17. jan, 2016

Sista reaktorn är hotad

 

HOTAT. Kärnkraftverket Oskarshamn kan tvingas stänga ned sin största reaktor O3 i förtid. 

Nya kraftkoncernen Uniper, ägare i alla svenska kärnkraftverk, slår liksom Vattenfall larm om ett nödläge för kärnkraften och därmed för hela elförsörjningen.
Och en förtida stängning även av den sista och största reaktorn, Oskarshamn 3, kan inte uteslutas om politiska åtgärder uteblir.

”Läget för svensk kärnkraft, och även vattenkraften på sitt sätt, är fortsatt mycket allvarligt. I nuläget handlar det faktiskt om att säkra grundläggande trygghet i svensk energiförsörjning”, säger Johan Svenningsson, vd för Uniper Sverige, ett nybildat bolag som vid årsskiftet övertog ägandet i bland annat den svenska kärnkraften från tyska Eon.

Den förvärrade ekonomiska krisen för kärnkraften, som Di har rapporterat om, har fått stor uppmärksamhet även utanför energisektorn.

Statliga kraftjätten Vattenfalls kärnkraftsansvarige, Torbjörn Wahlborg, skickade i en intervju i Di under förra veckan en nödsignal till regeringen och varnade för nedsläckning av den svenska kärnkraften om inte den omstridda effektskatten slopas.

Förutom de fyra reaktorer som kärnkraftsbolagen beslutade om att stänga under hösten hotas även övriga reaktorer i Ringhals och Forsmark, som bägge majoritetsägs av Vattenfall, av förtida stängning.

Därmed skulle fem av de sex reaktorerna, som enligt hittillsvarande planer ska fortsätta att förse Sverige med en betydande andel av elbehovet ändå in på 2040-talet, riskera stängning långt tidigare. Det skulle riskera att utlösa enorma förluster och hota elförsörjningen.

Utspelet har väckt starka reaktioner från bland andra näringslivsföreträdare och politiker som varnar för hotande elbrist och extrema priser.

Och läget för kärnkraften kan i själva verket bli ännu värre. Även OKG som driver Oskarshamnsverket är nämligen hårt pressat.

Uniper Sverige är majoritetsägare i OKG. Det nya bolaget står inte bara fast vid stängningen av de båda äldsta reaktorerna O1 och O2, som beslutades av Eon under hösten.

Nu uppger Uniper för Di att det finns anledning till oro även för den sista reaktorn i verket, Oskarshamn 3. Det är landets största och modernaste kärnkraftsreaktor som omgärdas av frågetecken sedan den ekonomiska situationen för kärnkraften försämrats ytterligare de senaste månaderna.

Precis som för övriga reaktorer behöver ägarna relativt snart, sannolikt redan i år, ta ställning till om OKG ska investera i oberoende härdkylning. Storinvesteringen är nödvändig för att klara kommande säkerhetskrav, och därmed säkra fortsatt drift efter 2020.

Finns risk för förtida stängning av O3?
”Vi vill inte kommentera investeringsbeslutet i nuläget. Men med de ekonomiska förutsättningarna med låga elpriser och höjd effektskatt och det som inträffade inom svensk kärnkraft förra året utesluter vi ingenting”, säger Roger Strandahl, kommunikationsdirektör på Uniper Sverige.

I likhet med Vattenfall anser Uniper att det kan behövas politiska åtgärder, och då inte minst en sänkning av effektskatten, för att rädda den svenska kärnkraften.

”Kärnkraftsskatten är i dag ett hinder för ekonomisk rimlighet i elproduktionen, likaså skatten på vattenkraften i form av fastighetsskatt. Vi ser gärna att kärnkraftsskatten tas bort”, säger Johan Svenningsson.

Dagens Industri: 14.01.16.

16. jan, 2016

Stängning kan ge elkris. Energiminister oroad.

 

Ytterligare reaktorstängningar hotar att utlösa en kris i elförsörjningen, varnar Svenska Kraftnät. Energiminister Ibrahim Baylan medger att läget är allvarligt, men några besked om konkreta åtgärder lämnas inte.

”Vi kan bemästra stängningen av de fyra reaktorer byggda på 1970-talet som meddelades i höstas. Men om även Vattenfalls övriga reaktorer stängs i förtid då är det klart att elförsörjningen skulle hotas om inte åtgärder vidtas i tid”, säger Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska Kraftnät.

Det statliga affärsverket ansvarar för det svenska elsystemet. Och en snabb stängning av Vattenfalls reaktorer skulle kunna få förödande konsekvenser, inte minst i samband med liknande förhållanden som just nu råder i landet med mycket kallt väder och hög elförbrukning, något som fick elpriserna för torsdagen att skjuta i höjden på nordiska elbörsens spotmarknad.

”I dag skulle vi inte klara oss utan kärnkraften. Det skulle i så fall kunna leda till både extremt höga elpriser och i värsta fall effektbrist och att elkunder i så fall måste kopplas bort”, säger Mikael Odenberg, som anser att kärnkraftens villkor är en mycket viktig fråga för politikerna i den pågående översynen av energipolitiken.

Regeringen tar Vattenfalls nya varningar på största allvar, uppger energiminister Ibrahim Baylan.

”Läget är allvarligt. Vi har redan fått besked om stängning av fyra reaktorer och de kvarvarande reaktorerna är mycket viktiga som en brygga i elsystemet, som dock på sikt bör bli 100 procent förnybart. Med nuvarande låga priser finns tyvärr inga garantier för att inte fler reaktorer kan behöva stängas”, säger Ibrahim Baylan, och tillägger att han för en tät dialog med både Vattenfall och andra stora elproducenter.

Det förvärrade läget för kärnkraften gör det extra angeläget att regeringen och de övriga politiska partierna så snabbt som möjligt kan enas om en ny blocköverskridande energipolitik helst inom ramen för Energikommissionen, som regeringen har tillsatt.

Men vilka eventuella åtgärder regeringen kan tänka sig att föreslå, till exempel att sänka effektskatten som Vattenfall hoppas, vill Ibrahim Baylan inte uttala sig om.

”Regeringen kommer att göra allt den kan för att trygga elförsörjningen, men det är nu också upp till övriga partier att ta sitt ansvar så att vi kan komma överens”, säger han.

Oppositionen levererar dock hård kritik.

”Genom bland annat höjningen av effektskatten har regeringen bidragit till att förvärra det redan utsatta läget för kärnkraften, som är helt nödvändig under många år till. Det är oansvarigt och riskerar att kasta ut Sverige i ett mycket allvarligt läge”, säger Lars Hjälmered, näringspolitisk talesperson (M).

Han uppger att moderaterna liksom flera allianspartier är öppna för att sänka effektskatten på kärnkraften, och även har föreslagit förbättrade villkor för vattenkraften.

”Nu börjar det bli ont om tid och det är upp till bevis för regeringen och Stefan Löfven att agera snabbt, annars kan Sverige tvingas till panikåtgärder för att rädda elförsörjningen.”

Dagens Industri: 06.01.16.

15. jan, 2016

De sa det var umulig: Nå klarer russiske hackere å slå av strømnettet

www.aftenposten.no


- Et cyber-mareritt er nå virkelighet. En dramatisk hendelse i Ukraina førte til at alarmen gikk både hos norske strømselskaper og sikkerhetsmyndigheter.

Aftenposten Utenriks: 15.01.16.

15. jan, 2016

Nena tror mesteparten av vindkraften fremdeles vil komme i Sverige

www.norwea.no


Nenas' vurderinger i følge Montels elsertifikatkonferanse 13. januar 2016.

15. jan, 2016

Pengene strømmer til fornybar energi – dabber av i Europa

syslagronn.no


På verdensbasis ble det i 2015 investert rekordhøye 329 milliarder dollar i ulike former for fornybar energi.

Sysla Grønn: 14.01.16.