20. sep, 2013

Er kæmpevindmøller farlige?

 

Debatten om vindmøller er farlige, har fået flere syd- og sønderjyske kommuner til at sætte opførelsen af kæmpevindmøller i bero.

 

Kasper Duncen Gram

Danmarks radio, P4

 

Er det farligt, når vindmøllen snurrer på marken ved siden af?

Det spørgsmål er der stor debat om i øjeblikket. Så meget at flere syd- og sønderjyske kommuner har sat opførelsen af de kæmpevindmøller i bero.

 

 

Rapport giver stadig intet svar

Men ikke engang Sundhedsstyrelsen vil kunne besvare spørgsmålet, når en rapport om vindmøllers påvirkning ser dagens lys i 2015. Det fortæller Mette Sørensen fra Kræftens Bekæmpelse, som står bag udkastet til undersøgelsen:

- Vi vil ikke kunne på de langsigtede effekter, fordi kæmpevindmøllerne ikke har været på dansk jord i så lang tid endnu. Vi vil måske kunne kigge på akut-effekter, om de vil kunne udløse hjertekar-sygdomme, siger hun.

 

Vi mangler afklaring

Man står faktisk og mangler informationen, mener formanden for Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller, Skjold Fink:

- Den lavfrekvente støj, som når frem til naboerne, er jo anderledes fra store møller end fra små møller. Og derfor er vi optaget af de store møller. Hvis undersøgelsen så ikke kan afdække noget om de store møller, er man jo lige vidt. Og det er jo beklageligt, hvis det ender der, mener han.

 

Effekten kan først måles om mange år

De første kæmpevindmøller blev opstillet i 2010, og rapporten ventes færdig i 2015. Men der vil gå mange år, før den samlede effekt på helbreddet kan analyseres, vurderer Mogens Lytken Larsen, overlæge og adjungeret professor på Aalborg Universitet:

- Ved miljømæssige ting som støj og andre påvirkninger, vil man normalt skulle have et tidsperspektiv på 10-15 år, anslår han.

I øjeblikket udgør kæmpevindmøllerne kun 26 ud af de cirka 5.000 danske vindmøller.

 

Kilde: DR, P4 Syd,  17 september 2013.