10. mar, 2016

Mjøsen- og Glommen Skog utvider samarbeidet

 

Mjøsen Skog og Glommen Skog utvider samarbeidet, og vil bli best i Skandinavia.

- Vårt felles mål er å bli blant de beste aktørene i Skandinavia som driver tilsvarende virksomhet. Som ledd i dette arbeidet vil vi etablere et fastere og mer strukturert samarbeid på flere sentrale områder, sier styreleder Terje Uggen i Mjøsen Skog og styreleder Egil Magnar Stubsjøen i Glommen Skog i en felles uttalelse.

Strukturløsning for utviklingskraft

Valget har falt på alliansestruktur framfor fusjon.

- Vi vil skape miljøer med utviklingskraft basert på to forretningskulturer som begge er sterke og som har spesialkompetanse på ulike områder. Dette vil gi gode og framtidsrettede løsninger for skogeierne og et miljø som er spennende å jobbe i for de som er ansatte, sier de to styrelederne i pressemeldingen.

Innholdet i løsningen

Samarbeidet mellom Mjøsen Skog og Glommen Skog vil i første fase omfatte tre sentrale områder.

Innenfor tømmeromsetning og logistikk vil andelslagene danne et felles eksportselskap for tømmer og forsterke det allerede eksisterende samarbeidet gjennom transportselskapet TFØ AS.

Innenfor næringspolitikk og rådgivning vil andelslagene forsterke arbeidet med å kjempe for skogeiernes råderett, som skognæringen i dag opplever er under sterkt press. For å styrke gjennomføringskraften vil andelslagene jobbe for en egnet arbeidsfordeling mellom Norges Skogeierforbund og det regionale nivået i næringspolitikken og bygge sterke allianser med andre aktører både i og utenfor skognæringen.

Et mål med den valgte strukturløsningen er dessuten å drive et felles forbedringsprogram for bedre og stadig mer effektive løsninger innenfor kjerneområdene tømmeromsetningen og skogstjenester.

Skogeierne er oppdragsgiver

Styrelederne slår i pressemeldingen fast at både Mjøsen Skog og Glommen Skog ønsker å utvikle seg som samvirkeforetak, og at oppdraget er å være skogeiernes eget redskap for å skape verdier og ta vare på sine grunneierrettigheter.

Mjøsen Skog og Glommen Skog har en lang og felles historie og mange likheter i tømmeromsetningen med samme marked og industrikunder. Sagtømmeret foredles i hovedsak i regionale trelastindustri. Jernbanen er transportåren til kunder utenfor regionen. Dette gjelder først og fremst treforedlingsindustrien i Karlstad-området og i Østfold. Begge selskaper er eiere i Moelven Industrier ASA.

Glåmdalen: 09.03.16.

10. mar, 2016

Rapport: Grå vinter - Hva vil det bety å miste vinter med snø i store deler av Norge?

klimastiftelsen.no


Norsk Klimastiftelse rapport 1/2016

10. mar, 2016

Regjeringen vurderer kutt i dansk fornybarstøtte

www.ge.no


– Den samlede regningen for den grønne energipolitikken er blitt for stor. Jeg vil ta initiativ til at vi får samtaler om det både i forlikskretsen og bredt i Folketinget. Min og regjeringens holdning er at regningen er blitt alt, alt, alt for stor, sier Lilleholt til avisen.

Montel/GE: 09.03.16.

9. mar, 2016

Oljefondet fikk avkastning på 2,7 prosent i fjor

 

Oljefondet fikk i 2015 en avkastning på 2,7 prosent. Det tilsvarer 334 milliarder kroner.

Det kom fram da Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, presenterte sin årsrapport for 2015 i Oslo onsdag. Fondet selv beskriver resultatet som tilfredsstillende i et urolig år.

Aksjeinvesteringene ga en avkastning på 3,8 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 0,3 prosent.

– 2015 har vært et urolig år med negative renter, valutauro, fallende oljepris og svekkede forventninger til veksten i fremvoksende markeder, sier oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Les også:  Første uttak fra oljefondet

Har svingt mye

Slyngstad er leder for Norges Bank Investment Management, avdelingen i Norges Bank som står for forvaltningen av oljefondet.

– Det har vært svingninger i avkastningen fra kvartal til kvartal, men totalt har det blitt et tilfredsstillende resultat fra forvaltningen, sier han.

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,5 prosentpoeng høyere enn referanseindeksenes avkastning.

Les også:  Oljefondet trakk seg ut av 27 kullselskaper

Mer i eiendom

Eiendomsinvesteringene fikk en avkastning på 10,0 prosent. For øvrig økte andelen av fondet som er investert i eiendom, i løpet av året til 3,1 prosent.

– Fondet gjorde færre, men større eiendomsinvesteringer. To investeringer sto for hoveddelen av investert kapital i 2015. Vi åpnet egne eiendomskontorer i Tokyo og Singapore i løpet av året, sier Slyngstad.

Svakere krone

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av året. Dette bidro til å øke fondets verdi med 668 milliarder målt i norske kroner, opplyser oljefondet i en pressemelding onsdag.

I tillegg ble fondet tilført 42 milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7.475 milliarder kroner per 31. desember 2015. I dag er fondets verdi vel 7.000 milliarder kroner.

61,2 prosent av fondet var ved utgangen av fjoråret investert i aksjer, 35,7 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Les også:  Oljefondet større enn ventet

Kilde: NTB 09.03.16.

9. mar, 2016

Marker: Trekker vindmølleklagen

 

Av SIGURD ØFSTI og GUNNAR FJELLENGEN

Publisert: 08. mars 2016, kl. 20:17

Med 20 mot 5 stemmer vedtok politikerne i Marker tirsdag kveld å trekke vindmølleklagen. Kun fire fra Arbeiderpartiet samt Venstres Glenn Bjerke stemte for å opprettholde klagen, opplyser Smaalenenes Avis journalist på stedet på en dårlig mobillinje. Ordfører Kjersti Nythe Nilsen (Ap) stemte også for å trekke klagen.

Som et tilleggsforslag ble det vedtatt at Scanergy skal lage et avtaleutkast sammen med Marker kommune om hvordan vindmølle-utbyggingen skal skje. Dette skal så til kommunestyret for godkjenning.

Smaalenenes journalist opplyser at det var nærmere 80 tilhørere på plass for å følge saken i kommunestyret. Noen måtte stå på gangen.

Vedtaket ble fattet litt før klokken 20, etter nærmere to timers diskusjon. Knut Wangberg i Motvindkraft Marker var svært skuffet etter vedtaket.

- Det eneste argumentet jeg har hørt for å trekke klagen er økonomi, sa han til vår journalist.

Venstres Glenn Bjerke mente at rådmannen hadde hatt en for ensidig framstilling av saken, og foreslo i debatten at han burde erklæres inhabil og trekke seg fra saken. Dette fikk kun Bjerkes ene stemme.

Kilde: Smaalenenes Avis, 08.03.16.