21. sep, 2014

Klage Alv Andreas Kjøs

Til

 

Olje og energidepartementet.

 

RASKIFTET VINDKRAFTVERK - KLAGE PÅ KONSESJONSVEDTAK.

 

1. Jeg inngir heved klage på vedtaket om konsesjon for Raskiftet vindkraftverk. Jeg er grunneier i området og følgelig klageberettiget.

 

2. Klage gis på følgende grunnlag:

 

- Jeg mener NVE har tonet ned de negative sider ved saken. Beslutningen om vedtak er dessuten preget av usikkerhet, bl.a om dyre/fugleliv og virkninger for hytteliv/friluftsliv.

 

- Jeg vil vise til de opprinnelige og fortsatt gjeldende planer for Osen-området, hvor det står at området er definert som LNF-område med hensynssone c.1: natur, kultur, friluft og landskap. I planens visjon vises det til bla hyttebygging ved sjøen og i høyden på en måte som skaper lokal verdiskapning og en god forvaltning av naturen og det biologiske mangfold. Dette er helt uforenlig med vedtak om vindkraftverk. Dette området blir nå et industri-område med massive virkninger for natur og hytteliv. Også NVE skriver at de viktigste negative virkninger knyttes til landskap, friluftsliv, hyttenæring (og Forsvarets interesser). Altså nettopp det de opprinnelige planer skulle ivareta.

 

- For egen del har jeg trodd på dette planverket og har bygd hytte i Æra fritidsområde. Her eier jeg også 17 ubebygde tomter. Plutselig får jeg et vindkraftverk som nærmeste nabo. Verdien av min eiendom/hytte og tomter må antas å bli sterkt redusert. Jeg forutsetter at OED pålegger utbygger å erstatte verditapet, dersom konsesjonsvedtaket opprettholdes. Det kan forøvrig vises til oppslag i Østlendingen 10 feb 2014, om full stopp i hyttebygging ved Kvitvola i Engerdal etter at det ble kjent at det forelå vindkraftplaner. Det samme må antas å gjelde for Æra fritidsområde og for den saks skyld resten av Osen-området.

 

- Angående nettilknytning er vi 3 grunneiere(Olaf Ilsaas, Olav Kjøs og meg) som er berørt. Vi har tidligere bedt om at nettrase alt. C velges. Dette er ikke tatt hensyn til. Det er aldeles uhørt at vi som faktisk eier grunnen ikke blir hørt. Alt C er den løsning som definitivt ødelegger minst skog. At denne løsning skal bli 3 mill kroner dyrere enn alt A er faktisk ikke riktig, da det ikke er tatt hensyn til vi skal ha økonomisk kompensasjon for beslaglagt areal, fremtidig produksjonstap(tømmer) og at traseen går gjennom et allerede regulert område, som vil forringes kraftig. De øvrige ulemper ved et vindkraftverk som nærmeste nabo får være nok. Hvis konsesjonsvedtaket opprettholdes vil jeg som et minimum forlange at nettraseen endres til alt C. Forøvrig vil jeg også vise til klage fra Olaf Ilsaas.

 

mvh

 

Alv Andreas Kjøs

21. sep, 2014

Klage Snefrid og Ragnar Reutz-Håkenstad

 

                                                                            Søre Osen, 19. februar 2014   

 

KLAGE PÅ ANLEGGSKONSESJON – RASKIFTET VINDKRAFTVERK

 

Innledning

Viser til NVEs konsesjonsnyheter av 31. januar 2014 der det meldes om at Austri Raskiftet DA er tildelt konsesjon i medhold av energiloven § 3-1 for å bygge og drive Raskiftet vindkraftverk med nettilknytning og tilhørende infrastruktur i Trysil og Åmot kommuner, Hedmark fylke.

 

Undertegnede ble eiere av eiendommen Fagerhøi, kjent som Hammeren leirsted, høsten 2011. Gnr. 76. Bnr. 32 i Trysil kommune. Opprinnelig Hammeren gamle skole, innviet 1924. Eiendommen ligger på østsida av Osensjøen, ca. 1,5 mil fra sørenden, innenfor et naturområde som er regulert som hensynssone. Samtlige overnattingsrom/oppholdsrom har direkte utsyn til sjøen og det planlagte vindkraftverket. Avstanden til nærmeste turbin vil være i underkant av 3 km. Hadde selgeren overholdt opplysningsplikten mht. vindkraftplanene og vindmålermasta, hadde vi ikke kjøpt eiendommen. Våre planer innenfor naturbasert reiseliv/kulturformidling har ligget på is siden konsekvensutredningen var et faktum. Nå avventer vi situasjonen i påvente av en endelig konsesjonsavklaring.  

 

Vi har rettslig klageinteresse i saken, og inngir med dette vår klage. Anmoder OED om å omgjøre NVEs konsesjonsvedtak. La Raskiftet Leve!

 

Vår klage – en avklaring

 

Vår klage retter seg først og fremst mot NVEs vurderinger og begrunnelser for å avvise videre utredninger knyttet til støy, der i blant tilleggsutredninger for lavfrekvent støy, samt at «NVE ikke vil kreve utredninger av helsevirkninger dersom det gis konsesjon, da dette krever større forskningsprosjekter».

 

Vi fremmer påstanden om at NVEs oppfattelse og håndtering av dagens vindmøllestøy, tilsvarer 90-tallets syn og praksis, og er helt uakseptabelt! Etter at vindturbinene har krøpet på land, turbiner som opprinnelig var tiltenk vindkraftproduksjon off-shore, har problemene rundt lavfrekvent støy akselerert. Vi krever at NVE tilpasser seg virkeligheten mens vi venter på at retningslinjen/veiledningen oppdateres. 

 

Vi anmoder derfor OED om å kvalitetsikre vår påstand om at NVEs syn på vindkraft og turbinstøy, som legges til grunn i dagens konsesjonsprosesser for vindkraft, er tuftet på rapporten R1139 av Kilde Akustikk AS fra 1998. Rapporten var et resultat av et samarbeidsprosjekt mellom NVE og Statens forurensningstilsyn (SFT), der informasjon fra R1139 ble hentet ut og sammenfattet til fakta-arket «Støy fra vindmøller» (TA-nummer 1738/2000). Fakta-arket hadde til hensikt å formidle informasjon om vindmøllestøy og være veileder for potensielle utbyggere i forhold til utredningskrav og myndighetenes behandling av vindmøllestøy.

 

2005 trår Miljødepartementets «Retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging» (T-1442) i kraft. Retningslinjen samler og koordinerer retningslinjene på støyområdet, som tilpasses EU-regelverkets metoder og målestørrelser, og erstatter en rekke tidligere retningslinjer og rundskriv fra Miljødepartementet. Deler av innholdet i tidligere retningslinjer videreføres gjennom «Veileder til retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging» (TA-2115). Også en rekke publikasjoner fra SFT erstattes av den nye retningslinjen. Fakta-arket «Støy fra vindmøller» integreres gjennom «klipp og lim»-metoden, og har vært der siden.

 

Når NVE krever at støyutredningene i konsekvensutredningen skal ta utgangspunkt i "Retningslinjer for behandling av støy i arealplanlegging" (T-1442) og "Veileder til retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging" (TA-2115), henviser NVE egentlig bare til sine «egne» fakta om vindmøllestøy fremmet 1998 – 2000. Selv om Klima- og forurensningsdirektoratet står oppført som den som har utarbeidet retningslinjen og veilederen. Statens forurensningstilsyn skiftet navn til Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) 18. januar 2010, og var medansvarlig for Fakta-arket «Støy fra vindmøller». OED bør merke seg at Sweco, som har hatt ansvaret for å konsekvensutrede Raskiftet, kjøpte opp Kilde Akustikk AS i 2011.

 

Vi kan ikke se at «Veileder til retningslinje for behandling av støy i arealplanlegging» (TA-2115/2005) utgjør noen vesentlige endringer som bryter med anbefalte støygrenser for vindmøller i SFT/NVEs « Fakta-ark»(TA-1738/2000)» - foruten det å bli tilpasset EU-regelverkets metoder/målestørrelser og en anbefaling om at grensen for boliger som ikke ligger i vindskygge, heves til Lden 50 dB. (Som nå skaper støyproblemer på Lista!) Lavfrekvent støy er fortsatt ikke tatt inn som tema under vindkraft, til tross for revisjonen av T-1442 i 2012. 

 

Begrunnet i vår påstand, hevder vi at konsekvensutredningsprogrammets krav for fremgangsmåte for støy (støyutredningene skal ta utgangspunkt i T-1442/2012 og TA-2115/05), slår bena under konsekvensutredningsprogrammets tiltaksbeskrivelse 2. Prosess og metode, der det står at konsekvensutredningen skal ta utgangspunkt i foreliggende kunnskap og nødvendig oppdatering av denne. Det er ikke mulig «å ta utgangspunkt i foreliggende kunnskap og nødvendig oppdatering av denne», samtidig som man krever at støyutredningene skal forholde seg til en retningslinje/veiledning som henger fast i 90-tallets behandling av vindkraftstøy.

 

Hvis våre påstander medfører riktighet, betyr det i praksis at NVE anser 20 år gammel «vindkraft-fakta» som tilstrekkelig grunnlag for å avvise kommunenes krav om vitenskapelig «ferskvare» innenfor tema lavfrekvent støy. Det tar vi sterkt avstand fra når politikerne i utgangspunktet har hatt et ønske om å fatte et politisk vedtak basert på oppdatert kunnskap!

 

Selv om kommunene er redusert til høringsinstanser i vindkraftsaker, understreker vi utbyggers opplysningsplikt som skal sikre at kommunene ikke hindres i å utføre miljørettet helsevern. Det tilsier at alle usikkerhetsmomenter i forhold til vindkraftstøy som kan medføre helsefarer, bør utredes og legges på bordet!

 

Utredningskrav for støy

 

  • Det skal vurderes hvordan støy fra vindkraftverket kan påvirke helårs- og fritidsboliger og friluftsliv.
  • Det skal utarbeides støysonekart for vindkraftverket som viser utbredelse av støy med medvind fra alle retninger. Bebyggelse med beregnet støynivå over Lden = 40 dB skal angis på kartet.

 

Støyberegningen skal ta utgangspunkt i T-1442 og TA-2115. Det skal redegjøres for bruk av metodikk for beregning av støyutbredelse og skyggekast.

 

NVEs kommentarer til lavfrekvent støy:

  • Når det gjelder lavfrekvent støy, legger NVE til grunn at det er en rådende konsensus i fagmiljøene, om at lavfrekvent støy fra vindturbiner ikke utgjør et større problem enn støy i høyere frekvenser. NVE vil derfor ikke kreve spesifikke utredninger om lavfrekvent støy.

 

  • NVE mener støy er blitt tilstrekkelig utredet i konsekvensutredningen, og vil derfor ikke pålegge Austri Vind ytterligere utredninger av tema.

 

Trysil kommune framsatte en rekke krav om tilleggsutredninger i brev av 18.02.2013. Åmot kommune fremmet sine krav i brev av 20.03.2013. Et av kravene var tilleggsutredning på lavfrekvent støy. NVE avviste kravet med følgende begrunnelse:

 

«NVE vil ikke kreve nye utredninger om lavfrekvent støy. Vi viser til KLIFs nye rapport om lavfrekvent støy, der det blant annet fremgår at den danske grenseverdien for lavfrekvent støy fra vindturbiner ikke ville vært dimensjonert for vindkraftverk med det norske generelle støyverket. Videre fremgår det at det ikke er indikasjoner på at den lavfrekvente andelen av støyen er mer sjenerende enn støyen med høyere frekvenser.»

 

NVE henviser til KLIFs nye rapport om lavfrekvent støy…

 

La oss legge til:

 

«KLIFs nye rapport» har tittelen: «Rapport. Lavfrekvent støj fra vindmøller». Udført for Klima- og Forurensningsdirektoratet, Norge. Dater 2. november 2012. Rapporten har totalt 100 sider, og er ført i penn av DELTA.  (Som jeg ikke ville hatt altfor stor tillit til, hadde jeg vært NVE eller OED. ) (Rekvirentens ref. er Svein Klausen. Journalnummeret er TC-100227. Sagsnr. T 203659.)

 

Det er svært oppsiktsvekkende at en rapport, som er bestilt og finansiert av «Klif», er tillagt en heftelse av Delta: «Rapporten må kun gengives i sin helhet. Gengivelse i udrag kræver skriftlig accept fra Delta.» Det er også oppsiktsvekkende at en rapport som tillegges avgjørende vekt i NVEs avslag om tilleggsutredninger for lavfrekvent støy, ikke er tilgjengelig på Miljødirektoratets web-side. Vi har måttet gå andre veier for å få tak i rapporten.

 

  • Vi ber derfor OED ta kontakt med Miljødirektoratet som bør redegjøre for om rapporten er hemmeligstemplet. Hvorfor rapporten ikke er søkbar på Miljødirektoratets side. Svært lite tillitsvekkende på bakgrunn av Deltas egeninteresse i vindkraft.

 

  • Vi ber også OED pålegge NVE å utdype nærmere hva direktoratet mener med at den danske grenseverdien for lavfrekvent støy fra vindturbiner ikke er dimensjonert for vindkraft med det norske generelle støyverket.

 

  • Vi ber OED ta kontakt med professor Henrik Møller – få en uhildet evaluering av resultatene som kommer fram i rapporten. Spør han også om hvorfor han trakk seg fra samarbeidet med en tilsvarende dansk Delta-rapport. Den norske rapporten benytter resultatene fra den danske.

 

  • Som sagt bygger den norske rapporten på den danske. Klif var kjent med Deltas konklusjon før direktoratet utlyste oppdraget. Vi ber OED ta kontakt med Miljødirektoratet (tidligere Klif) og be dem redegjøre for hvor mange positive svar de fikk på utlysningen.

 

 

Retningslinjen skal legges til grunn av kommuner, regionale myndigheter og berørte etater ved arealplanlegging etter plan- og bygningsloven. Derfor er NVEs syn på lavfrekvent støy forbundet med retningslinjen/veilederen som indirekte avviser lavfrekvent støy som et stort problem. Skal høringsinstanser få gehør for problemer grunnet lavfrekvent støy, må lavfrekvent støy inn som tema i T-1442 og TA-2115. Mange «møllenaboer» fortviler, og føler at NVE holder folk for narr. Når nyere forskning viser at folk blir plaget av lavfrekvent støy/vindmøllestøy under grenseverdier som ikke skulle tilsi at folk ble plaget, nytter det ikke å peke på retningslinjen. Vindkraftmotstanden vil fortsette å øke hvis ikke OED/NVE møter folk med respekt og større forståelse.

 

Retningslinjen ble innført for snart 10 år siden. Siden veilederen bygger på vindkraftinformasjon helt tilbake til 90-tallet, er tida overmoden for ny offentlig høringsrunde.

 

  • Vi ber OED ta kontakt med MD og NVE for å få fart på en omfattende revisjon av retningslinjen så den blir tilpasset virkeligheten. I dag tvinges virkeligheten til å tilpasse seg kartet.

 

  • Konsekvensutredningen flyter over av uprøvde hypoteser og antagelser. Når NVE viser til rådende konsensus i fagmiljøer uten å utdype dette nærmere, vil påstanden bli stående som en hypotese. Vi ber OED ta kontakt med NVE og kreve at den såkalte «rådende konsensus» identifiseres – at indikasjonene gjøres greie for i en større kontekst! At NVE avskriver potensielle farer ved lavfrekvent støy basert på et «bestillingsverk» sier mer om NVE og vindkraftbransjen enn bekymrede mennesker som får stilleområdet invadert av industrielle støykilder…  

 

Høringsinstansene har god grunn til å være bekymret. Hvorfor er ikke myndighetene bekymret?

 

Det er tragisk at et lite bygdesamfunn skal være nødt til å forsvare, sloss og argumentere for sine lokale verdier… Overtramp avler bare aggresjon til storsamfunnet og bryter ned tilliten til sentrale myndigheter. Er vindkraft verdt prisen når vi svømmer over av kraft?

 

Vi minne om at retningslinjens formål er å forebygge støyplager og ivareta stille og lite støypåvirkede natur- og friluftsområder som Raskiftet og Osensjøområdet!

 

Helt siden vindkraftens morgen har det vært uttrykt bekymring rundt potensielle helsefarer forbundet med turbinstøy, især lavfrekvent støy, – en bekymring fastboende og hytteturister rundt Osensjøen også deler. NVE er godt kjent med at mange av høringsinstansene for Raskiftet vindkraftverk er opptatt av støyvirkningenes konsekvenser. I bakgrunn for vedtak – Raskiftet vindkraftverk – står å lese under 4.11 støy:

 

«Mange av høringsinstansene er opptatt av støyvirkninger. Det påpekes at støynivået avhenger av vær, vind og temperatur. Kommunelegene i Elverum, Trysil og Åmot kommuner skriver at naboer kan bli plaget av støyen, også der som nivået er under 45 dBA. De forutsetter at tiltakshaver går i dialog med naboer som blir berørt av støy, slik at avbøtende tiltak kan iverksettes. I tillegg støtter kommunelegene forslaget om støymodus for vindturbiner med store støyvirkninger for hytter/koier. Naturvernforbundet i Hedmark skriver at støynivået ved de nærmeste bygningene kan medføre dårlig søvnkvalitet og dårligere rekreasjonsopplevelser.

 

Trysil kommune krever at det gjennomføres nye støyberegninger når valg av turbintype og nøyaktig plassering er bestemt, og at det skal planlegges et støymåleprogram etter at vindkraftverket er satt i drift. Ifølge kommunen må resultatene av disse beregningene og målingene legges til grunn for eventuelle tiltak. Åmot kommune krever at det skal vurderes avbøtende tiltak som støymodus, avstengning ved ugunstige vindretninger og omplassering av vindturbiner. Ifølge kommunen er større avstand til hyttene i Æra fritidsområde særlig aktuelt. De mener at det er viktig med dialog med eiere av støyutsatte boliger og hytter om avbøtende tiltak. May-Britt Henriksen mener at NVE bør pålegge tiltakshaver å gjøre grundigere analyser knyttet til støy, helse og skyggekast dersom det gis konsesjon.

 

May-Britt Henriksen påpeker at det vil bli et støynivå på mellom 45 og 60 dBA i planområdet, og mener dette vil begrense rekreasjonsmulighetene. Naturvernforbundet i Hedmark mener det er selvfølgelig at kommunen mener at planområde har kvalitet som stille rekreasjonsområde, selv om de ikke har markert området som "stille område" i kommuneplanen. De mener derfor at manglende markering i kommuneplanen ikke kan brukes som et argument for å tillate støy i området.

 

Flere høringsinstanser er bekymret for lavfrekvent støy, og Naturvernforbundet i Elverum og Åmot påpeker at vindkraftverk kan gi amplitudemodulert støy. De viser til svensk forskning om at støy kan forsterkes av skog, og skriver at støyvirkningene vil være størst om våren. Det vises også til japanske erfaringer om at det kommer mest klager på støy i frekvensområdet 160 til 200 Hz. Ifølge Naturvernforbundet viser støymålinger fra vindkraftverk i drift at det ikke er uvanlig at leverandører oppgir for lave støyverdier. Hagen med flere påpeker at det opereres med årsmiddelverdier for støy, og de spør om dette betyr helt andre verdier i perioder med spesielle værforhold. De påpeker i tillegg at lyden spres annerledes over vann, og skriver at    dette temaet savnes i utredningen. Gordon og Melanie Logemann viser til artikler om støyforstyrrelser, lavfrekvent støy og rettssaker, og skriver at støyen kan bli forsterket av vannoverflaten på Osensjøen.

 

Schiong og Kjøs mener sumstøyvirkninger kan medføre krav om innløsning og/eller erstatning ved en rekke eiendommer. Alv Andreas Kjøs opplyser at han vil kreve støymålinger og erstatning for redusert hytteverdi og ødelagt fritid og livskvalitet dersom vindkraftverket etableres.

 

Fylkesmannen i Hedmark skriver at saken skal tas opp med dem som støymyndighet dersom berørte eiendommer ikke tilbys tiltak som sikrer at de ikke belastes med støy over anbefalt grenseverdi. Det opplyses at de da vil vurdere om saken må behandles etter forurensningsloven.

 

Rådmannen i Åmot hadde en lengre vurdering av støy i sin første innstilling som dannet grunnlaget for kravet om tilleggsutredninger for lavfrekvent støy. Her et utdrag:

 

«Konsekvensutredningen legger for liten vekt på usikkerheten ved konsekvensene av at deler av støybildet fra det planlagte vindkraftverket består av lavfrekvent lyd. Det samme gjelder støyvurderingene som gjøres i forhold til sentrale deler av friluftsområdet Raskiftet- Ulvsjøfjellet- Flishøgda, som vil få nivåer over de anbefalte grenseverdiene for slike områder som følge av vindkraftverket. Området har stor regional og lokal betydning, og er et av de få naturområdene i Åmot kommune som fortsatt er lite berørt av fysiske inngrep og negativ støypåvirkning fra Forsvarets virksomhet.»

 

Rådmannen i Trysil frarådet konsesjon til Raskiftet. Han er klar på at:

 

«Risikoen for at de negative konsekvensene i et langsiktig perspektiv blir større enn de positive for lokalsamfunnet rundt Osensjøen, anses å være reell. Kommunens langsiktige mål, både for bosetting, trivsel og reiselivsutvikling i området, synes å være vanskelig å forene med et vindkraftverk. Det er vist i konsekvensutredningen at en vesentlig andel av befolkningen langs Osensjøen i Trysil vil kunne bli påvirket av støy helt opp mot de anbefalte grenseverdier, og at en del av befolkningen dermed kan oppleve redusert bokvalitet og trivsel.»

 

OED bør merke seg

at høringsinstansene er oppdatert på nyere støyforskning vedrørende vindkraft, og påpeker en rekke sentrale faktorer som kan komme til å påvirke støyvirkningene i Raskiftet og omkringliggende områder rundt Osensjøen. Ikke minst faktorer som kan lede til problemer med lavfrekvent støy, som er vanskelig å illuminere gjennom 

 

  • avbøtende tiltak. Bygningsmassen rundt sjøen består av varierende fasadeisolasjon. Vi vil derfor poengtere at den dominerende vindretningen i Raskiftet er fra sørvest mot nordøst, det vil si fra vindkraftverket og nesten vinkelrett mot Osensjøen. Dette tilsier at det ofte kan være ugunstig vindretning i forhold til støy for befolkningen langs de deler av Osensjøen som ligger nærmest vindkraftverket.

 

  • Selve planområdet er kupert. Opptil 55 vindturbiner med en totalhøyde på 175 m vil kle åskammen på vestsida av Osensjøen i en lengde på 1,5 mil. Store deler av hus/hyttebebyggelse på østsida av innsjøens sørende ligger i vindskygge med utsiktsretning mot verket i avstand under 3 km til nærmeste turbin. Søre Osen kirke inkludert, som vil domineres av 20 vindturbiner. Vi minner om dansk og svensk vindkraftpraksis som utøver respekt overfor kirke/kirkegårdsmiljøer. Danske og svenske myndigheter ville aldri tillatt en lignende plassering av et vindkraftverk! Konsekvensutredningen slår fast at vindkraftverket vil ha liten påvirkning på områdets kulturmiljøer. For Søre Osen kirkes del bygger vurderingen på en setning – når kirken ble innviet.

 

  • Direkte og visuelle virkninger av tiltaket for kulturminner og kulturmiljø skal beskrives og vurderes. Hvorfor neglisjeres Søre Osen kirke?
  • Kulturminnenes og kulturmiljøenes verdi skal vurderes. Har ikke Søre Osen kirke verdi? Oppgaven er ikke innfridd.
  • Direkte og visuelle virkninger av tiltaket for kulturminner og kulturmiljø skal beskrives og vurderes. Hvordan beskriver man virkningen av 20 turbiner? Kanskje derfor konsekvensutrederne hopper over oppgaven…?
  • Det skal redegjøres kort for hvordan virkninger for kulturminner kan unngås ved plantilpasninger. Vi venter fortsatt på svaret!

 

  • Svensk forskning slår fast at ising kan forsterke støyproblemer helt opp mot 10 dB. Kjeller vindteknikk har utført analyser av hyppigheten av atmosfærisk ising innenfor Raskiftets planområde. Det forventes en isdannelse på turbinenes vinger cirka 10 % av tiden, og karakteriseres som høy isingsgrad.

 

  • Vestsidas støyproblemer er tillagt mest oppmerksomhet på grunn av kortere avstand til verket. Dette mener vi er uriktig. Lyds adferd over vann vil redusere betydningen av om man oppholder seg på vest eller østsida av sjøen. Støysjenansen vil også forsterkes av lysforurensingen. Støyberegningene i konsekvensutredningen viser at områder både på øst- og vestsida av Osensjøen, tvers ovenfor vindturbinene, kan oppleve støy opp mot grenseverdiene.

 

  • Ulike turbiner genererer ulikt støynivå. Større og kraftigere turbiner støyer mer enn mindre turbiner. Det er også påvist en forsterket effekt fra større vindkraftanlegg ved at samlet støynivå kan bli høyere enn summen av den enkelte turbins støynivå skulle tilsi. Vi kjenner ikke effekten av det samlede støynivået Raskiftet kan komme til å avgi!

 

  • I kommuneplanen er det avsatt flere arealer til framtidig fritidsbebyggelse, spesielt langs østsida av sjøen fra Lektninga og sørover. Et teoretisk scenaria er at framtidig støy i nye byggeområder kan overstige grenseverdiene, og med krav om tiltak hvis det skal bygges. Lavfrekvent støy er vanskeligere å isolere bort i bygninger enn annen støy, og på grunn av høyden på turbinene kan støy fra disse heller ikke avskjermes. I et ”worst case”-scenarie kan det derfor være arealer der ny bebyggelse ikke kan godkjennes. Dette vil en ikke ha detaljert kunnskap om før vindkraftverket eventuelt er i drift.
  • Under Bellonas seminar 15. mai 2013 påpeker NVEs avdelingsdirektør Rune Flatby at støy blir for lett behandlet i konsesjonsprosessen. OED kan endre den praksisen!

 

  • NVE påpeker at den anbefalte grenseverdien er et uttrykk for hva samfunnet bør akseptere ved etablering av vindkraftverk. Det er vi sterkt uenig i, og det er vi som skal leve, virke og samle krefter i området! Et forkastelig menneskesyn som oser av formynderi. Grenser flyttes stadig. Hvor settes grensen neste gang??? Et sivilisert samfunn kan ikke akseptere at folk får ødelagt helsa si fordi vindkraftinteresser og byråkrater tegner opp en akseptabel «tålegrense» før man har kartlagt risikofaktorene. Mennesker rammes blant annet fordi

 

  • vindturbiner plasseres ut i miljøer de ikke hører hjemme
  • avstanden mellom vindturbin og bosetning er for kort. I europeiske land med lite areal kjemper vindkraftbransjen for økte grenseverdiene så flere turbiner kan plasseres ut i et område.
  • prosjekter igangsettes - basert på tro og ikke viten
  • politikere lar seg styre av storkapitalen
  • avsettes ikke midler til uavhengig forskning på menneskelige omkostninger

 

 

Vi ber OED vektlegge høringsinstansenes vurderinger av prosjektets usikkerhet knyttet til støy/lavfrekvent støy, og ta i bruk «føre-var»-prinsippet. Siden det ikke foreligger erfaringer fra lignende norske vindkraftanlegg i skoglandskap ved innsjø, vil berørte «møllenaboer» innta rollen som forsøkspersoner. Å anvende mennesker som middel for å oppnå et mål, er et klart brudd på menneskerettighetene, som vi motsetter oss sterkt!

 

Vi ber også OED ta kontakt med nordiske myndigheter for å gjøre seg kjent med deres erfaringer og regler i forholdet mellom vindkraft og kulturmiljøer/kirkegårdsanlegg.

 

NVE vil ikke kreve utredning av helsevirkninger, men det krever vi!

 

Vi ber OED ta kontakt med Miljødirektoratet, Miljødepartementet og Folkehelseinstituttet - etterlyse konkrete tiltak som kan bedre risikofaktorene for både generell og lavfrekvent støy fra vindturbiner.

 

Vi ber også OED kontakte de rette instanser som kan øve trykk på at det igangsettes en nasjonal helseundersøkelse i forhold til vindkraft og helsevirkninger.

 

Tildeles konsesjon til Raskiftet vindkraftverk, noe vi sterkt fraråder, anmoder vi OED om å kreve at det igangsettes en utredning av helsevirkninger før verket settes i drift. Utredningen må strekke seg over flere år hvis det skal ha noe for seg!

 

Støy er vindkraftindustriens største trussel i å kunne ekspandere. Tar vi ikke støyen og støyplagede mennesker på alvor, vil samfunnet måtte betale en høy pris i form av helseproblemer, som bare vil øke i takt med framtidig vindkraftutbygging. Helseplager grunnet støy, er det miljøproblemet som rammer flest mennesker i dag! Det er dårlig samfunnsøkonomi og dårlig folkehelsearbeid. Kanskje derfor vindkraftbransjen heller foretrekker å fokusere på vindturbinenes dominans overfor landskapet, enn støy. NVE har aldri avslått en konsesjonssøknad grunnet negative konsekvenser for landskapet!   

 

Folkehelsemeldingen (Stortingsmelding 34, 2012–2013) understreker at en befolkning med god psykisk og fysisk helse er en av de viktigste ressursene vi har i samfunnet. At det handler om å legge til rette for en samfunnsutvikling som gir gode betingelser for helse, fordi helse henger sammen med hvordan vi innretter samfunnet. Helseutvikling skal være nært knyttet til oppvekstsvilkår og de forholdene vi lever under. Vi kan vel ikke akkurat påstå at støy fra vindturbiner kombinert med «diskolys» aktivert i sekundintervall – natt som dag – er særlig helsefremmende?!

 

Man skulle derfor tro at det er til alles interesse at vi får på plass helseundersøkelser som kan kartlegge helsevirkninger av naboskap til vindkraftverk. For virkninger vil det bli, både for mennesker og vilt, om ikke forskriftene for støygrenser og modellering av støy revideres. Danmark og Australia har sett seg nødt til å revidere sine. Men NVE vil altså ikke kreve utredning av helsevirkninger dersom det gis konsesjon. Avslaget begrunnes i at helseutredninger krever større forskningsprosjekter. Så er det fullbrakt Ingen utredning av helsevirkninger. Ingen utredning om lavfrekvent støy. Den rød-grønne regjeringen avviste i sin tid særskilte grenser for lavfrekvent støy for vindkraft. La oss få noen skikkelige kladaser opp i innerste Oslofjord, så tenker jeg pipa får en annen låt.

 

Heller ikke Miljødirektoratet (tidligere Klima- og forurensingsdirektoratet) har kastet seg entusiastisk inn i kampen for å redusere risikofaktorene for støy. MD som har ansvar for å se til at skadelige elementer i miljøet vårt blir behørig undersøkt og eliminert. I følge geofysiker Sveinulf Vågene, Hafrsfjord, har mange framtidige og nåværende naboer til vindkraft protestert og informert heftig i innsigelsesskriv til både NVE og MD, uten at det har hjulpet. Vågene mener grunnen kan henge sammen med MDs første prioritet på klima, og mer restriktive støyforskrifter vil begrense mulighetene til å bygge ut «politikervelsignet» fornybar energi. «Derfor har MD sittet stille helt til i fjor høst», sier han, «da MD meget motvillig sa de skulle «se på støygrensene». Hva det innebærer, gjenstår å se!

 

Hva så med Folkehelseinstituttet, som skal være en pådriver for å bedre befolkningens helse og livskvalitet, og skal forebygge sykdom og helseskade? Instituttet er direkte underlagt Helse- og omsorgsdepartementet, sidestilt med Helsedirektoratet, Helsetilsynet og Legemiddelverket. Tja. «Er støy fra vindmøller helseskadelig?», blogget Folkehelseinstituttet 2. februar 2009, og slår fast at vitenskapelig kunnskap, om hvordan støy fra vindmøller virker på helsen, fortsatt er mangelfull. Vindmøller som avgir støy, kan gi opphav til plage og søvnforstyrrelser dersom vindmølleparker etableres for nær bebyggelse.» Så ble det stille…  

 

Men en gruppe som ikke forholder seg stille, er Norsk forening mot støy. Foreningen har de siste årene fått en kraftig økning i antall henvendelser fra støyplagede på grunn av vindturbiner, varmepumper og ventilasjonsanlegg. Hjelpeløse, frustrerte og oppgitte enkeltpersoner kan fortelle om ødelagt nattesøvn på grunn av kommunens vindkraftverk eller naboens varmepumpe. Foreningen ønsker å belyse hvorvidt miljøvennlige energiformer må representere en støyplage, og inviterer blant annet til konferanse. Sentrale spørsmål:

 

  • Er en støyende energiform bærekraftig og miljøvennlig – selv om den er fornybar?

 

  • Er begrepet miljøvennlig passende når dette ikke inkluderer støy?

 

  •  Hvilke helsekonsekvenser vil det tilføre samfunnet hvis støyen ikke avbøtes?

 

Vindkraftstøy i Norge kan ikke sammenlignes med vindkraftstøy i utlandet

 

Sammenligner man vindkraftstøy i Norge med andre land, ser det ut som Norge kommer svært dårlig ut. Hvor dårlig, vil tiden vise. Støyproblemene knyttes til størrelsen på turbinene og den norske topografien med harde fjell, dype daler og vann. I Europa er det vanlig at støyen forplanter seg over myk, dyrket mark. 

 

Med andre ord kan det være forbundet med risiko å oversette utenlandske støyforskningsresultater direkte til norske forhold. Her på bjerget kan vi knapt fremkalle egne støyforskningsresultater. Derfor søker vi til Sverige. Men Sverige er ikke Norge, som har en større populasjon boende i grisgrendte strøk. Vi mener det må ligge en potensiell fare i samsvarende, internasjonale støyregelverk/verdier når topografien er så forskjellig i de ulike landene.

 

Mange folk plages med vindkraftstøy i Norge -  til tross for at støyen holder seg under grenseverdiene. Sånn kan det ikke fortsette. Vi har en jobb å gjøre på forskningsfronten!

 

Framfor alt kommer klagene fra skogsmiljøer

 

Conny Larsson, dosent i meteorologi ved Uppsala Universitet, skal lede et forskningsprosjekt om vindkraftstøy som snart skal i gang i Sverige. Det skal forskes på hvorfor folk blir plaget av turbinstøy selv om målingsresultatene viser akseptable grenseverdier. Ett av problemene er den pulserende lyden som topper seg rundt 70 dBA. Karakteriseres som en kran som står og drypper.

 

Forskningen skal resultere i et forslag til Energimyndigheten på hvordan man kan gjøre støymålingen bedre. Langtidsmålingen har strukket seg over to år, og har vist at været påvirker lydspredningen veldig mye. «Man må se mer på lydens fordeling. Det er toppene som forstyrrer. I dag sier man at lyden får overstige 40 dBa i blant, men vi må ha en prosentsats – ellers er det ikke juridisk holdbart», mener Larsson. Cecilia Hammarberg, miljøinspektør i Kristianstad kommune, ønsker mer forskning på området velkommen. Hun sier at de har fått flere indikasjoner på at det kan være forstyrrende om man tillater opp til 40 dBA, og tror det trengs mer nyanserte retningslinjer.

 

Framfor alt kommer klagene fra de som bor i skogsmiljø. Hvilket kan tyde på at opplevelsen av lyden kommer an på omgivelsene. Hammarberg sier: «Ljudet går igjennom mer påtagelig när det är vindskyddat vid bostäderna och det blåser mycket uppe vid verken.»

 

Og selvfølgelig mener Svensk Vindenergi at de grenseverdiene som finns i dag er tilstrekkelig…..m.m. Håpløst!

 

Første vitenskapelige helseundersøkelse om vindmøllestøy og helse

 

Danmark er i gang med sin helseundersøkelse som skal strekke seg over 3 år. Undersøkelsen skal benytte registerdata – avklare om det er sammenheng mellom vindmøllestøy og hjerte – kar – lidelser, depresjon, høyt blodtrykk, søvnforstyrrelser, diabetes og fødselsvekt.

 

Vurderingene skal sikre at undersøkelsen lever opp til internasjonal forskningsmessig standard.

 

Da er det bare Norge igjen! Vi ser fram til ny erkjennelse hos både NVE, MD og KMD.

 

Rasmus Hansson, MDG, utfordret Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) på skogvern under spørretimen 5. februar 2014.

 

Under ordvekslingen sa Sundtoft blant annet dette:

 

"En grunnleggende føring er at regjeringen vil prioritere tiltak som har positiv klimaeffekt, og som samtidig har positiv eller akseptabel effekt for naturmangfold og andre viktige miljøverdier. Så langt det er mulig, vil vi prioritere tiltak som har vinn-vinn-effekter for både klima og naturmangfold."

 

Flott! Nå gjenstår bare arbeidet med å overbevise Sundtoft om at vindkraft ikke er et tiltak med vinn-vinn effekter!

 

La Raskiftet Leve!

http://www.laraskiftetleve.com

 

1 Vedlegg til orientering og gjennomlesning

 

 

Med hilsen

 

Snefrid Reutz-Håkenstad                                         Ragnar Reutz-Håkenstad

21. sep, 2014

Klage Per Øyvind Schiong og Signe B. Kjøs

 

Oslo, 11. februar 2014

 

KLAGE PÅ ANLEGGSKONSESJON – RASKIFTET VINDKRAFTVERK

 

1.      Innledning

 

De undertegnede ble kjent med NVEs konsesjonsvedtak 31. januar 2014 gjennom informasjon gitt på NVEs hjemmeside.

 

Vi er eiere av eiendommen gnr. 56 bnr. 25i Åmot kommune, og vi har rettigheter (veirett, vannrett m.v.) som berører eiendommen gnr. 56 bnr. 9, som strekker seg inn i det planlagte anleggsområdet.

 

Vi har rettslig klageinteresse i saken, og med dette inngis rettidig klage.

 

Vi anfører at NVEs konsesjonsvedtak er ugyldig, dels som følge av lovstrid og dels som følge av en saksbehandling som ikke er tilfredsstillende etter gjeldende regler. Vi reiser også spørsmål ved om utenforliggende hensyn kan være tatt som har påvirket avgjørelsen.

 

Under enhver omstendighet bør OED avslå konsesjonssøknaden etter en vurdering av de samlede reelle hensyn.

 

Stortinget har ikke vedtatt en storskala-nedbygging av norsk natur. Men det er akkurat det som nå skjer - stykkevis og delt i et faretruende tempo som er historisk. Distriktene tappes for sine naturperler. Landskap raseres. Industristøykilder invaderer bo- og rekreasjonsområder som har framstått som oaser av stillhet. Naturbasert reiseliv fratas sine muligheter til å opprettholde og utvikle bærekraftige arbeidsplasser. Vindkraft innfrir ikke som klimatiltak, men mytene holdes i hevd av utbyggingsivrige kraftselskaper som lokker med lommerusk i kompensasjon. Det er på tide å kreve en omfattende vindkrafthøring på Stortinget der alle kostnader ved vindkraftetableringene kom på bordet.  

I Norge ser også enkelte politikere og kraftselskaper ut til å leve i sin egen «boble». Det er en enorm kraftproduksjon i Norden som vil gi et kraftoverskudd i tiår fremover. Tilbudet vil øke ytterligere i fremtiden, og etterspørselen vil synke. Kraftbalansen er dramatisk endret de siste årene. Kraftkrevende industri har redusert sin etterspørsel etter kraft, noe som har medført at energiforbruket er lavere i dag enn i 2008. Samtidig skal store mengder fornybar energi bygges ut. Det norsk-svenske sertifikatmarkedet vil alene sørge for at det kommer 26,4 TWh innen 2020, eller over 20 % av dagens norske vannkraftproduksjon. I Finland investeres det tungt i ny kjernekraft, og svenskene har besluttet å ruste opp sine kjernekraftverk. Dette faktum gjør en norsk naturrasering i forbindelse med alle vindkraftutbyggingene meningsløs.

Dette er alvorlig. Vi håper derfor OED sier nei til vindkraftutbyggingen på Raskiftet.

 

2.      Klagegrunnlaget – en oversikt

 

Konsesjonsvedtaket er ugyldig fordi det strider mot følgende lover:

  •  Det er ikke sannsynliggjort at vilkårene er til stede for å gi konsesjon etter energiloven.
  • Konsesjonen er i strid med Grunnloven § 110 b.
  • Konsesjonen er i strid med naturmangfoldloven, bl.a. §§ 8, 9 og 10.
  • Konsesjonen er i strid med naboloven § 2 og naborettslige prinsipper.

 

Hver for seg tilsier brudd på nevnte regler at konsesjonsvedtaket er ugyldig. Og under enhver omstendighet tilsier en samlet vurdering at regelbruddene medfører ugyldighet.

 

Videre anfører vi at det foreligger brudd på en rekke saksbehandlingsregler som har avgjørende betydning for konsesjonsvedtaket og dets innhold/premisser. Saken er på langt nær godt nok utredet til at NVE har faktisk og rettslig grunnlag for å fatte et vedtak om å gi Austri konsesjon for utbygging av Raskiftet.

 

Og endelig reiser vi spørsmål ved om ikke NVE legger vekt på utenforliggende hensyn idet Åmot og Trysil kommuners uttalelser fremstår som avgjørende for NVEs konklusjon. Nevnte kommuners høringsuttalelser er motivert av en økonomisk kompensasjon som utbygger har stilt i utsikt. Vår oppfatning er at det ikke er rettslig adgang til å legge vekt på dette.

 

 3.      Nærmere om klagegrunnlaget – lovstrid

 

3.1  Innledning

Det er særlig fire overordnede forhold som er relevant for bedømmelsen av om NVEs vedtak er lovlig etter de ovennevnte regler.

 

For det første må det tas utgangspunkt i at utbyggingen på Raskiftet fremstår som «et forskningsprosjekt» hvor hverken utbygger eller konsulenter har presentert gode nok premisser for et slikt naturinngrep. Vindmølleparken er den første i sitt slag i innlandet i Norge. «Monstermøller» av dette slaget finnes ikke noe annet sted. Også internasjonalt er det svært lite erfaringsmateriale å hente for slike plasseringer av vindmølleparker. Mølleparkene i Norge og på kontinentet står stort sett i kystnære landbruksområder. NVEs erfaringer fra vindmølleprosjekter i Sverige er ikke direkte sammenlignbare. Konsekvensene ved en slik etablering er høyst usikre og lite utredet for miljøet og omgivelsene. Ettervirkningene av en slik utbygging er det knapt noen som vet noe særlig om. Det er påfallende hvor lite disse faktaene problematiseres i konsekvensutredningen og NVEs konsesjonsvedtak. Det er ikke tillitvekkende.

For det andre, og dette er helt avgjørende, har NVE samtidig med å innvilge konsesjon for utbyggingen av Raskiftet gitt konsesjon til to andre vindmølleparker i samme region, nemlig Songkjølen og Engerfjellet vindkraftverk og Kvitvola/Gråhøgda vindkraftverk. Dette innebærer en massiv kraftutbygging i innlandet i Hedmark. De tre vindkraftverkene må vurderes samlet, og det er vårt syn at NVE i betydelig grad har undervurdert en rekke problemstillinger som følge av dette, ikke minst hensynet til naturmangfoldet.

For det tredje er de berørte rettsstridig fratatt muligheten til å få vurdert utbyggingen helhetlig sammen med all annen relevant aktivitet og virksomhet i dette området. Det er ikke foretatt en etterprøvbar samlet interesseavveining. Eksempelvis nevnes at det i konsekvensutredningen på side 102 står bl.a.: «Spørsmålet om sumvirkningen av mange vindkraftutbygginger er imidlertid i liten grad undersøkt».  En samlet interesseavveining av de massive inngrepene i det aktuelle området som

 

  • Løpsjøen damanlegg,
  • regulerte elever,
  • Rena leir med tilhørende områder,
  • skytefelt,
  • motorcross/offroadbane,
  • flyplass,
  • rikssenter for fallskjermhopping

 

og, eventuelt, Raskiftet vindkraftverk med

 

  • 37 massive «monstermøller», som skal bygges og driftes
  • 30 km med 10 meter brede veier, som også skal bygges og driftes
  • lyden fra møllene
  • lyset fra møllene

 og

 

15 km ledningsnett i en nesten 30 meter bred gate, som vil strekke seg over sårbar natur og kulturminner samt generell betydelig økt menneskelig aktivitet året rundt, gjør at den rettslige tålegrensen er langt overskredet. Denne samlede betraktningen er fraværende som avgjørende premiss for NVEs vedtak.

 

Oppsummeringen i Swecos tilleggsutredning vedrørende kommunedelplanen for Åmot på side 12 og 13 er god:

 

«Antallet eksisterende og planlagte inngrep omkring Osensjøen er forholdsvis mange. I tillegg til veier og mindre kraftledninger, som mange ikke tenker på som negative inngrep, finnes det skytefelt, vannkraftregulering og planer om hytter, vindkraft og motorsportanlegg. Disse er hovedsakelig spredt utover et relativt stort omland.

 

Det er ikke tatt stilling til om antallet inngrep overskrider noen «tålegrense» i området, men vi ser at Osensjøen og nærliggende områder på vestsiden har mange inngrep i dag, og flere under planlegging. Spørsmålet om alt dette er i tråd med kommunedelplanens visjon, vil det være opp til politikerne å vurdere. Vurderingen vil være helt avhengig av hvilken vekt man legger på de ulike fordelene og ulempene, både av vindkraft og andre forhold.»

 

For det fjerde har NVE de siste årene gikk en rekke konsesjoner til vindkraftverk som aldri kommer til å se dagens lys på grunn av manglende lønnsomhet. Det er et tankekors, dels at NVE har mandat og hjemmel for å gi øyensynlig ubegrenset antall vindkraftkonsesjoner uten tanke for hva som blir faktisk realisert, og dels fordi Raskiftet kan føye seg inn i rekke av ulønnsomme prosjekter. Vi har med interesse notert oss daværende olje- og energiminister Borten Moes uttalelse til NRK nett-tv i høst: «Man kan ikke forvente at jeg skal gi konsesjon til nye store vindkraftverk før de som allerede har fått konsesjon, er utbygd». Det er en meget fornuftig tilnærming som vi håper ny departementsledelse vil legge til grunn fremover i klagesaker.

 

Faktum er nå at en rekke konsesjoner blir liggende som «løpende opsjoner» for mer eller mindre solide/seriøse utbyggere i lang tid fremover. Dette er ikke i overensstemmelse med de føringer som ligger for lovgivningen. NVE bør ikke ha anledning til å gi flere konsesjoner før eksisterende konsesjoner er utløpt eller utbygging har skjedd.

 

Vi kommer tilbake til hvordan ovennevnte forhold påvirker lovreglene nevnt i pkt. 2 over.

 

 

3.2  Vilkårene i energiloven er ikke oppfylt

 

NVE har plikt til å påse at utbyggingen etter en konkret og etterprøvbar vurdering er samfunnsmessig rasjonell, det vil si at fordelene er større enn ulempene.

I den 97 sider lange konsesjonsredegjørelsen behandles dette avgjørende spørsmålet spesielt i pkt. 5.4 over en og en halv side. Vi kan ikke se at det foretas en avveining som tilfredsstiller lovens krav. NVE som utbygger og Sweco legger en lang rekke hypoteser og udokumenterbare påstander til grunn. Hovedargumentet til NVE synes å være at en utbygging vil gi fornybar kraftproduksjon som kan bidra til at Norge oppfyller sine nasjonale fornybarmål. 

Det er vår oppfatning at NVE ikke kan behandle saken etter energiloven § 2-1 idet saken ikke er opplyst godt nok. Det er for mange usikkerhetsfaktorer, og NVE er ikke i stand til å sikre at energilovens formål uttrykt i lovens § 1-2 blir oppfylt.

Utredningene gir ikke svar på viktige miljø- og samfunnsforhold, og ei heller svar på utbyggingens kumulative karakter i forhold til alle andre gjennomførte tiltak i Osensjø-området, slik forskrift om konsekvensutredninger av 26. juni 2009 gir anvisning på. Vurderingen av sumvirkningene er mangelfulle og fraværende.

Etter nevnte forskrift skal det i tillegg redegjøres for samvirket mellom en rekke forhold som naturmangfold, landskap, jordvern, befolkningens helse, ulykkesrisiko, estetisk utforming m.v. Denne samlede vurderingen er ikke gjort.

Energiloven og dens forarbeider nevner ikke vindkraft med ett eneste ord! Det er nesten ikke til å tro, sett på bakgrunn av de gigantutbyggingene som er under oppseiling og iverksettelse med enorme naturinngrep, teknologiske utfordringer i kø og høyst tvilsom lønnsomhet. Heldigvis er det grunnleggende i loven at utbygger må vise at prosjektet er samfunnsøkonomisk lønnsomt samlet sett, hvilket ikke er tilfelle i denne saken.

Det er for øvrig et tankekors at konsekvensutredningsreglene i Norge er som de er. En konsekvensutredning i Norge betales og styres langt på vei av oppdragsgiver. Det er ingen klageadgang på utredningene, noe som er med på å legitimere et prosjekt som ved grundigere utredninger ikke ville sett dagens lys.

 

 

3.3. Forholdet til grunnloven §110 b og naturmangfoldloven

 

Saken er stilt i et helt nytt lys på bakgrunn av at NVE har valgt å innvilge konsesjon til 3 vindkraftverk i samme region. Dette utfordrer særlig hensynet til naturmangfoldet på en ny måte i Norge. 

 

Vi kommer tilbake til det faktum at det i Norge mangler et skikkelig planverk for vindkraftutbygging. Men det hører hjemme allerede her å minne om at det verken nasjonalt eller regionalt finnes retningslinjer. Rett nok fikk Hedmark fylke, beleilig nok, på plass noen retningslinjer underveis mens konsesjonsbehandlingen pågikk for disse 3 kraftverkenes del. Det er imidlertid helt irrelevant for nærværende sak. Hvordan sikre naturmangfoldet ved slike gigantiske naturinngrep uten et planverk?

 

Vår oppfatning er at den samlede belastningen for naturens mangfold ikke er vurdert forsvarlig. Kunnskapsgrunnlaget er sviktende, jfr. § 8. Føre-var-prinsippet etterleves ikke, jfr. § 9. Og en forsvarlig samlet vurdering etter § 10 gjøres ikke i dette perspektivet.

 

Manglende kunnskap og brudd på føre-var-prinsippet illustreres godt hva fugle- og dyrelivet angår i konsekvensutredningene, som NVE legger til grunn. Hovedkonklusjonen i den opprinnelige konsekvensutredningen (på side 78 i rapporten) var bl.a.:

 

«Man har liten erfaring med hvordan et vindkraftverk påvirker fugl i et skogslandskap i indre deler av landet.»

 

Tilsvarende generalforbehold er tatt i tilleggsutredningen (på side 26), hvor det uttales følgende som et generelt forbehold om alle vurderingene Sweco har foretatt:

 

«Dog er det viktig å understreke at det alltid vil være en viss usikkerhet knyttet til dette.»

 

Og på side 28 står:

 

«Det finnes lite forskningsbasert erfaring med hvordan et vindkraftverk påvirker fugl i et skogslandskap i innlandet

 

Sweco hadde i 2011 bare vært to dager i området. Det var under enhver kritikk. I 2013 i forbindelse med tilleggsutredningene har Sweco oppgitt å ha vært 14 «feltdager» i utbyggingsområdet. Swecos egen konklusjon, med forbeholdet som nevnt, er at den opprinnelige konklusjonen om at utbyggingen ville være «middels/lite negativt for fugl og pattedyr» endres til «middels negativ konsekvens for fugl og pattedyr».

 

Det er viktig å notere at Sweco etter en noe grundigere faktisk undersøkelse ikke står ved sin opprinnelige konklusjon, men endrer denne til det verre for fugl og pattedyr.

 

Men fortsatt er og blir dette utredningsarbeidet for en gjettelek å regne. Heller ikke 14 «feltdager» mener vi er i nærheten nok for å finne ut av mangfoldet i naturen på Raskiftet.

 

Vi forstår at en kartlegging som dette må følge en viss metode med observasjoner, som det så forsøkes å generaliseres ut fra. Som aktive brukere av området i mange år kjenner vi oss imidlertid ikke igjen av mange av Swecos antakelser om eksistens av og omfanget av en del arter. Vi sitter dessverre med en følelse av at Sweco i sine rapporter generelt forsøker å tone ned hensynet til fugl og pattedyr på tross av at Sweco vet lite om den faktiske bestanden i området i tillegg til at de tar et generelt forbehold om alle konklusjoner.

 

Årlig kommer vi over mange spor etter ulv, jerv og bjørn på Oskjølen. Likevel klarer Sweco med bred penn å hevde at rovdyrene, som det påstås å være få av, ikke vil påvirkes av vindkraftanlegget og ledningsnettet. Det er vi helt uenige i. Og Sweco har heller ikke vurdert de totale konsekvenser ved utbygging av 3 vindkraftverk.

 

Det er all grunn til å tro at fugl og pattedyr, som det beviselig finnes mye av på Raskiftet og tilstøtende områder, vil bli betydelig negativt påvirket av vindkraftverket og ledningstraseene. Og særlig gjelder dette nå som det kan bli en massiv kraftutbygging i regionen der fugle- og dyrebestanden angripes fra flere kanter. Det er grunn til å tro at dette i stor grad vil påvirke fredede dyrearter.

 

Vår oppfatning er at grunnlovsvernet hva naturmangfoldet angår, er så sterkt at det i denne saken krenkes. NVE og utbygger har tydeligvis hatt mest for øyet en effektiv saksbehandling av alle sakene, men man har beklageligvis tapt av syne den faktiske sammenhengen mellom disse.

 

Hensynet til naturmangfoldet tilsier en ny konsekvensutredning. Her er lovens regler ikke fulgt.

 

3.4. Forholdet til naboloven § 2 og naborettslige prinsipper

 

Det er allmenn enighet om at det er en grense for hva man trenger å finne seg i av tiltak som iverksettes på en naboeiendom. Dette følger direkte av naboloven § 2 og er ellers uttrykk for et alminnelig rettsprinsipp. Vi viser også til at denne bestemmelsen har fått en særskilt henvisning til naturmangfold, som følgelig også beskyttes av naboloven.

 

NVE drøfter denne problemstillingen i pkt. 4.19.8. NVE synes å erkjenne reglenes eksistens, men tar feil når det gjelder anvendelsen i denne saken.

 

Høyesteretts dom fra 2011, som NVE omtaler, er inntatt i RT 2011/780. Sakens faktum er fjernt fra hva denne saken gjelder, og faktum kommenteres ikke ytterligere. Det interessante er derimot at Høyesterett stadfester at det finnes en tålegrense. Hva som ligger i dette, er en konkret vurdering.

 

Hovedpoenget for oss som er berørt av den massive industriutbyggingen på Raskiftet, er at ingen instanser så langt har foretatt en relevant samlet vurdering. Det er rettsstridig. Vi kommer tilbake til enkelthetene hva gjelder mangler ved saksbehandlingen. Men eksempelvis foreligger ingen samlet støyvurdering som inkluderer støy fra forsvarets aktiviteter, støy fra fly som tar av og bremser opp og flyr over området med fallskjermhoppere fra Riksanlegget for fallskjermhopping. Dessuten er det viktig å få en samlet vurdering av alle forurensende tiltak i området: opplevelsen av alle tekniske anlegg, demninger, lyssetting av anlegg m.v. Selv en kraftutbygger kan ikke stille seg over den tålegrensen som gjelder og som i høy grad overskrides i denne saken.

 

3.5. Oppsummering

 

NVEs vedtak er i strid med energilovens regler, og NVE mangler tilstrekkelig hjemmel. I tillegg er vedtaket i strid med naturmangfoldloven og Grunnloven § 110 b samt naboloven § 2 og alminnelige rettsprinsipper om tålegrense.

 

Vedtaket er derfor ugyldig.

 

4.      Saksbehandlingen - enkeltinnvendinger

 

4.1  Innledning

 

Kravene til grundig og detaljert saksbehandling må ligge høyt i en sak som innebærer massive naturinngrep. Det er grunnleggende forvaltningsrett.

Ingen synes å være uenige om at Raskiftet vindkraftverk er et pilotprosjekt i Norge (og for så vidt i Europa) og derfor må sies å ha karakter av å være «et forskningsprosjekt». Vi antar at hele området rundt Raskiftet må betraktes som et INON-område der særskilte restriksjoner må gjelde for skog- og grunneiere og kraftverkutbyggere.

 

Allerede denne erkjennelsen forutsetter etter vårt skjønn en meget grundig vurdering fra NVE sin side. 

 

Så vidt vi forstår er dette Austris første vindkraftverk. Austri Vind har ikke en vindmølle i drift og har har ingen erfaring å støtte seg på. Det betyr at utbyggers planer må undergis en grundig behandling.

 

Vår oppfatning er at NVE ikke har et forsvarlig grunnlag å fatte et konsesjonsvedtak på grunnlag av. Saken er ikke godt nok opplyst. Som allerede nevnt gir utredningene, som NVE legger til grunn for sitt vedtak, ikke svar på viktige miljø- og samfunnsforhold, og ei heller svar på utbyggingens kumulative karakter i forhold til alle andre gjennomførte tiltak i Osensjø-området, slik forskrift om konsekvensutredninger av 26. juni 2009 gir anvisning på. Vurderingen av sumvirkningene er mangelfulle og fraværende.

Manglene er av en slik karakter samlet sett at det er sannsynlig at konsesjon ikke hadde blitt gitt om et skikkelig forarbeid hadde funnet sted.

 

For vår del ba vi tidlig i prosessen i brev av 26. juni 2013 om at diverse tilleggsutredninger måtte innhentes. Brevet vedlegges (bilag 1). Det ble imidlertid avslått av NVE. Det er en saksbehandlingsfeil.

 

Vi gjennomgår under de viktigste innvendingene. For øvrig viser vi til våre høringsuttalelser av 19. desember 2013 og 9. oktober 2013.

 

4.2 Samlet vurdering av naturmangfoldet

 

Vi har allerede vært inne på den alvorlige innsigelsen om at en samlet vurdering av naturmangfoldet og 3 gigantiske kraftutbygginger mangler. Det bør nevnes at naturmangfoldloven er nokså ny og for så vidt «uprøvd». Vårt poeng er at sumvirkningene av de 3 utbyggingene må vurderes bredt for at lovens krav skal være oppfylt.

 

NVE legger til grunn at avstanden mellom vindkraftverkene er så stor at det ikke er nødvendig med en samlet vurdering. Det er vi helt uenige i. Snarere tvert i mot. Avstanden er ikke større enn at en samlet vurdering må skje for at lovens krav skal oppfylles. NVE sier riktignok at «Østlandssøknadene» blir «sett i sammenheng». Hva som ligger i dette, er høyst uklart. Uansett er det ikke særlige spor av en slik samlet betraktning i konsesjonsvedtaket, hvilket er en saksbehandlingsfeil.

 

En samlet vurdering av disse gigantiske naturinngrepene i Hedmark er helt nødvendig.

 

 

 

4.3. Swecos habilitet

 

Vi ser at det under saksbehandlingen fra flere hold er reist spørsmål ved utreders habilitet. Det er uheldig. Hele saken og NVE sitt vedtak baserer seg på Sweco sin konsekvensutredning. Det må være tillit til utreder fra alle hold basert på visshet om at en streng etisk policy for interessekonflikter m.v. etterleves av alle involverte. Vi er i tvil om Sweco sin habilitet i saken, og vi hadde forventet at NVE hadde klargjort sitt syn og sin begrunnelse.

 

4.4  Konsekvensutredningens metode

 

Vi forstår at den metoden som Sweco har benyttet, er basert på Statens vegvesens metodikk for veibygging. På side 12 og 21 i konsekvensutredningen henvises således til «Statens vegvesens håndbok 140 Konsekvensanalyser (2006)». I forordet til denne håndboka står det uttrykkelig at denne gjelder for vei og transportprosjekter.

 

Det må stilles spørsmål ved om denne tilnærmingen er relevant for et naturinngrep av denne typen. Det er ikke snakk om å anlegge «bare en vei» i denne saken, men å båndlegge et 27 km2 planområde til et gigantisk vindkraftverk på et fjell i innlandet. I tillegg kommer inngrepene for de 2 andre vindkraftverkene som NVE har gitt klarsignal for.

 

Og hva spesielt veiene angår, så er det ikke prosjektert og konsekvensvurdert konkret slik vegvesenet gir anvisning på.

 

Vår oppfatning er at denne metodiske tilnærmingen er foreldet og ikke tilpasset dagens krav basert på grundige og samlede naturmangfoldsvurderinger.

 

Konsekvensen av metodikken er innhenting av et altfor begrenset kunnskapsgrunnlag eksempelvis hva angår fugle- og dyreliv og konsekvenser for reiseliv og næringsliv. NVE har derfor ikke et forsvarlig faktagrunnlag å forholde seg til.

 

4.5  Misforhold mellom konsekvensutredningenes hovedkonklusjon og premissene

 

Siden Swecos konsekvensutredning er det bærende elementet i NVEs konsesjon, ser vi det som nødvendig å påpeke en del svakheter i utredningene og premissene som gis der.

 

Til den opprinnelige konsekvensutredningen bemerkes:

 

I konsekvensutredningen på side 2 gis en hovedoppsummering av konsekvensbildet. Konklusjonen er i følge Sweco at utbyggingen bl.a. vil gi «moderate negative virkninger for natur- og miljøtemaene», mens virkningene for samfunnsinteresser vedrørende støy, hytte- og reiseliv m.m. er «mer negativt».

 

Denne konklusjonen legitimerer naturligvis konsesjonssøknaden og er det viktigste premisset for denne. Konklusjonen er imidlertid egnet til forundring idet det av premissene i rapporten angis en stor grad av usikkerhet på en rekke avgjørende punkter. Det er ikke forenlig med en tradisjonell lære om forsiktig tilnærming at Sweco konkluderer med «moderate negative virkninger» når realiteten er usikkerhet og manglende analyser og dokumentasjon. Verken Austri eller Sweco kan med andre ord gi rimelig sikre svar. Det samme gjelder selvsagt for NVE.

 

Særlig viser vi eksempelvis til (dette er ikke en uttømmende oppregning):

 

a.

Sumvirkninger er nesten ikke vurdert (rapportens korteste kapittel på side 163–164). Og tålegrenseproblematikken er overhodet ikke vurdert! For oss som er påvirket av en eventuell utbygging, er det nettopp dette som er sakens kjerne. 

 

I fortsettelsen av dette er det en viktig innvending at samlet påvirkning av området av alle inngrepene, ikke bare vindkraftverket, ikke er vurdert med hensyn til støybelastning, konsekvenser for fugle- og dyreliv osv. Eksempelvis må det være samlet støybelastning som skal vurderes, og det innebærer at vindmøllene (lyd og lys), forsvarets aktiviteter (skytestøy, stridsvogner m.v.), flystøy fra fallskjermhopping og annen flyaktivitet  m.v. må vurderes samlet. Det er ikke gjort.

 

Swecos konklusjon om at utbyggingen vil gi «moderate negative virkninger for natur- og miljøtemaene» er følgelig ikke basert på en samlet helhetsvurdering og tålegrensevurdering, som er avgjørende for alle oss som vil bli berørt.

 

b.

Faktum er at det ikke finnes, verken i Norge eller utlandet, skikkelige undersøkelser som viser langtidsvirkningene av slike massive utbygginger av vindkraftverk. I konsekvensutredningen påpekes dette direkte og indirekte en rekke steder, bl.a. på side 102 og 143 når det gjelder virkninger for verdiskapning, hytteliv og reiseliv. Med hensyn til sysselsetting og positive virkninger for lokalt næringsliv, blir det hele en ren gjettelek, noe som vises tydelig i rapporten bl.a. på side 8 og 154, der det konkluderes med at man ikke engang har nok informasjon til å konkludere på grunn av «såpass mange usikkerhetsmomenter». NVE har ikke bidratt til ytterligere belysning av dette.

 

c.

Mindre usikkerhet er det ikke vedrørende undersøkelsen av konsekvensene for fugle- og dyrelivet. På side 78 i rapporten sies det bl.a.: «Man har liten erfaring med hvordan et vindkraftverk påvirker fugl i et skogslandskap i indre deler av landet». Det er en ærlig sak. Og her snakker vi i tillegg om et område hvor vi har ulv, bjørn, ørn og en rekke andre dyrearter vi er forpliktet til å verne om. Konsekvensene av utbyggingen vet man lite om. Hvordan Sweco da kunne konkludere med «middels/liten negativ konsekvens» er helt uforståelig. Det finnes ikke grunnlag for en slik konklusjon. NVE bidrar ikke til noen avklaring.

 

d.

Det foreligger ikke konkrete planer for veisystemet i området. Det er ikke foretatt grunnundersøkelser. Så langt vi forstår, skal dette planarbeidet gjøres senere når eventuel konsesjon er gitt. Det er vanskelig å forstå. Det skal bygges over 30 km med veier i et urørt og naturskjønt område. Men i konsekvensutredningen er ikke dette nærmere vurdert eller redegjort for. Det er ikke forsvarlig saksbehandling. Hensynet til kulturminner og områdets sårbarhet begrunner at veiutbyggingen behandles også på dette stadium i saken. Det lar seg ikke gjøre å konsekvensutrede utbyggingsprosjektet når det omfattende veisystemet som skal anlegges i uberørt natur, ikke er konkret planlagt. Omfanget av veiene og hvordan disse legges i terrenget, er helt sentralt. Men det er altså ikke utredet. Vi mener videre at reduksjonen av INON-arealet er langt større enn angitt i konsekvensutredningen på side 7. Trolig må hele planområdet vurderes som reduksjon i INON-areal. Det er mangelfull saksbehandling ikke å kartlegge dette bedre i forkant.

 

e.

En rekke kartlagte kulturminner berøres av utbyggingen. Og det er et faktum at det finnes mange kulturminner som foreløpig ikke er kartlagt, noe Austri også innrømmer på side 20 i konsesjonssøknaden. Nødvendige undersøkelser er ikke gjort (konsekvensutredningens side 42). Det er vanskelig å forstå at dette er akseptabel fremgangsmåte. Sikkert er det i alle fall at dersom det i Oslo-området eller det sentrale Østlandsområde hadde vært snakk om utbygging i et område med så stor kulturhistorisk verdi, så hadde det ikke blitt tatt et eneste spadetak før nødvendige og grundige undersøkelser hadde vært gjennomført. Å konsekvensutrede kulturminner man ikke har oversikt over, fungerer ikke. Saksbehandlingen er mangelfull.

 

f.

Konsekvensene for friluftslivet er helt uklart, særlig hva gjelder jakt og fiske, jf. pkt. c over. Men også det å benytte dette området som turområde, særlig på vinteren, er vi usikre på. Disse møllene er det ingen som har erfaring med å installere i et innenlandsk værklima med mye kulde og snø. Iskast, som alltid er et problem ved vindmøller (rapportens side 18), og andre virkninger antar vi at vil gjøre området mer eller mindre utilgjengelig vintertid. Raskiftet vil trolig ikke være et trygt sted å ferdes. Dette drøftes ikke skikkelig i utredningen.

 

Vår oppfatning er at Swecos hovedkonklusjon basert på den usikkerheten som Sweco selv trekker frem på en rekke punkter i rapporten, burde ha vært at utbyggingen kan ha «store negative virkninger» for natur og miljø rundt Raskiftet. Sweco har ikke godt nok grunnlag for en annen konklusjon.

 

Og i Sweco sin tilleggsutredning ble da også konklusjonen på en rekke punkter annerledes:

 

a.

For det første noterer vi med interesse at det med hensyn til iskast fremkommer den oppsiktsvekkende nye konklusjonen at det er sannsynlig med isingsproblematikk 10 % av produksjonstiden eller «høy isingsgrad». Dette betyr i praksis en fullstendig båndlegging av hele anleggsområdet med bommer og gjerder m.v. av sikkerhetsmessige årsaker. Mulighetene for bruk av området til turer, friluftsliv osv. vil altså ikke bli slik Austri har uttalt skriftlig og muntlig en rekke ganger i prosessen. NVE forfølger ikke dette.

 

I tillegg til stor sikkerhetsrisko og usikkerhet som vil medføre avstengning av området som nevnt, vil dette påføre utbygger betydelige merkostnader og teknologiske utfordringer, som igjen vil påvirke prosjektets lønnsomhet. Dette endrer prosjektet fullstendig, men vi kan ikke se at NVE tar skikkelig tak i dette.

 

b.

For det andre  konstateres det at en industrialisering av Raskiftet ikke er forenlig med kommunenes planer for områdene rundt Osensjøen. Aksepterer Åmot og Trysil kommuner en slik utbygging, er det et grovt løftebrudd overfor alle de som har innrettet seg i tillit til kommunenes planer og visjoner for området. Det vil kommunene bli holdt økonomisk ansvarlig for av de som påføres tap. Dette er ikke vurdert i den totale interesseavveiningen.

 

c.

For det tredje har Sweco i sin tilleggsutredning for fugl og pattedyr endret sin tidligere konklusjon og nå konkludert med at vindkraftverket med ledningsnett har større negative virkninger enn tidligere antatt. Og det på tross av liten faktisk kunnskap. NVE forfølger heller ikke dette ytterligere.

Oppsummering:

NVE er i samme båt som Sweco og lar en rekke ubesvarte og avgjørende problemstillinger bli stående ubesvarte. Vår oppfatning er at Austri ikke har oppfylt sin utredningsplikt etter forskrift om konsekvensutredninger, og at NVE ikke har grunnlag for å gi konsesjon. Tilleggsutredninger skulle vært innhentet.

 

Det går ikke an å konkludere med samfunnsmessig nytte for dette prosjektet når man ikke vet hvilke hensyn som skal avveies og hvilken vekt de ulike hensyn bør tillegges.

 

Det er ikke på noen måte sannsynliggjort at utbyggingen samlet sett vil være samfunnsøkonomisk lønnsom.

 

 

4.6  Manglende planverk, nasjonalt og regionalt

 

Som kjent foreligger ingen nasjonale eller regionale planer for vindkraftutbygging i Norge. Det er etter vårt skjønn en meget alvorlig mangel. Dette innebærer at etablering av vindkraftverkene i Norge skjer i helt tilfeldig rekkefølge basert på de konsesjonssøknadene som inngis, og som NVE løpende behandler og godkjenner. Det utøves ikke et overordnet skjønn basert på en vekting av nasjonale og lokale totalinteresser. En følge av dette er at utbyggingen av nettet (både i Norge og mot utlandet) ikke avstemmes mot vindkraftutbyggingen. Overproduksjonen av elektrisk kraft i Norge vil derfor av denne grunn høyst sannsynlig medføre prisfall.

Som nevnt er det fastslått i en nokså fersk juridisk doktorgrad av Nikolai Winge at utbyggingen av vindkraft i Norge ikke tar hensyn til Stortingets krav om å sikre en bærekraftig arealforvaltning. Dette er hovedbegrunnelsen for at Raskiftet vindkraftverk ikke kan besluttes før en nasjonal plan foreligger. Winge viser bl.a. til at disse arealene er levestedet til det meste av landets biologiske mangfold, og at man finner mange kulturminner her. Arealene er en ressurs for friluftsinteresser, reiseliv, skogbruk, jakt og fiske. Ifølge Winge skjer det en bit for bit–utbygging uten forankring i helhetlige planer. Nødvendige interesseavveininger blir ikke gjort. Utfordringen, sier han, er å se den samlede virkningen av alle små tiltak i et område. Og nettopp dette er hovedpoenget også på Raskiftet. Denne interesseavveiningen er ikke gjort ennå, hvilket klart fremgår av konsekvensutredningen.

Også lederen for Direktoratet for naturforvaltning, Janne Sollie, har offentlig gitt uttrykk for de samme synspunktene som Winge.

Vi mener det er en saksbehandlingsfeil at planverk ikke foreligger. Dette er ikke reparert ved at Hedmark fylke i ettertid har laget retningslinjer. I Norge har man ingen garanti for at de beste prosjektene ser dagens lys. Det må være et samfunnsanliggende å sørge for at de beste lokasjonene blir benyttet, alle hensyn tatt i betraktning.

 

4.7  Manglende visualisering av anlegget

 

Som allerede nevnt foreligger ingen visualiseringer av veianlegget og servicehus, transformatorer m.v. I konsekvensutredningsprogrammet er det satt som krav at «adkomst- og internveier, oppstillingsplasser, bygg og nettilknytning (med tilhørende ryddegate)» skal visualiseres. Det kan vi ikke se at er gjort i det materialet vi har hatt tilgang til, og det er i så fall en saksbehandlingsfeil.

 

Ved veiutbygginger i Norge er det standard prosedyre med visualisering, og i tillegg benyttes tredimensjonal fremstilling som viser godt hvordan veianleggene blir. Det samme bør gjøres her.

 

4.8  Manglende etterprøvbarhet vedrørende vindressursene

 

Det er ikke offentliggjort noe vedrørende vindressursene som kan etterprøves. Vi ser at NVE legger til grunn at det er gunstige forhold på Raskiftet eller at den beregnede vindressursen er «relativt sikker». Det betviler vi sterkt. Vi mener at det i en så kontroversiell utbyggingssak må gis innsyn i vindforholdene og målingsresultatene.

Med de betydelige isingsproblemene som er identifisert og den store faren for alvorlige lynnedslag som eksisterer, er det all grunn til å betvile egnetheten for Raskiftet som vindmøllepark. Det er ikke tillitvekkende at allmennheten ikke har innsyn i dette. Vi mener det er en saksbehandlingsfeil.

 

4.9  Forholdet til grunneierne  - Raskiftesameiet

 

Vi ser i konsesjonssøknaden på side 19 at det henvises til at det er inngått frivillig avtale med de fleste grunneierne. Som kjent er det noen få store grunneiere, bl.a. Statskog, som også er eier av Austri. Vi mener at det ikke kan legges særlig vekt på disse grunneieravtalene, som for en stor del er inngått under trussel om ekspropriasjon. Å tolke dette som om tiltaket er ønsket lokalt, er en feilslutning.

 

Mer interessant er det at omtrent 3000 dekar av industriområdet er eierløst. Det gjelder det såkalte «Raskiftesameiet». Denne saken går for retten, og det kan utmerket gå flere år før en endelig avgjørelse foreligger. Vi er usikre på om det er prosessuell adgang til å gå i gang med dette prosjektet før man vet hvem som eier grunnen.

 

 

 

4.10     Manglende kartlegging av kulturminner

 

Utbyggingsområdet er fullt av kulturminner og historiske steder/funn. Vi mener at alt dette må kartlegges i forkant av en konsesjonsbehandling. Noe annet er en bakvendt saksbehandling, som ikke er hensiktsmessig og ikke i henhold til kultuminnelovens normale regler og prinsipper. Vi forstår ikke at NVE kan akseptere at slike undersøkelser gjøres etter at konsesjon er gitt.

En slik undersøkelse vil være ytterligere et moment i den helhetlige interesseavveiningen som må foretas.

En annen sak er at de allerede påviste kulturminnene og de mange krigsminnene m.v. vil lide dersom vindkraftverket og ledningsnettet blir etablert. Osneset er definert som et verdifullt kulturlandskap, og derfra vil man ha utsyn rett inn i industriområdet.

Alene av denne grunnen forstår ikke vi at et slikt naturinngrep kan tillates uten forutgående grundigere kartlegging.

 

4.11     Kartlegging av konsekvenser for friluftslivet

 

Det er vår oppfatning at det i konsekvensutredningen gjennomgående undervurderes hva en utbygging på Raskiftet vil innebære for den aller viktigste salgsvaren i Åmot, Trysil og Elverum kommuner:

 

Et fantastisk område for friluftsliv og rekreasjon.

 

Vi mener klart at friluftslivet vil rammes svært negativt i et område som går langt utenfor planområdet. I konsekvensutredningen på side 55 og 56 konkluderes det med at anlegget «sterkt (vil) forringe jaktopplevelsen» og påvirke opplevelseskvaliteten svært negativt.

 

Vi innser at det er vanskelig å måle dette i kroner og øre. Sikkert er det i alle fall at naturopplevelsen ødelegges, og veldig mange brukere av dette området vil endre sin adferd, oss selv inkludert. Det kan få ringvirkninger som knapt kan overskues. Og tomteeiere, utbyggere og andre næringsdrivende i området har all grunn til stor bekymring for sine verdier/inntekter.

 

Vi mener det er en mangel ved saksbehandlingen at verdien av tapt friluftsliv ikke er forsøkt kalkulert på en bedre måte som premiss i den totale avveiningen.

 

 

4.12 Manglende konsekvensutredning for kommunal økonomi m.v.

 

For vår del tror vi ikke vindkraftverket verken i anleggsfasen eller driftsfasen vil gi kommunale inntekter av særlig betydning. De største entreprenørene vil bygge kraftverket, og det vil ikke gi lokale inntekter å snakke om i den perioden det er snakk om. I driftsfasen vil anlegget gi noen få arbeidsplasser, men det er etter vårt skjønn av så marginal betydning i en helhetlig vurdering at det ikke bør tillegges vekt. Dette må naturligvis bl.a. måles mot redusert hyttebygging og færre turistdøgn i fremtiden. Oppsummeringen i konsekvensutredningen på side 135 flg. bør kommunene studere nøye. Samlet vil Raskiftet vindkraftverk ikke gi noen garanterte inntekter som kan begrunne naturinngrepene det er snakk om. Hvor stor del av Austris overskudd kommunene må ha for at dette økonomisk skal ha noen betydning for kommune målt mot ulempene, er vi usikre på.

 

For selve driften av kraftverket og generering av overskudd er en rekke risikofaktorer relevante. For det første er det meget stor markedsrisiko knyttet til elektrisitetsmarkedet, dels grunnet usikre kraftpriser og dels på grunn av usikre priser på el-sertifikater. Det er ubestridt at det nordiske kraftmarkedet styrer mot betydelige overskudd de nærmeste årene, og generelt er det et globalt fenomen med tilbudsoverskudd på verdens energi- og råvaremarkeder. Dette fremgår av den akkurat fremlagte rapporten fra det skotske analysebyrået Wood Mackenzie, som er et velrenommert byrå. Prisutsiktene er følgelig dystre. Hertil kommer at det er begrenset nettkapasitet i Norge. For det andre er det en betydelig operasjonell risiko knyttet til byggingen. Entreprenørkostnadene har økt inntil 30 % bare i 2012, og økningen vil fortsette fremover. For det tredje vil det alltid være en politisk risiko knyttet til slike prosjekter. For det fjerde vil deti tillegg være en finansiell risiko for utbygger.

 

Derimot vil særlig Åmot kommune og utbygger måtte forberede seg på millionsøksmål fra hytteeiere og andre som har innrettet seg etter kommunale planer og senere er ført bak lyset. Vi antar at store erstatningskrav også vil bli fremsatt som følge av ødelagte hyttetomter, redusert skogsdrift osv. Vi kan ikke se at slike betraktninger er vurdert i en samlet nyttevurdering. NVE har ikke vurdert dette.

 

Det er derfor ikke sannsynliggjort under saksforberedelsen hva konsekvensene for kommunaløkonomien vil være. Vi mener dette er en saksbehandlingsfeil.

 

4.13 Uavklarte helsevirkninger

 

Vi registrerer at NVE avviser en videre utredning av helsevirkninger da dette krever et større forskningsprosjekt. Vi stiller oss undrende til dette. Fra flere instanser stilles det nemlig spørsmål om nettopp dette. Lavfrekvent støy og stressfaktorer rundt eksempelvis hinderbelysning kan medføre helseskader som nå bør utredes. Vi mener dette er mangelfull saksbehandling.

 

5.      Utenforliggende hensyn – Forholdet til kommunenes økonomiske kompensasjon fra utbygger

 

Vi har fulgt kommunens saksbehandling under hele perioden, og for oss fremstår det som soleklart at kommunenes hovedmotivasjon for å si ja til prosjektet er utbyggers lovnader om økonomisk kompensasjon. Dette kan leses ut av den skriftlige saksforberedelse og uttalelser fra sentrale lokalpolitikere direkte til oss og til media.

 

Ordfører Kristiansen og varaordfører Frang Rustad i Åmot kommune oppsummerer dette på en god måte i avisen Østlendingen 4. februar 2014 på side 13:

 

«Vi har jobbet intenst og fått en gullkantet avtale som gir oss pengemessige overføringer hvert år.»

 

Det er ikke særlig spor i den kommunale saksbehandlingen av at hensynene til naturmangfold m.v. og andre lovbestemte vurderingskriterier er tillagt vekt.

 

Vi legger til grunn at utbyggers økonomiske kompensasjon er begrunnelsen for kommunenes velvilje til prosjektet. Så enkelt er det.

 

Hovedpoenget er at NVEs representanter ved flere anledninger på folkemøter har sagt at kommunenes uttalelser tillegges (avgjørende) vekt. Dette fremgår også med all tydelighet av selve konsesjonsvedtaket. I vedtaket fremgår samtidig at NVE ikke legger seg opp i det privatrettslige forholdet mellom kommunene og utbygger. I tillegg opplyser NVE at man ikke forholder seg til kommunale planer da det overlates til kommunene å vurdere dette. Dette er ikke akseptabelt. NVE er vel kjent med at kommunene snur egne vedtatte planer på hodet. Sweco bekrefter dette i sin tilleggsutredning. Vi mener NVE skal vektlegge dette i en helhetsvurdering.

 

Dette faktum er vanskelig å plassere innenfor etablerte og någjeldende etiske standarder og compliance-krav som stilles til all offentlig og privat virksomhet. Eksempelvis har regnskapsloven § 3-3 c nylig fått en streng regel om selskapers rapportering av samfunnsansvar, antikorrupsjonsarbeid, etikk m.v. Videre kan nevnes at alle finansforetak i Norge er underlagt meget strenge regler for compliance og interessekonflikter m.v. i verdipapirhandelloven.

 

Men hva gjelder ved kraftutbygging?

 

Kommunenes velvilje er kjøpt og betalt av utbygger. Vi reagerer på at en slik praksis følges i kraftutbyggingssaker. Og vi aksepterer ikke at utbygger på egenhånd kan legge premissene for offentlige organers velvillige saksbehandling. Om dette har en side mot strafferettslige bestemmelser, får andre vurdere. I forvaltningsmessig sammenheng er en slik fremgangsmåte ikke i henhold til god forvaltningsskikk. I realiteten skjer et utilbørlig samrøre mellom offentlig økonomi og myndighetsutøvelse.

 

Det er et faktum at tusenvis av personer har innrettet seg etter kommunale planer som ikke muliggjør industrialisering av Raskiftet og som med dette er ført bak lyset av kommunene. Samfunnsøkonomien i dette, er en sak for seg. Enorme økonomiske tap oppstår på privatpersoners hånd som må telle med i avveiningen som NVE burde foretatt. Noe annet er fremgangsmåten som kommunene benytter.

 

Vårt synspunkt er at NVE ved å legge så stor vekt på kommunenes standpunkt i realiteten vektlegger utenforliggende hensyn i rettslig sammenheng på en slik måte at forvaltningsvedtaket er ugyldig av denne grunn. Og i alle fall bør OED vektlegge dette i sin totalvurdering i klageomgangen.

 

Det er mulig at denne ukulturen trenger en full belysning i en rettslig prosess, og under enhver omstendighet må nye saksbehandlingsregler gås opp. Det kan ikke være slik i en rettsstat.

 

 

 

 6.      Oppsummering – lovstrid, saksbehandlingsfeil og utenforliggende hensyn

 

Vi anfører at NVEs konsesjonsvedtak er ugyldig som følge av at vedtaket er i strid med flere lovbestemmelser, samtidig som alvorlige saksbehandlingsfeil er begått som har påvirket vedtakets innhold. Hertil anføres at utenforliggende hensyn er tatt på en utilbørlig måte.

 

 7.      Vilkår for en eventuell utbygging

 

Dersom OED finner grunnlag for å gi utbygger konsesjon, må anlegget gis en helt annen utforming og størrelse. En nedskalering av antall turbiner, høyden på disse og en bedre plassering av møllene vil gjøre naturinngrepet mindre. Også kabellegging i bakken bør vurderes.

 

Vi noterer at NVE ikke legger begrensninger på utnyttelsen av Raskiftetoppen, Butjernet og Halvorsberget fordi dette er «de beste turbinposisjonene». Dette er blant de mest benyttede turmålene i Hedmark, og det er naturligvis en krigserklæring mot alle brukerne av området. Nettopp disse punktene må under enhver omstendighet ikke bebygges med vindmøller. Friluftslivet særlig i Elverumsregionen vil rammes hardt av utbyggingen på Raskiftet og Kjølberget.

 

Vi viser også til at iskast i realiteten vil båndlegge disse flotte utsiktspunktene for allmennheten. Det vil være for farlig å bevege seg i området.

 

I tillegg står det for oss som helt uklart hvordan disse punktene skal utnyttes uten at inngrep i gammelskogsområdene vil skje. Det er ikke dokumentert hvordan gammelskogene skal vernes.

 

Mølleparken bør også, slik Åmot kommune har krevd, trekkes så langt unna Æra fritidsområde/Amundstad skog som mulig. Dette også av hensyn til den belastningen som dette området allerede har fra forsvarets aktiviteter m.v., jfr. pkt. 3.1 og 3.4 foran.

 

Det er derfor all grunn til å begrense utbyggingen på Raskiftet.

 

8.      Avslutning - Reelle hensyn

 

Vi mener OED bør utøve et samlet skjønn basert på reelle hensyn. Austri Vind har ikke rettskrav på konsesjon. OED bør derfor under enhver omstendighet basere sitt skjønn i klageomgangen på følgende:

 

Produksjon av fornybar energi er viktig og riktig, men vi stiller et stort spørsmål ved måten dette gjøres på i Norge. Dessverre vil norske vindmøller ikke føre til reduksjoner i produksjon og forbruk av fossil energi. Vi noterer at sterke politiske krefter arbeider for en mer nyansert tilnærming til dette, og vi antar at det om ikke altfor lang tid vil gjelde andre og bedre regler for vindkraftutbygging i Norge. Det bildet vi ser nå, innebærer en planløs vindkraftutbygging uten tilstrekkelig nett og kabler. Markedsutsiktene er dystre med overproduksjon og prisfall på elektrisitet. Det kan bli en vedvarende situasjon. Vindkraft er dyrt å produsere, og det gjenstår å se om og hvor lønnsomt det blir. Når i tillegg miljøgevinsten ved vindkraftutbygging i Norge ikke er lett å få øye på, er det all grunn til å skrinlegge sjansespillet som Raskiftet vindkraftverk vil være.

 

NVE har gitt en rekke konsesjoner. Det gjenstår å se hva som til slutt blir bygget ut. Det er urimelig at NVE skal fortsette å innvilge konsesjoner før det er avklart hva som skjer med alle de konsesjonene som allerede er innvilget. Dette er dårlig miljø- og energipolitikk.

 

Hovedbegrunnelsen for å motsette seg etableringen er de negative konsekvensene dette vil ha på Raskiftet og alle tilgrensende arealer og for alle brukerne i generasjoner fremover. Tusenvis av mennesker vil bli direkte berørt og få sin livsutfoldelse innskrenket. Det er heller ingen andre beskyttelsesverdige interesser som i tilstrekkelig grad begrunner utbyggingen.

Utbyggingen vil gi betydelige og uønskede sumvirkninger.

En vindmøllepark på Raskiftet vil være et ruvende fremmedelement som ikke hører hjemme i slik innenlandsk natur, 800 meter over havet og synlig på meget lang avstand. Dette er et brudd med all innenlandsk tradisjon for måten å utnytte naturen på. Utbyggingen innebærer et gigantisk naturinngrep til stor skade for miljøet og brukerne av området.

Konsekvensutredningen reiser langt flere spørsmål enn den besvarer. Naturinngrepene er enorme, og Raskiftet vil etter dette være for et industriområde å regne – 37 vindmøller på over 180 meters høyde samt over 3 mil med nesten 10 meter brede nye veier vil sette sine uslettelige spor for fremtiden.

Prosjektet fremstår som «et forskningsprosjekt» hvor verken utbygger eller konsulenter har presentert gode nok premisser for et slikt naturinngrep. Inngrepet er begrunnet i ønsket om å produsere mer kraft i Norge, hvor vi allerede har et betydelig kraftoverskudd.

Vindmølleparken er den første i sitt slag i innlandet i Norge. «Monstermøller» av dette slaget finnes ikke noe annet sted. Også internasjonalt er det svært lite erfaringsmateriale å hente for slike plasseringer av vindmølleparker. Mølleparkene i Norge og på kontinentet står stort sett i kystnære landbruksområder. Konsekvensene ved en slik etablering er høyst usikre og lite utredet for miljøet og omgivelsene. Ettervirkningene av en slik utbygging er det knapt noen som vet noe særlig om. Det er påfallende hvor lite disse faktaene problematiseres i konsekvensutredningen.

Utbyggingen skjer uten en overordnet nasjonal og regional plan, som burde vært en selvfølge i Norge. Dette er en meget alvorlig innsigelse, og det er påvist i en nokså ny juridisk doktoravhandling av Nikolai Winge, Institutt for offentlig rett ved universitetet i Oslo.

De negative konsekvensene for videre hyttebygging og næringsutvikling i Åmot og Trysil er ikke grundig nok vurdert. Vi er overbevist om at kommunene vil tape mye fordi primærsalgsvaren for området, nemlig naturen og friluftslivet, vil bli betydelig endret. Slik vi ser det, vil samfunnsregnskapet bli negativt for kommunene.

Vi tror heller ikke på bedriftsøkonomien for vindkraftverket isolert sett. Overproduksjonen av strøm har bare siden i fjor medført et fall i samlet strømpris på omtrent 35 %. Selv om dette er et øyeblikksbilde, tror vi en betydelig overproduksjon av strøm i årene fremover vil medføre stort prisfall. Vi tviler derfor på det økonomiske fundamentet for Raskiftet vindkraftverk. Og kommunene bør i alle fall ikke driste seg til på forhånd å stipulere med store inntekter fra denne virksomheten som kompensasjon for ødelagt natur. En utredning om nytte-/kostverdien av prosjektet burde åpenbart vært gjennomført langt grundigere.

Vi kan ikke se at det er grunnlag godt nok for å fatte et gyldig konsesjonsvedtak.  Enhver rimelig tålegrense blir med dette overskredet. Summen av militær aktivitet, skytefelt, motorsport, flyplass med fallskjermhopping, damanlegg og regulerte elver er ikke vurdert i det hele tatt. Vår klare oppfatning er at den rettslige tålegrensen, slik en rekke lover og regler gir anvisning på, blir overskredet ved denne industrietableringen. 

Vi noterer at klima- og miljøvernministeren 4. februar d.å. under Grønn Agendas frokostmøte fikk spørsmålet:

Hvor vokser markedene?”

Hun henviste til 8 konkrete globale trender. En av trendene var turisme og reiseliv basert på natur og kulturminner. Det er et godt utgangspunkt i denne saken!

Vi håper OED opphever NVE sitt konsesjonsvedtak og sier nei til prosjektet.

 

 

Med hilsen

 

Per Øyvind Schiong                                                              Signe B. Kjøs

21. sep, 2014

Naturvernforbundet Hedmark - klage Raskiftet

lanaturenleve.no

Naturvernforbundet i Hedmark har påklaget NVEs avgjørelse i sakene om Raskiftet, Kvitvola/Gråhøgda og Songkjølen/Engerfjellet. Les den omfattende klagen som er meget relevant og velskrevet.