26. jan, 2016

Kjære La Skogen Leve og hele Nord-Odals befolkning!

 

Politikerne gikk på limpinnen, og der sitter de godt. Ufattelig at kommunestyret lot seg lokke av forventninger til avbøtende tiltak som først kan realiseres hvis NVE godkjenner planene. På bakgrunn av konsesjonsvilkår 27 tviler jeg på at så vil skje:

«Det skal tas hensyn til prosjektøkonomien og tiltakene bør være i størrelsesorden med tiltak som er gjennomført ved bygging av vindkraftverk i områder med relativt lik bruk til friluftsliv.»

Og som det står i avtalen:

4.5 Endelig konkretisering av tiltak – disponering av midler

Tiltak som nevnt under punkt 4.1 (evt. 4.2) skal i alle tilfelle være i samsvar med eventuelle vilkår som settes av myndighetene i forbindelse med konsesjonsbehandlingen.

Det gjenstår mange avklaringer før spaden kan settes i jorda. Derfor: Tørk tårene og fortsett kampen når dere har fått igjen pusten. Ta aktiv del i detaljplanprosessen. Forutsetningen for at Songkjølen og Engerfjellet vindkraftverk kan bygges, er at vilkårene oppfylles.

Takk for det viktige engasjementet dere utviser. En trist dag for Nord-Odal og nabokommunene.

 

Naturvennlig hilsen fra Snefrid Reutz-Håkenstad, styreleder i La Raskiftet Leve

 

Avisa Glåmdalen etter kommunestyrevedtaket:

http://www.glomdalen.no/vindkraft/nyheter/nord-odal/nord-odal-sier-ja-til-vindmoller/s/5-19-150743 

24. jan, 2016

E.ON og Sand IF

 

Har med stor interesse fulgt med på alle meningsytringer som florerer i media om vindmøllesaken i Nord-Odal. I forbindelse med at store deler av løypenettet til Sand IF blir berørt av de planlagte utbyggingene, har Sand IF satt ned en arbeidsgruppe som har hatt i oppdrag å vurdere konsekvensene av tiltakene.

Arbeidsgruppa har hatt flere møter og samtaler med E.ON om kompensasjon for tapt løypenett dersom utbyggingen blir en realitet. Sand IF har kjørt løyper i dette område i 25 år, og nettet omfatter rundt 50 km med oppkjørte løyper. Det har vært viktig for oss å være i forkant av prosessen. Vi har konsultert NSF (Norges Skiforbund) for å få vurdert hvilke muligheter vi har til et nytt anlegg i nærområdet til utbyggingsområdet.

På bakgrunn av det har vi fått utarbeidet en foreløpig plan for et nytt skianlegg som ivaretar de fleste funksjoner inklusive nærmiljøanlegg. Med bakgrunn i fremlagte skisser og gjennom samtaler med E.ON, har de kommet med et tilbud på 8 millioner kroner som tilskudd til et nytt anlegg. Vi er ikke ferdig med forhandlingene enda, det gjelder adkomstveg vedrørende drift og vedlikehold samt tilknytning til E.ON s strømnett.

Vedrørende strøm til et nytt lysanlegg har E.ON bekreftet at de kan bidra til dette.

Sand IF, ved arbeidsgruppa, finner det riktig å informere om at det er Sand IF som har fremforhandlet de foreløpige avtaler vedrørende nytt skianlegg og tilskuddet som er fremkommet i saken.

Odd Jarle Berger, leder i arbeidsgruppa

Glåmdalen: 22.01.16.

24. jan, 2016

Vindmøller: Rådmann mot sitt eget styre

 

Rådmannen i Nord Odal har på tross av nei i kommunestyret i 2013, ufortrødent jobbet videre med å få til en avtale om vindmøllepark i kommunen.

Hvordan er dette mulig? I en privat bedrift der en leder jobber mot styrets vedtak, ville vel dette fått alvorlige konsekvenser for vedkommende. Man kan spørre om det er administrasjonen eller de folkevalgte som styrer kommunen?

Ved å si ja til vindmøller vil naturarven til fremtidige generasjoner bli ødelagt for alltid. Naturmangfold og rekreasjonsområder som gir livskvalitet for nåværende og fremtidige generasjoner forsvinner. Har administrasjonen og de folkevalgte som ønsker ny avstemming om vindmøllene satt seg inn i hva en eventuell utbygging vil medføre av rasering av naturen i vestre Sand? Nord-Odal er blant de få kommuner i landet med store områder uberørt natur – la oss beholde det slik, og ikke raser disse områdene med en unyttig vindmøllepark.

Hvordan er det mulig å si ja til noe man ikke vet hvordan blir? Ikke er størrelse på vindmøllene bestemt, ikke er adkomstveier bestemt, ikke er det bestemt hvor et masseuttak til byggingen skal foregå, og så videre. Det er vel heller ikke 100 prosent bestemt hvor vindmøllene skal plasseres. Det er i det hele tatt mye som er usikkert i denne saken uten at det bekymrer politikerne i kommunen.

Grunnlovens nye paragraf 12, 3. ledd sier at borgere har rett til å bli opplyst om virkningen av planlagte inngrep i naturen. I henhold til Naturmangfoldloven er vel ingen av disse kravene oppfylt av utbygger.

La oss beholde bygda vår slik den har vært i utallige generasjoner!

Tor Arne Voll

Glåmdalen: 22.01.16.

24. jan, 2016

Vindmøller: Nå kommer nissen til Nord-Odal

 

Den 26. januar kommer julenissen til Nord-Odal med sekken full av pakker i glanset papir med fargerike sløyfer på. Det er E.ON som er i farten. Det er storingen som har kledd seg ut for å friste de små med all verdens duppeditter. Det er åpnet for stor fest som godtroende deltagere skal fristes med.

Som vi erfarer hver julekveld så blir haugen med emballasje og skrot gjerne større enn innholdet, og så kommer blåmandagen med å rydde etter festen med tørre juletrær og overfylt søppeldunk.

Det er storingene som har levert varen som sitter igjen med fortjenesten, mottagerne med søpla og mange gjenstander som kanskje ikke er så anvendbare som det er forespeilet.

Torstein Hervland, med 30 års erfaring fra Nord-Odal

Glåmdalen: 22.01.16.

24. jan, 2016

Nord-Odal: En vanskelig beslutning

 

Litt over halvparten av nord-odølingene sier nei til E.ONs planer om vindmølleparker på Songkjølen og Engerfjellet, viser en meningsmåling InFact utførte for Glåmdalen denne uka. Fire av ti er for prosjektet, resten (8,8 prosent) har ikke tatt noe standpunkt i saken. Selv med en feilmargin på maksimalt 5,4 prosent, er det ingen tvil: Et flertall av dem som har tatt stilling til prosjektet, er negative til en vindkraftutbygging på inntil 47 vindmøller.

Men flertallet er ikke så overveldende at det feier all tvil av banen før tirsdagens kommunestyremøte; for anledningen lagt til storsalen i Milepelen. For kommunestyrets representanter blir folkets mening ett av mange momenter som må tilleggs vekt. Naturinngrepene gigantutbyggingen vil medføre er vesentlige, det samme er ulempene for beboere og hytteeiere i nærområdene. Så kommer spørsmålet om en kommune som Nord-Odal kan ta seg råd til å takke nei et industriprosjekt som vil gi 200–250 arbeidsplasser i en anleggsperiode på halvannet til to år, som kan generere rundt ti millioner kroner årlig i skatteinntekter, som kan gi en lokal verdiskaping (ifølge utbygger) på 33–88 millioner kroner i utbyggingsfasen og som E.ON har krydret ytterligere med løfter om millioner til skianlegg og nasjonalt vindmøllesenter.

En ringerunde Glåmdalen gjorde til kommunestyrerepresentantene fredag dreper heller ikke hele spenningen før vindmølle-thrilleren tirsdag. Elleve representanter sier de skal stemme ja, seks sier de vil stemme nei, sju vet foreløpig ikke hva de kommer til å stemme, mens én ikke tok telefonen da Glåmdalen ringte i går. Det går altså mot et ja-flertall, tross folkemeningen, men avgjort er det ikke.

Det er en historisk beslutning som skal fattes neste uke. Milliardprosjekter kommer ikke ofte til kommuner som Nord-Odal. Sterke følelser er i sving. Konklusjonen til kommunestyret kan skape sår det tar tid å lege. Dette blir en krevende test for det nyvalgte kommunestyret. Men så er det da også vanskelige beslutninger de er valgt til å fatte.

Glåmdalen 23.01.16.

***************************************************************************************

Trosser folket

NORD-ODAL: I en meningsmåling sa over halvparten av nordodølingene nei til vindkraft. Tirsdag sier kommunestyret høyst sannsynlig ja.

Det er konklusjonen etter at Glåmdalen har snakket med 24 av de 25 kommunestyrerepresentantene som skal avgjøre vindkraftsaken i Nord-Odal kommunestyre tirsdag.

11 av representantene sier at de vil stemme ja til vindkraftutbygging. Bare seks representanter sier definitivt nei. Det ørlille usikkerhetsmomentet er det de sju representantene som ikke har bestemt seg som står for, men flere av dem er overvei- en de positive til vindkraftutbygging.

Både Bjørn Peter Sandmo og Elin Køien Hansen, begge fra Arbeiderpartiet, sier til Glåmdalen at de i utgangspunktet er positive til vindkraftutbygging, men at det fortsatt er enkelte usikkerhetsmomenter. Hvis også de to lander på et ja-standpunkt er det flertall for utbygging i kommunestyret.

– Dårlig timing

– Jeg stemte ja til utbygging sist, og jeg er fortsatt ganske positiv, selv om jeg må få klarhet i enkelte spørsmål før jeg bestemmer meg, sier Bjørn Peter Sandmo til Glåmdalen.

Elin Køien Hansen sier at hun i utgangspunktet er for vindkraftutbygging, men at hun er litt betenkt fordi det nye tilbudet om utbygging kom etter valget i fjor høst.

– Slik sett er det en dårlig timing for å avgjøre vindkraftspørsmålet, og jeg vil bruke dagene fram mot kommunestyremøtet før jeg tar en endelig beslutning, sier Køien Hansen.

Ap og H mest positive

Det er Arbeiderpartiets og Høyres representanter som er mest positive til vindkraft. Åtte av Arbeiderpartiets 15 representanter sier til Glåmdalen at de vil stemme ja. Tre av Høyres fire er like klare. I Senterpartiet er motstanden unison. Partiets fire representanter sier alle klart nei. I SV råder usikkerheten.

– Jeg har ikke helt bestemt meg, sier Gunnar Nygård (SV).

– Jeg vet ikke ennå, men jeg faller ned på en avgjørelse i løpet av tirsdagen, sier partikollega Arild Hovden.

Ingen partipisk

Blant Arbeiderpartiets 15 representanter er det bare ordfører Lise Selnes og Lasse Juliussen som nå er sikre på at de vil stemme nei, men ordføreren er klar på at det ikke er aktuelt å bruke noen partipisk. Selnes og Juliussen var to av tre Ap-representanter som brøt med sin egen partigruppe da vindkraftsaken var oppe i kommunestyret i oktober 2013. Den gang ble resultatet svært jevnt. 14 stemte mot utbygging, 11 for.

Til tirsdagens møte i kommunestyret har Arbeiderpartiets Yngve Øhrbom meldt forfall. I hans sted vil vararepresentant Torill Øiongen stille, og hun bekrefter overfor Glåmdalen at hun vil stemme for vindkraftutbygging.

Av kommunestyrets medlemmer var det bare Håkon Lishaugen Glåmdalen ikke kom i kontakt med i går.

Glåmdalen: 23.01.16.