19. sep, 2015

Avholdt idédugnad om skiløypetraséer –> avbøtende tiltak

 

 

Søre Osen: Austri Vind inviterte til idedugnad om skiløypetraséer i Raskiftet 31. august

 

 

 

Tema for møtet var oppfølging av vilkår gitt i konsesjon for Raskiftet vindkraftverk angående skiløyper og friluftsliv; se på muligheter for  stedvis kjøre skiløyper i andre traséer enn de som kjøres i dag.

 

Målgruppen for møtet var ulike aktører fra kommuner, lag/foreninger og privatpersoner som gjør en innsats for dagens skiløypenett i området.

 

Det framkommer av invitasjonen at Austri Vind er i gang «med håndtering av vilkår i anleggskonsesjonen, utarbeidelse av miljø-, transport- og anleggsplan og andre forberedelser fram mot en investeringsbeslutning på nyåret i 2016.» Andre forberedelser inkluderer blant annet geo-undersøkelser i Raskiftet som har vært i gang noen uker.

 

Elverum kommune mottok kopi av invitasjon 25. august. Posten ble ikke journalført før 7. september. Slett ikke bra! Hva ligger til grunn for det?

 

Invitasjonen finner du her:

http://innsyn.e-kommune.no/innsyn_elverum/wfdocument.ashx?journalpostid=2015023567&dokid=422589&versjon=1&variant=P

19. sep, 2015

Konsesjonsvilkår er ikke verdt papiret de er skrevet på!

Lokalbefolkningen lurt igjen.

 

I anleggskonsesjonen, vilkår 26 om friluftslivet, står det blant annet at «det skal så langt det er råd, legges til rette for at Raskiftettoppen, Butjernet og Halvorsberget kan være turmål også vinterstid».

 

 

(Klikk på foto.)

 

I følge brev, datert 18. august d.å., åpner NVE nå opp for andre løsninger som «sikrer gode langrennsmuligheter og tilgjengelige utsiktspunkter i og rundt planområdet». Dette gjelder blant annet dersom tilrettelegging for skiturer til Raskiftettoppen, Butjernet og Halvorsberget viser seg å medføre store økonomiske virkninger for prosjektet.

 

Hytteeiere og lokalbefolkning i Åmot og Trysil kommuner er blitt fratatt et fantastisk skiområde og gode landskapsopplevelser fra utsiktstoppene. Tilgodesett med et avbøtende tiltak de neppe hadde forestilt seg. Synes våre politikere at Austri Vind har gått fram på en redelig måte?

 

Ser man på ideskissen over forslag til ny skiløypetrasé, merket rosa, legger man merke til at planområdet i stor utstrekning kommer til å være avstengt for ferdsel vinterstid. Stor fare for iskast er årsaken til det. Gjelder hele friluftslivområdet innenfor Åmots areal av planområdet og tilsvarende stort turområde i tilknytning til Halvorsberget. Turbiner vil stenge tilgangen til det opprinnelige utsiktspunktet på Ulvsjøfjellet. Skal man ha mulighet til en opplevelse av utsikt (med turbinstøy!), må man følge en skiløype fra parkeringsplassen og inn til to turbiner á 205 meter - plassert i bakkant av nytt utsiktspunkt En tredje turbin er plassert i forlengelsen av utsiktspunktet. Fra parkeringsplassen kan man også følge en skiløype som leder rett gjennom og ut av planområdet. Det betyr at lokalbefolkning og hytteeiere er avspist med en skiløypetrasé som er planlagt utenfor planområdet. Fra nytt utsiktspunkt kan du nyte utsikten av et industrianlegg i sin fulle lengde. Hva slags avbøtende tiltak er det? Vi krever at politikerne konfronterer Austri Vind med forslaget til skiløypetrasé som ikke er i nærheten av å oppfylle konsesjonsvilkåret for friluftsliv!

 

Og minner samtidig om vilkår 9 i anleggskonsesjonen som omhandler overtredelse av konsesjonen eller konsesjonsvilkår:

 

«Ved overtredelse av konsesjonen, eller vilkår i denne konsesjonen, kan NVE bruke de til enhver tid gjeldende reaksjonsmidler etter energilovgivningen, eller bestemmelser gitt i medhold av denne lovgivningen. NVE kan også i slike tilfeller på ethvert tidspunkt pålegge stans i bygging.»

 

NVEs brev til Austri Vind finner du her:

http://innsyn.e-kommune.no/innsyn_elverum/wfdocument.ashx?journalpostid=2015022503&dokid=420810&versjon=1&variant=A&

19. sep, 2015

Ber om grundigere undersøkelse av Kjølberget

www.ostlendingen.no

Naturvernforbundet i Hedmark har bedt om at Kjølberget undersøkes grundigere for sjeldne arter før det fattes et endelig vedtak om vindkraftanlegg.

– Kjølberget skiller seg markant ut fra det (aller) meste av annen gammelskog på Finnskogen, det bør anses som tilnærmet regionalt unikt, sier Gjermund Gjestvang i Naturvernforbundet i Hedmark.

Østlendingen og Glåmdalen: 18. september 2015.

19. sep, 2015

Lynne blir direktør i «nye» Eidsiva Nett

www.ostlendingen.no

- Eidsiva fusjonerer Eidsiva Nett AS og Eidsiva Anlegg AS til et nytt selskap fra 1. januar 2016. John Marius Lynne (46) er i dag ansatt som direktør i det nye selskapet. Lynne kommer fra stillingen som direktør i Eidsiva Bioenergi.

Østlendingen: 18.09.15.

18. sep, 2015

Likevel sliter Eidsiva Bredbånd med resultatene?

Bredbånd tre ganger dyrere i Norge enn i Sverige

 

Forbrukerrådet har sendt et høringsnotat til regjeringen, der de anbefaler mer konkurranse i bredbåndsmarkedet. Prisene på bredbånd i Norge er tre ganger så høye som i Sverige, og Forbrukerrådet mener lokalt monopol har mye av skylden.

 

– Vi må bli kvitt de lokale bredbåndsmonopolene og koblingssalget som skjer mellom TV og Internett i dag, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet til NRK.

 

Myrstad etterlyser også bedre prisinformasjon på Internett, slik at kunder kan velge de beste tilbudene. Nå har Forbrukerrådet sendt et høringsnotat til regjeringen, der de anbefaler mer konkurranse i bredbåndsmarkedet.

 

– Hvis konkurransen er god, så vil prisen bli deretter. I dag er prisen veldig høy sammenlignet med i land vi kan sammenligne oss med, sier Myrstad.

 

NTB/abc-nyheter: 18.09.15.