13. aug, 2015

Smøla vindpark kan bli nedlagt

www.tu.no

Norges første vindpark, Smøla i Møre- og Romsdal, kan bli nedlagt fra 2025.

Det er et av scenarioene Statkraft og kon­sernets vindkraftselskap, SAE Vind, skal vurdere når de i løpet av høsten skal vurdere framtiden til vindparken, som består av totalt 68 turbiner.

Konsesjonen til Smøla vindpark varer til 2025, mens levetiden for en vindturbin ligger på rundt 20 år. De 48 yngste turbinene på Smøla som ble satt i drift i andre utbyggingstrinn i 2005, har dermed en estimert levetid til 2025.

Til tross for at utbygging av vindparker gjerne krever ti års arbeid og utbyggingskostnader i milliardklassen, er det ingen automatikk i at Smøla vindpark blir oppgradert og får forlenget levetid. Usikker lønnsomhet er årsaken.

TU: 29. august 2013.

13. aug, 2015

Vindmøllene skuffer år etter år

www.tu.no

Norske vindkraftverk produserer mye mindre strøm enn utbyggerne lovet i konsesjonssøknadene. Naturvernforbundet advarer mot store inngrep som gir lite energi.

TU: 28. oktober 2011.

12. aug, 2015

Samfunnet har brukt 2 milliarder på konsesjoner til vindkraft

www.tu.no

– Samfunnet og myndighetene bruker forholdsvis mye ressurser på konsesjonsbehandling. Ikke fordi vi er så glad i konsesjoner. Vi er glade i vindmøller. Så langt har det blitt adskillig flere konsesjoner enn vindmøller. Det utfordrer etter mitt skjønn legitimiteten i systemet hvis vi ikke etter hvert begynner å se resultater av det vi holder på med, sa Lien.

TU: 19. mars 2015.

12. aug, 2015

Avslutter sin vindkraftsatsing

www.ranablad.no

Eierne av Nord-Norsk Vindkraft AS har funnet ut at det ikke er liv laga å satse mer på vindkraft. Derfor avvikler de sin vindkraftsatsning.

– Vi regner med at avviklingen vil koste rundt 1,5 millioner kroner, sier Mørtsell.

Rana Blad: 2. mai 2014.

12. aug, 2015

Vindmølleparken i Nærøy i Nord-Trøndelag

www.adressa.no

NTE tapt rundt 200 millioner kroner på vindmølleutbygging.

I forbindelse med vindmølleutbyggingen på Hundhammerfjellet forskningspark i Nærøy har selskapet hatt kjempeutgifter på grunn av feil på vindturbinene fra Scan Wind.

Selskapet har nå nedskrevet verdien på vindmøllene i forskningsparken til null. Det betyr et tap på 191 millioner kroner i 2012. Selskapet regner med at det vil koste betydelige summer å reparere dem.

Fra før av har NTE tatt et tap på rundt 500 millioner kroner på forskningsparken, noe som betyr at det totale tapet har kommet på rundt 700 millioner siden slutten av 90-tallet.

NTE regner med at de har hatt engangskostnader på totalt 316 millioner kroner i løpet av fjoråret.

Adresseavisen: 24. april 2013.