirke na­bokommunene negativt. Nes blir «vert­skommune» for all strømmen fra Song­kjølen, derfor må det bygges nettgate til høyspentlinjen som går gjennom kom­munen, noe som vil berøre viktige gam­melskogområder. Eidsvoll kommune har frarådet planene. Eidsvoll allmenning har sagt nei. Friluftsområdet rundt Øvre Hol­sjø blir rammet. Allmenningen har satset der med anlegg av badeplass, gapahuk og handicapfiskeplass. Åsen mot Nord-Odal er snart eneste nesten uberørte område som Eidsvoll kommune har tilgjengelig, sa tidligere varaordfører her i avisa. For det er veg- og jernbaneutbygging og fly­støy fra Gardermoen som dominerer. For alle kommunene gjelder at felles turområ­der vil påvirkes, blant annet vil ising på turbinene vinterstid føre til at store rekre­asjonsområder må stenges av.

FARMEN

Er det noen som tror at innspillingen av TV-programmet FARMEN ville blitt lagt til traktene ved Gullverket hvis vindkraft­verket var satt i gang, og stillheten der oppe ikke fantes mer?

I flate Danmark kan vi se 50 meter høye vindmøller langs vegene. De har ingenting å gjøre med hvordan det blir seende ut her hos oss – når svært kuperte innlandssko­ger blir dominert av turbiner på 220 me­ters høyde og et nett av veier mellom disse. «Landskapets karakter endres fra å være preget av skog og skogproduksjon til et kraftproduksjons-område med tilhørende veger og nettilknytning». Det står svart på hvitt i E.on’s egen konsekvensutredning.

UBOTELIGE SKADER

Denne endringen vil forårsake ubotelige skader. Dyre- og fuglelivet vil lide, og mil­jøet belastes når myrene åpnes og slipper ut ekstremt mye CO2 og metangass. Ei myr samler opp enorme mengder vann. Der myrene forsvinner kan selv små ned­børsmengder skape flom og ras. Flom og ras kjenner vi dessverre altfor godt til i Norge nå i 2015. Å delta i klimadugnad er bra, ikke ved å ødelegge mer natur, men gjennom energisparing, gjenvinning og økonomisering.

Alle prognoser for befolkningsøkning og fortetning i Oslo og Akershus tilsier at om noen år blir grøntområdene på øvre og nedre Romerike vår «Oslomark». Derfor har vi alle et ansvar for å gjøre hva vi kan for å beholde disse.

NYE KOMMUNESTYRER

Nå er det nye kommunestyrer. Slå ring rundt de politikerne som forstår ver­dien av å bevare natur, landskap og friluftsområder!

 

Egil Ramdal, Eidsvoll

Karin S N Leonhardsen, Nes

 

Eidsvoll Ullensaker Blad: 03.10.15.

6. okt, 2015

Motstand: Parole ved Odalsvegen

Foto: Egil Ramdal

6. okt, 2015

Taler om korrupsjon og svindel i vindkraftindustrien

Australsk senator taler om bedrageri og korruption i vindindustrien (16.09.15.)

I Australien har der været gennemført flere undersøgelser, og senest “The Senate Wind Turbine Enquiry”, hvis rapport fremsatte 15 anbefalinger til ændrede procedurer.

Vi ville ønske, at den danske regering ville gennemføre en tilsvarende undersøgelse af den danske lovgivning og de danske procedurer på området. Og, at en dansk politiker vovede, at sætte ligeså ærlige ord på det bedrageri vi gang på gang er vidner til, også her hjemme.

Den 16. september 2015 holdt senator John Madigan en tale i det australske senat. Her er et link til talen, og nedenunder giver vi en kort opsummering af talens budskaber.

http://www.johnmadigan.com.au/speeches/2015/9/16/fraud-and-corruption-in-the-wind-industry

“The Senate Wind Turbine Inquirys” rapport fremsætter 15 anbefalinger til ændrede procedurer. Madigan fokuserer i talen på den 5. anbefaling; at regeringen ændrer dagens praksis for at vindmølleopstiller kan nøjes med at bestille en akustisk konsulentrapport som siger godt for møllernes overholdelse af loven efter at møllerne er opstillet.
Ofte er det en forudsætning for tilladelsen til at opstille vindmøller, at disse er støjdæmpede. Støjdæmpning indebærer, at vindmøllernes produktion og indtjening er lavere end når de ikke kører i støjdæmpet modus. Dette er selvfølgelig ikke attraktivt for opstiller.

Man har set flere eksempler på at rapporter, inden opføringen af en vindmøllepark, konkluderer, at en del af vindmøllerne støjdæmpes. Dette bliver en forudsætning for myndighedernes tilladelse til at opføre en vindmøllepark. Når vindmølleparken er opstillet, præsenterer opstiller en konsulentrapport som siger, at møllerne i gennemsnit overholder kravene og ikke behøver at støjdæmpes. Det er dog ikke et gennemsnit, loven henviser til, men rapporterne accepteres alligevel af myndighederne. Konsulentrapporterne indeholder endvidere en ansvarsfraskrivelse som siger, at rapporten er skrevet for at fremme klientens sag!

Der er behov for en helt anden uafhængighed mellem opstiller og den godkendelsesrapport myndighederne accepterer.

I dag bærer naboerne den menneskelige omkostning for opstillers og hans konsulents bedrageri, myndighedernes manglende opfølgning og den politiske ligegyldighed.

Madigan kommer også med eksempler på myndighedernes medvirken til at skjule manglende overholdelse af loven.

Kilde: Friends against wind/stillhed.eu