23. jul, 2015

Eidsiva-konsernet i kjent stil (februar 2015)

To leserinnlegg av Finn Olav Rolijordet - begge skrevet i februar: "Det første ble skrevet etter at konsernleder Ola Mørkved Rinnan orienterte kommunstyret i Gjøvik. Det andre ble skrevet som en reaksjon på pressemeldingen konsernet sendte ut driftsresultatet for 2014, denne pm-en er gjengitt i mange aviser".

 

Eidsivas årsresultat for 2014
Eidsiva Energi AS har sendt ut en pressemelding der det skrives at driftsresultat i selskapet for 2014 er kr 741 millioner. Selv om dette er 300 millioner ned fra 2013, så virker det jo som et godt resultat. Men er det sant?

 

Ja, det er sant. Men det er ikke det endelige resultat for det kommer ikke på linja «driftsresultat» i årsregnskapet, men helt nederst – den såkalte bunnlinja. Der står det ifølge Eidsivas melding til Oslo Børs på linja «Periodens totalresultat etter skatt» kr 29 millioner. Det er jo noe helt annet, det er rett og slett et elendig resultat. Allikevel stopper det ikke der. For helt til slutt skal det utbetales aksjeutbytte til eierkommunene på kr 195 millioner. Resultatet på 29 millioner dekker imidlertid ikke det. Dermed går Eidsiva Energi AS med underskudd og konsernet må redusere egenkapitalen. Det er ikke første gang. I mange andre sammenhenger kalles dette «et synkende skip». Det er altså, som jeg har hevdet over tid nå, noe grunnleggende galt i konsernet.

 

Det er en ganske grovt manipulert pressemelding konsernet sender ut. I tillegg ser vi – i hvert fall hittil – at ingen lokalavis i innlandet spør konsernet om noe som helst rundt den faktiske økonomiske situasjonen. Et av de selskapene som går bra – Eidsiva Nett AS – er med på å holde konsernet oppe. Det er altså deg og meg, vi som betaler den dyre nettleien, som er med på å holde skuta i gang. De mange tapsprosjektene trenger jo sine overføringer for at fasaden om et solid kraftkonsern i kommunalt eie med visjoner om samfunnsbygging kan opprettholdes. Når svakhetene i selskapet holdes skjult, når de virkelige resultater tildekkes, når årsakene bortforklares så er status at vi sitter med et selskap som ikke tjener hverken eierne eller utviklingen i innlandet. Noe må skje.

 

Til slutt vil jeg presisere at alle mine innlegg om økonomien i Eidsiva ikke har til hensikt å ramme de ansatte. De ansatte i Eidsivas mange selskap gjør en fremragende jobb for å yte service til kundene og for å opprettholde viktig infrastruktur. Min kritikk går på hvordan konsernet ledes, til styret og til den blinde bedriftsforsamlingen. Dere ansatte hadde fortjent en bedre ledelse.

 

Eidsiva – et kritisk blikk
Etter min mening er Eidsiva Energi AS (EE) et konsern med skakkjørt økonomi. Flere selskaper driver med underskudd, sentrale ledere sprer sin arbeidskraft utover i andre bedrifter og organisasjoner, Eidsiva blir dermed engasjert i saker det strengt tatt burde holde seg unna. Dette var bakteppet slik jeg ser det foran konserndirektør Ola Mørkved Rinnan sin redegjørelse for Gjøvik Kommunestyre fredag den 13.februar.

 

En noe nervøs Rinnan brukte mye av sin taletid til å snakke om de ytre rammebetingelsene som selskapet driftes under, slik som strømpriser, oljepriser og EU-direktiv. Han burde valgt å bruke litt mer tid på de nære lokalsakene slik at vi kunne fått en bedre dialog rundt dem.

 

Et av mine spørsmål til Rinnan gikk på hvor lenge vi skal måtte subsidiere underskuddforetaket Eidsiva Bioenergi AS (EBAS). Hele dette selskapet med alle de ulike forbrenningsanleggene går med underskudd, og i særdeleshet gjelder det forbrenningsanlegget i Kallerudlia. Pr 2013 er samlet underskudd i EBAS på kr 75 millioner. Uten konsernbidraget på 414 millioner kroner så er samlet underskudd på kr 490 millioner. Rinnan svarte at EBAS vil gå med underskudd i 5 år til – altså skal vi subsidiere det i 5 år til. Han er optimist for spørsmålet er om det noen gang vil gå med overskudd?

 

Hvordan skjer så denne subsidieringen? Den gjennomføres ved overføring av såkalt konsernbidrag fra EE til EBAS. Hvor kommer midlene til konsernbidrag fra? De kommer fra inntektene EE har på kraftsalg og nettleie. Det er altså du og jeg, vi vanlige innbyggere samt bedriftene i det området der Eidsiva eier nettet, som betaler for underskuddene. Det er ikke noe rart vi har høy nettleie, det er mye i samlet underskudd opp i gjennom årene. Spørsmålet mitt er imidlertid hvor lenge vi skal finne oss i dette? Hvor lenge vil eierkommunene akseptere å bli snytt for korrekt utbytte fordi Rinnan har tvunget igjennom en rekke underskuddforetak som en slags samfunnsmessig innlandssatsing?

 

Rinnan bedyret at få år med underskudd i forbrenningsanleggene ikke er noe problem fordi de skulle leve i 50 år og dermed blir de før eller siden lønnsomme. Samme resonnement ble ikke lagt til grunn for å stanse det samfunnsmessige viktige vannkraftprosjektet i Kåja i Gudbrandsdalen. Man fant ikke lønnsomhet i det prosjektet pga strømprisene. Min påstand er imidlertid at med en lengere avskrivningstid (levealder) ville man finne lønnsomhet. Men Eidsiva hadde et annet problem, nemlig å finansiere utbyggingen med investeringslån og arbeidskapital. Pga de store overføringene til selskap i konsernet med underskudd, så har Eidsiva begrensede midler og egenfinansieringsevne til nye, store prosjekter. De har også begrenset likviditet og sliter sannsynligvis med å utbetale utbytte til eierkommunene. Ut i fra tidspunkt ulike hendelser inntrer så er det grunn til å anta at for å få utbetale utbytte i 2014 måtte Eidsiva låne penger.

 

Selskapets svake økonomi ser ikke ut til å bekymre bedriftsforsamlingen – hvis de i det hele tatt er klar over den. For eksempel vil jeg tro at ingen kjenner den kunstige oppblåsingen av verdiene i Eidsiva Vekst AS. Rinnan og ledelsen ellers i Eidsiva har vært usedvanlig dyktige til å framstille konsernet sterkere enn det er. Til og med overfor Elverum Kommune, som nå har blitt en ny eierkommune, har man bløffet om egenkapitalen. Hvor lenge skal egentlig dette skuespillet få lov til å foregå?

23. jul, 2015

Utenlandske pensjonsfond inn i norsk vannkraft

e24.no

Utenlandske pensjonsfond og private investorer kjøper seg inn i norske småkraftverk som de mener vil få en avgjørende rolle i EUs kraftforsyning i framtiden.

- Norge ses på som et land med et velregulert, modent og velfungerende marked. Likevel er ikke norske pensjonsfond interessert i disse kraftverkene.

E24/NTB: 22. juli 2015.

23. jul, 2015

Ny storförlust för Vattenfall

www.svt.se

Den statliga energijätten Vattenfall skriver ned värdet på sina tillgångar med ytterligare 36 miljarder kronor.

- Det underliggande problemet, säger Mattsson, är de låga elpriserna och att det inte ser ut att bli någon vändning uppåt.

Framför sig ser han sänkta kreditbetyg för Vattenfall, vilket kommer driva upp finansieringskostnaderna. Det ligger även nya nedskärningar i – Det är egentligen det enda man kan göra. Och någon utdelning till ägaren, staten, är nog inte tänkbart i år längre.

SVT 21. juli 2015

23. jul, 2015

Rødt med grønn krisepakke mot ledighet

www.norwea.no

Rødt mangler representasjon på Stortinget, men mangler ikke grønne, politiske løsninger.
Løfter fram 5 grep for å finansiere en grønn krisepakke mot arbeidsledighet:

• Storstilt oppgradering av eksisterende vannkraftverk, som vil skape behov for arbeidskraft og gi mer ren energi. Det er anslått at oppgradering av vannkraftverk vil gi tilgang på 15 TWh ny fornybar kraft, ifølge beregninger fra NVE.
• Et nytt industrikraftregime med krav til lokal og energieffektiv produksjon, i bytte mot stabil og rimelig kraftforsyning til kraftforedlende industri.
• Ingen nye kraftkabler til utlandet.
• Økte tilskudd til ENOVA, øremerket energieffektivisering og klimateknologifondet.
• Statlig finansierte pilotprosjekter, blant annet innen havvind på norsk sokkel.

Kilde: Norwea 17. juli 2015.

23. jul, 2015

Årsrapporten for el-sertifikater 2014

www.nve.no

På god vei til å nå målet for elsertifikatordningen

Den norsk-svenske elsertifikatordningen har bidratt til 10,3 TWh ny produksjonskapasitet for fornybar energi på tre år, viser årsrapporten for elsertifikatmarkedet. Bare i 2014 ble det satt i drift 4,1 TWh ny produksjonskapasitet.

- For å nå målet om 26,4 TWh innen utgangen av 2020, må det i gjennomsnitt settes i drift drøyt 2,9TWh fornybar kraftproduksjon hvert år. At vi nå kan vise til 10,3 TWh ny kraftproduksjon siden 2012, tyder på at elsertifikatordningen har fungert etter hensikten, sier Anne Vera Skrivarhaug, avdelingsdirektør i NVE.

Produksjonskapasitet økte om lag 35 prosent mer i 2014 enn i 2013, da det ble satt i drift 3 TWh ny produksjonskapasitet.

- Årsrapporten for elsertifikatmarkedet gir en god oversikt over hvordan elsertifikatmarkedet fungerer, og hva som har hendt det siste året. God informasjon er viktig for at markedet skal fungere, understreker Skrivarhaug.

Årsrapporten for elsertifikatmarkedet, som er utarbeidet i samarbeid med Energimyndigheten i Sverige, beskriver de viktigste hendelsene og nøkkeltallene fra året som har gått.