21. mai, 2014

Åmot kommunestyre behandler konsesjonssøknaden for Raskiftet vindkraftverk

youtu.be

Opptak fra kommunestyresalen, Åmot Rådhus, onsdag 27. november 2013. Kommunestyret behandler konsesjonssøknaden for Raskiftet vindkraftverk.

Med 16 mot 7 stemmer stemte Åmot kommunestyre for å anbefale konsesjon til Raskiftet vindkraftverk.





21. mai, 2014

"Hvorfor satse på vindkraft i Innlandet?" - Ola Børke, Austri Vind. Med kommentarer.

youtu.be

Hvorfor satse på vindkraft i Innlandet? -- Ola Børke, Austri Vind

Opptak fra «Temakveld om vindkraft», tirsdag 5. februar 2013, i Auditorium på Skogmuseet, Elverum. Ola Børke, leder for Austri Vind DA, innleder. Arrangør: FNF-Hedmark (Forum for Natur og Friluftsliv Hedmark)

Foto av Raskiftet: Jan Grønlund.

Produsent: Kultursalongen på Fagerhøi HS, Søre Osen, Trysil. Produsenten har lagt til egne kommentarer på opptaket.


21. mai, 2014

«Vindkraft: Grøn utopi med en mørk bagside» - Peter Skeel Hjorth

youtu.be

Opptak fra vindkrafthelg i Kultursalongen på Fagerhøi, Søre Osen i Trysil vest. Peter Skeel Hjorth, Danmark, foredrar om vindkraftens skyggesider. Trysil og Åmot kommuner skal levere sin høringsuttalelse for Raskiftet vindkraftverk høsten 2013. Sannheten om vindkraft er dessverre ikke så enkel som vindkraftpropagandaen til Austri Vind, Hedmark! «Vindkraft i Osen? Nei takk» har sin egen hjemmeside på facebook.

I 2007 ble forfatter og gravejournalist Peter Skeel Hjorth (1943- ) uventet konfrontert med planer om et større antall vindturbiner i skogen bak fritidshuset sitt nord i Skåne. Siden den gang har han brukt all sin tid på å grave seg dypt ned i alle problemer med vindkraft. Hans research resulterte i den kritikerroste boka «Besat af vind», februar 2012, som ble innstilt til den prestisjefylte FUJ-prisen 2012. Boka er en kritisk beskrivelse av satsningen på vindkraft.

I dag er Peter Skeel Hjorth talsmann for EPAW, European Platform against Windfarms, som representerer hele Norden og Baltikum. Hjorth er også styremedlem i Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL) og den lokale protestgruppen Färingtofta Norra Ideel Förening.

http://www.epaw.org.
http://www.na-paw.org.

21. mai, 2014

Trysils presentasjon av utredninger, vurderinger og innstilling - Raskiftet vindkraftverk

youtu.be

Opptak fra folkemøtet i Søre Osen samfunnshus, Vestre Trysil, 14. november 2013. Trysils miljøvernsjef Bjørn Tore Bækken presenterer utredninger samt rådmannens vurderinger og innstilling til et eventuelt vindkraftverk på Raskiftet.

21. mai, 2014

Vindmølleutbygging: Klimagevinst eller Naturødeleggelse? - Prof. emeritus Olav Hjeljord

youtu.be

Opptak: Professor emeritus Olav Hjeljords hovedinnlegg under folkemøtet i Åmot Kulturhus tirsdag 29. januar 2013. Arrangør: Åmot SV. Tema: «Vindmølleutbygging klimagevinst eller bare naturødeleggelse?» Folkemøtet var et forsøk på å blåse i gang en uteblitt diskusjon om vindkraftpark på Raskiftet.

En fornuftig, engasjert og kunnskapsrik nestor har inspirert en hel generasjon...

Olav Hjeljord, pensjonert professor emeritus i viltbiologi ved Universitetet for Miljø- og biovitenskap på Ås, er en nestor innen økologi og viltforvaltning. Er utdannet forstkandidat med utdannelse innen viltbiologi og forvaltning fra University of Alaska, og skrev doktoravhandling på elgens beiteøkologi. Hjeljord har 30 års fartstid som forsker, og har arbeidet med et vidt spekter av arter: Fjellgeit i Alaska, villrein på Svalbard, rådyr i kulturlandskap i Østfold og elg i ulike regioner i Sør-Norge. Har hatt ansvaret for undervisningen i viltforvaltningen, og vært spesielt opptatt av hvordan skogbruk, jordbruk og fysisk utbygging kan gjennomføres samtidig som man tar vare på de verdiene som ligger i et variert og rikt dyreliv. Arbeidet som naturvernkonsulent på Svalbard og konsulent i utbyggingssaker i Østlandsområdet med hensynet til vilt. Hans hovedoppgave på Svalbard har vært å utarbeide miljøvernbestemmelser i forbindelse med oljeboring.

Olav Hjeljord har deltatt aktivt i samfunnsdebattene rundt fornuftig naturforvaltning, og vært en flittig benyttet foredragsholder gjennom mange år. Hans vesen, kunnskap og vilje til deling har vært et viktig bidrag til norsk viltforvaltning. Mottok Norges Jeger- og Fiskerforbunds viltstellspris 2012. Av Olav Hjeljords publikasjoner har bøkene «Viltbiologi» og «Viltet» vært av stor betydning.