7. okt, 2014

Regjeringen ber EU droppe innkjøpsmonopol på energi

www.abcnyheter.no

ABC-nyheter 06.10.14.

7. okt, 2014

Marit Arnstad frykter eksplosiv strid med EU om norsk energi

www.abcnyheter.no

ABC-nyheter 28.09.14.

7. okt, 2014

Sundtoft invitert til klimagruppe i EU

Klima- og miljødepartementet: Nyhet 07.10.14

 

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft deltok i Milano tirsdag på sitt første møte i en arbeidsgruppe i EU for en mer ambisiøs klimapolitikk. Ministre fra blant annet Storbritannia, Frankrike, Sverige og Danmark deltok.

Flere land i EU ønsker å være pådrivere for sterkere klimamål og et mer effektivt kvotesystem i EU. De har dannet "Green Growth Group", der altså Norge nå er invitert inn til samarbeid. I oktober skal EU etter planen avgjøre nye utslippsmål for 2030. 

- Det er viktig at EU bestemmer seg for ambisiøse klimamål. Det vil vǽre et viktig signal til resten av verden foran klimaforhandlingene i Lima i desember, sier Tine Sundtoft. 

Hun sier videre at europeisk klima- og energipolitikk i stor grad kommer til å påvirke rammene for norsk klima- og energipolitikk.

 

- Derfor må vi være tidlige på ballen på dette saksfeltet, sier hun. 

Regjeringen vil gå i nærmere dialog med Green Growth Group. Gruppen samarbeider uformelt om klimaspørsmål gjennom dialog på embetsnivå, uformelle ministermøter og ulike faglige arrangementer. Gruppen har også utarbeidet felles felles uttalelser og kommunikéer, der det har variert hvilke land i gruppen som har skrevet under. 

Gruppen har også forskningssamarbeid og bedriftsnettverk. Det vil si at norsk akademia og næringsliv får nye muligheter til å knytte europeiske kontakter innenfor klima og energi.

 

Dette er Europas viktigste arbeidsgruppe på klima. Norge vil nå også delta i sluttspurten av utformingen av 2030-rammeverket for klima. Norge støtter at EU fastsetter et ambisiøst utslippsmål for 2030 i samsvar med togradersmålet.

 

 

30. sep, 2014

Innholdet av EUs tredje energipakke - stridens kjerne

 

 

Senterpartiet frykter at nye EU-regler vil gi Brussel mer makt over den norske energisektoren. Stridens kjerne er EUs tredje energipakke (publisert EU-tidene 14. august 2009) som består av 3 forordninger og to direktiver. Her følger et kort blikk på hovedinnholdet av energipakken.

 

 

EUs formål med energipakken:

«Formålet med det indre marked for elektricitet, som siden 1999 gradvis har taget form i Fællesskabet, er at stille reelle valgmuligheder til rådighed for alle forbrugere i Den Europæiske Union, privatpersoner som erhvervsdrivende, åbne nye forretningsmuligheder og fremme handelen over grænserne, så der derved kan opnås effektiviseringsgevinster, konkurrencedygtige priser og højere servicestandarder, og at bidrage til øget forsyningssikkerhed og bæredygtighed.»

 

El-direktiv - Om felles regler for det indre marked for elektrisitet:

Hensikten med det nye direktivet er blant annet å oppnå et klarer skille mellom produksjon og salg av kraft på den ene siden og nettfunksjonen på den andre. Eiermessig skille er foretrukket. Videre legges det vekt på regionalt samarbeid og mekanismer for å sikre mer uavhengighet for reguleringsmyndighetene.

 

Forordning - Om betingelser for nettadgang i forbindelse med grenseoverskridende kraftutveksling:

Formålet med forslaget er å legge til rette for handel med kraft på tvers av grensene, og å etablere en formell EU-mekanisme for samarbeid mellom nettoperatører i Europa. Statnett SF vil delta i dette samarbeidet.

 

Forordning - Om opprettelse av et byrå for samarbeid mellom reguleringsmyndighetene:

Forslaget om å opprette et byrå for samarbeid mellom de ulike landenes reguleringsmyndigheter kom opp i forbindles med EU-toppmøte i 2007. Der ble det ytret et ønske om å få til en uavhengig organ som kan ta beslutninger i saker av grenseoverskridende karakter. I følge Kommisjonen var det tidligere et regulatorisk tomrom i enkelte spørsmål vedrørende grensekryssende handel. Byrå skal ikke ha lovgivningskompetanse, men kan gi såkalte "opinions" og vil få vedtakskompetanse i visse sammenhenger. Norge vil som EØS-land, trolig bli gitt mulighet til å delta gjennom NVE.

 

Kilde: Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK)

http://www.lundogco.no/no/LVK/Fagomrader/Vannkraftproduksjon/Internasjonaltrammeverk/EUs-tredje-energipakke/ 

30. sep, 2014

Arnstad savner åpenhet om energi-runder med EU

Senterpartiet frykter at nye EU-regler vil gi Brussel mer makt over den norske energisektoren. Parlamentarisk leder Marit Arnstad etterlyser informasjon fra regjeringen.

 

- Olje- og energiministeren har trolig store problemer med norsk tilpasning til EUs nye energipolitikk. Og regjeringen gjør det motsatte av å være åpen i EØS-spørsmål, sier Arnstad til ABC Nyheter.

 

Stridens kjerne er EUs tredje energipakke som har til hensikt å bekjempe klimaendringene samt sikre forsyningssikkerheten og konkurranseevnen i EU.

 

Kilde: NTB/Dagsavisen 29.09.14.