23. jul, 2015

Kortversjonen: Vindturbiner & støy

Her følger Sveinulf Vågenes kortversjon av hvorfor naboer kan oppleve problemer med lavfrekvent støy/infralyd som ikke avdekkes på kloss hold av en vindturbin hvis du befarer et vindkraftverk. Derfor blir politikerne ført bak lyset, dessverre!

 

Det er to støykilder på en vindturbin:

 

1. mekanisk støy fra giren - den inneholder lite infralyd.
2. Aerodynamisk lyd fra vingenes passasje gjennom luften - vanligvis den mest plagsomme lyden og hovedkilden til lavfrekvent lyd og infralyd

 

Lyden skapes på tre måter:

 

a. turbulens fra bakkant av vingen
b. turbulens fra forkant av vingen
c. separasjon av luftstrømmen over vingen.

 

C. kalles "stall", og er det samme som skjer når fly går for bratt opp slik at vingen mister løfteevnen. Denne lyden oppleves som en mer plutselig økning i lydnivået, og kan ofte oppleves som et «brøl» som varer 5 - 20 sekunder - noen ganger mye lengre - før man korrigerer vingens angrepsvinkel mot luften. Det er spesielt plagsomt fordi det om natten ofte fører til oppvåkning, og man kan da våkne uten å vite hva man har våknet av.

 

Den aerodynamiske støyen inneholder i utgangspunktet et fullt frekvensspektrum - både lavfrekvent lyd (20-200 Hz), infralyd (under 20 Hz) og de høyere frekvensene.
Målt ved støykilden - altså nær turbinen - inneholder lyden hele spektrumet av lydfrekvenser. Her dominerer de høyere frekvensene som regel, og lyden som høres oppfattes da som en svitsjing med høyere frekvensinnhold - dette trass i at lyden også inneholder de lavere frekvensene. De lavere frekvensene blir imidlertid på så nært hold i stor grad overdøvd av de høyere. Direktiviteten gjør også at en mindre del av lyden som sendes ut 100 m oppe, når ned til bakken nær turbinene.

 

På avstand - la oss si 500 - 2000 meter, har de høye frekvensene blitt vasket ut av atmosfærisk absorpsjon, spredning og av bakken, hvorfra de ikke reflekteres så lett opp. Den lavfrekvente delen av lydspekteret svekkes derimot mye langsommere på grunn av sin lange bølgelengde. Forholdet mellom svekkingen av for eksempel lyd ved flere tusen Hz (svitsjing) og LF lyd ved 20-50 Hz, er at lydenergien fra svitsjingen svekkes mange ganger mer enn LF lyden over avstand. Derfor dominerer vanligvis bare de lavere frekvensene på store avstander fra et vindkraftverk. I prinsippet er dette det samme som skjer ved korte og langbølgete radiosignaler.

 

Disse virkningene kan av atmosfæriske forhold som kalde luftlag, og det faktum at lyd fra vindturbiner har en betydelig direktivitet (dvs at lyden sendes ut kraftigere i en viss retning fra turbinene) også modifisere forholdet mellom høye og lave frekvenser observert på avstand.

23. jul, 2015

ESA og skatteendringer for vindkraft i Norge

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2015 ble det vedtatt raskere avskrivinger for vindkraftverk.

 

Etter de nye reglene kan investeringer i vindkraftverk foretatt i perioden 1. januar 2015 til 31. desember 2020 avskrives lineært over fem år. Innføring av ordningen krever godkjennelse fra ESA. Reglene kan derfor ikke iverksettes før slik godkjenning eventuelt foreligger.

 

Finansdepartementet er fortsatt i dialog med ESA for å avklare om den nye ordningen er i overensstemmelse med EØS-avtalens statsstøtteregler. Det er flere uavklarte forhold, og prosessen tar derfor tid.

 

Kilde: Regjeringen.no, 1. juli 2015.

23. jul, 2015

NVE – færre nettselskaper er bra for distriktene

Foto: Journalist May-Britt Bjørlo Henriksen intervjuer vassdrags- og energidirektør Per Sanderud under sluttbefaringen for Raskiftet, september 2014.

 

Vassdrags- og energidirektør Sanderud mener større nettselskaper er bra for distriktene. Utviklingen framover gjør at stordriftsfordelene vil bli styrket.

 

 

(Neppe tilfeldighet at Eidsiva Nett kastet sitt blikk på Elverum Nett, eller at Eidsiva fusjonerer Eidsiva Nett AS og Eidsiva Anlegg AS til et nytt selskap fra 1.januar 2016. I følge «eiernotatet» forventes fusjonen å bedre årstakten i det nye nettselskapet med inntil 20 millioner kroner netto i varig årseffekt. Samtidig er ett av de alternativene tiltakene som er fremmet for å beholde «ratingen», å utsette nettinvesteringer på 100 millioner kroner i året fra 2015 til og med 2020.)

 

Europower 29. mai 2015: NVE – færre nettselskaper er bra for distriktene

 

NVE-sjef Per Sanderud står fast på at større selskaper har lettere for å drive effektivt enn små. «Og utviklingen framover gjør at stordriftsfordelene vil bli styrket», sa han til Defos årsmøte i Loen 29. mai. Stikk i strid med holdningen i Defo, mener NVE-sjef Per Sanderud at strengere krav til nettselskaper, er god distriktspolitikk. Han sammenligner prosessen med nedleggelsene av postkontorene.

 

– Den gang jeg jobbet i Samferdselsdepartementet, var det ingenting som skapte mer politisk styr enn da Kjell Opseth la ned postkontor. Men innbyggerne i distriktene fikk en bedre posttjeneste med post i butikk. Ingen er mer avhengig av gode kommunikasjonstjenester enn distriktene, sa NVE-sjef Per Sanderud i sitt innlegg på Defos årsmøte i Loen i dag.


Han vek ikke en tomme i sin påstand om at kravet om å skille ut nettvirksomheten vil være fornuftig. Resonnementet hans er at rene nettselskaper vil være mer effektive, og legge til rette for sammenslåinger, som igjen vil gi lavere nettleie i distriktene.


– Det var det samme da telefonsentralene ble lagt ned på grunn av digitalisering. Enkelte arbeidsplasser ble overflødige, men distriktene er avhengig av gode telefontjenester. Men det er klart, slike omstillinger er smertefulle og vanskelige, sa NVE-sjefen.

 

Ansatte kan jobbe i begge selskap

 

Han innrømmet at omleggingen vil koste for selskaper som må dele opp virksomheten.


– Ja, dette koster penger. Det må skaffes flere styrende personer. De kan ikke jobbe i begge selskapene. Vanlige ansatte kan derimot jobbe 50 prosent i det ene selskapet og 50 prosent i det andre, sa Sanderud.


På tross av Defos protester holdt han fast på at store selskaper er mer effektive enn små.


– Store selskaper har stordriftsfordeler. Små selskaper kan drives effektivt, men gjennomgående er de største mest effektiv. Og utviklingen framover gjør at stordriftsfordelene vil bli styrket. Det vil bli mer lønnsomt å være stor enn det var tidligere, sa han.


Ikke opptatt av antall


NVE-sjefen understreket imidlertid at det ikke er et mål i seg selv med færre nettselskaper.


– Den grunnleggende ideen i NVE er at nettselskapene skal være mest mulig effektive, slik at kundene ikke betaler mer nettleie enn nødvendig. Vi er ikke veldig opptatt av hvor mange selskap det blir, men kravet om selskapsmessig- og funksjonelt skille legger til rette for flere sammenslåinger. Det gir stordriftsfordeler. Hvis eierne vil beholde sitt selskap som det, er det greit for oss så lenge det blir drevet effektivt. Vi er kun opptatt av at nettselskapene driver effektivt. Det gir lav nettleie som er bra for distriktene, sa Sanderud.

23. jul, 2015

Strammer grepet om nettselskapenes innkjøp

www.grette.no

NVE har vedtatt en endring av kontrollforskriften som innebærer at nettselskaper fra 1. juli 2016 også må konkurranseutsette innkjøp fra eget konsern.

Grette: 3. juli 2015.

23. jul, 2015

Kraftsektoren: JAKTEN PÅ KAPITAL

www.grette.no

Vi står foran et voldsomt investeringsløft det neste tiåret, samtidig er strømprisen nær halvert fra 2011 til 2014. Eierne har begrensede muligheter til å bidra. Hvor skal kraftsektoren hente kapitalen?

Grette: 6. mai 2015.