5. des, 2014

Hvem skal levere el, når tingene spidser til?

www.danskenergi.dk

Hvordan sikres rammer i elmarkedet, der fastholder elproduktionskapacitet, som kan fylde hullerne ud, når vinden ikke blæser?

- Det handler ikke kun om at have tilstrækkelig kapacitet som land, men det handler også om at have kapaciteten de rigtige steder. Flaskehalse i det svenske elnet betyder, at vandkraften i nord ikke kan flyde uhindret til forbruget i syd. Det er en stor udfordring for svensk forsyningssikkerhed, særligt hvis atomkraftværkerne lukker”, sagde han.

- Vi kan ikke altid være sikre på at kunne importere fra vores naboer. Når det er koldt, er der en tendens til, at nordmændene fokuserer mere på dem selv end på svenskerne.

Kilde: Dansk Energi 05.12.14.

5. des, 2014

Danske kraftværker lukker i rekordtempo!

Danske kraftværker lukker i rekordtempo! Grøn energi kvæler økonomi i kraftværkerne, der skal fungere som backup, når vinden løjer af.

 

De kraftværker, der tidligere har sikret strøm i kontakterne, når vinden ikke blæser, lukker produktionen i rekordtempo. Det vil gøre Danmark helt afhængig af strøm fra udlandet og kan i sidste ende skade forsyningssikkerheden, frygter brancheaktører.

 

Ifølge en opgørelse fra Dansk Energi er der på de store kraftværker blevet lukket produktion af 2.400 megawatt siden 2008. Danmark bliver mere afhængig af udenlandsk energi, hvis kraftværker, som leverer strøm, selvom vinden ikke blæser, lukker. Direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, siger, at kraftværkerne giver forsyningssikkerhed, men at der simpelthen ikke er økonomi i driften. Ekspert i energiplanlægning og professor ved Aalborg Universitet Henrik Lund mener, at fordi vi allerede har investeret i dem, bør de decentrale kraftvarmeværker være i stand til at reagere hurtigt, og dermed være optimale til at indfase vindkraften.

 

Kilde: Kraftnytt 04.12.14.

5. des, 2014

Investeringer i energieffektivisering slår vindmøller og solceller

www.danskfjernvarme.dk

Der bliver i dag spildt så meget energi, at det er skræmmende at tænke på. Faktisk spilder vi på EU-plan for 1000 euro energi per EU-borger årligt.

- Energieffektivisering er nu engang blant de allerbedste investeringer. På verdensplan investeres der nu mere i energieffektivisering end i vedvarende energi. Man bruker ikke mindre energi af blot at producere mere på en ny måde. Men det gør man af at udnytte eksisterende energi smart, som eksempelvis hos Ardagh. Overskudvarme fra glasproduktion udnyttes til fjernvarme. Dermed skal der ikke bruges brændsler til fjernvarmeproduktion.

Kilde: Energy-supply.dk 1. oktober 2014.

5. des, 2014

Statsstøttet vindmølle-el strømmer ud af landet

www.danskfjernvarme.dk

Statsstøttet vindmølle-el strømmer ud af landet

- Selvom regeringen lægger op til, at grøn el skal udnyttes til varmeproduktion, ryger mere end en fjerdedel af vindmøllestrømmen til udlandet – oven i købet til langt under markedspriserne. Den statsstøttede strøm kan anvendes langt mere fornuftigt til store varmepumper i fjernvarme, peger Dansk Fjernvarme på. Det vil give en samfundsøkonomisk på mere end 1 mia. kr.

- 27 procent af den el, som vestdanske vindmøller producerede i 2013, blev sendt ud af landet til priser, der lå hele 21 procent under markedsprisen, den såkaldte spotpris, hvilket koster eksportindtægter for 140 millioner kroner. Samtidig importerede Danmark el, der gennemsnitligt var 15 procent dyrere end spotprisen. Det viser en opgørelse fra tænketanken Grøn Energi. Det er ifølge Dansk Fjernvarme en uholdbar situation.

- Skærer man PSO-betalingen væk på fjernvarmeproduktion baseret på store varmepumper, vil det sænke varmeudgiften cirka 1000 kroner for en almindelig husstand. Det vil gøre udbredelsen af de store varmepumper til en reel mulighed, og på den måde kan vi opnå et fleksibelt energisystem, hvor fjernvarmeværkerne kan anvende og lagre vindmølleenergi, i stedet for at eksportere den billigt, siger Kim Mortensen.

Pressemelding Dansk Fjernvarme 31.10.14.

4. des, 2014

Dansk vindudbygning står i stampe - Energiwatch 03.12. 2014

25 skaldede møller: Dansk vindudbygning står i stampe

 

Skræmmekampagner, lave elpriser og et skørt afgiftssystem betyder, at Danmarks udbygning med landvindmøller står i stampe.

 

AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

Offentliggjort 03.12.14 

 

I slutningen af oktober blæste klima- og energiminister Rasmus Helveg til fornyet klimakamp. Der skulle sættes fut under vindmølleudbygningen, og Danmarks grønne ambitioner løftes.

 

“Der er mange veje til Rom, og vi radikale vælger vindvejen,” lød det fra ministeren.

 

Trods grønne skåltaler og ambitiøse mål for 2050, har Danmarks udbygning med vindmøller været særdeles sløv i 2014. De folk, der faktisk skal have møllerne op at stå, kæmper med modstand i kommunerne og lave elpriser.

 

Vindmølleindustrien mener især, at det man opfatter som en politisk smædekampagne sidste efterår har haft kedelige konsekvenser.

 

“Det ser meget meget sløjt ud. Der er ingen tvivl om, at endeløse samråd i Folketinget - kombineret med en helbredsundersøgelse - betyder, at relativt mange kommuner ikke tør stille vindmøller op,” siger Jan Hylleberg, adm. direktør i Vindmølleindustrien, til EnergiWatch.

 

Når ikke 100 MW

Siden nytår er der opstillet bare 25 nye landmøller i Danmark, viser nye data fra Energistyrelsen, som EnergiWatch har gennemgået.

 

Et bredt Folketing besluttede ellers med energiforliget i 2012, at der skal opføres omkring 75 landmøller årligt frem mod 2020, og Rasmus Helveg har indikeret, at han har appetit på mere.

 

En del af forklaringen på den sløve udbygning skyldes, at der ved nytår blev indført nye afregningsregler, som betød, at nogle mølleprojekter blev fremskyndet og opført i 2013, men ifølge Vindmølleindustrien er en anden forklaring, at en undersøgelse af vindmøllernes indvirkning på helbredet, som først er færdig i 2017, har sat planlægningen i stå i flere kommuner. Det kommer man især til at mærke i de kommende år, lyder advarslen.

 

De 25 landmøller har en effekt på 67 megawatt, og målet er 200 MW årligt. Til sammenligning blev der opsat lidt mere end 300 MW landvind sidste år og knap 200 MW året forinden.

 

“Kommer vi op på 100 megawatt i år, tror jeg, at vi skal være rigtig glade. Vi kan også ende noget lavere. Samme bekymring har jeg for næste år og de kommende år. Den kampagne, der har været kørt, har været så effektiv, at selvom der ikke er noget fagligt belæg, så har mange kommuner sat planlægningen i stå og giver ikke byggetilladelser,” siger Jan Hylleberg.

 

Lave elpriser

Asbjørn Bjerre, direktør i Dansk Vindmølleforening mener, at der er flere årsager til, at udbygningen går langsommere end planlagt.

 

"Angst for sygdom og værditab egner sig vældigt til en journalistisk stramning, og det er også godt til at forskrække folk i forsamlingshusene, så den har ikke fået for lidt i forhold til at piske en stemning op,” siger Bjerre. Han mener dog i høj grad, at den sløve udbygning skyldes lave elpriser og et dansk afgiftssystem, som blev skruet sammen i en anden tid.

 

“Det der for alvor betyder noget, er, hvordan økonomien bliver fremover. Lige nu har vi problemer med, at elprisen er meget lav. Eftersom afregningen for vindmøller er omkring 10 pct. under spotprisen, så betyder det, at man kommer ned under 20 øre pr. kilowatt-time,” siger han.

 

EnergiWatch har tidligere beskrevet, hvordan en række store energiselskaber har valgt at se bort fra Danmark, når der skal investeres millioner i landmøller.

 

Der kigges i stedet mod Tyskland, hvor man er uafhængig af elpriserne, der i 2014 har været meget lave i norden.

 

Set i forhold til de danske 2020-mål er det en uheldig udvikling, men samfundsøkonomisk er det også, fordi en dugfrisk rapport fra EA Energianalyse har vist, at landmøller er den billigste nye energikilde - også når man medregner, at møllerne producerer, som vinden blæser.

 

Strøm til varme

Asbjørn Bjerre mener, at Danmark skal have mere ud af sin vindmøllestrøm, hvis udbygningen på land skal have vind i sejlene.

 

Eksempelvis ved at integrere den i fjernvarmen ved hjælp af store varmepumper, så billig el kan bruges til at lave varme.

 

Det er næsten fuldstændig fraværende i dag på grund af afgiftssystemet, der stammer fra en tid, hvor el blev anset som en forædlet energiform, som ikke skulle bruges til noget så simpelt som varmeproduktion. I dag er der el i overflod i systemet, priserne er lave, og derfor bør systemet laves om, lyder det fra Asbjørn Bjerre.

 

“Der er en lidt afventende holdning til, hvordan økonomien egentlig er i årene fremover, og der har Folketinget bolden. Vi har besluttet os for vindkraft uden at tænke på, hvordan vi skal bruge den fluktuerende strøm. Vi bør give vinden mere værdi ved blandt andet at lave ændringer i afgiftssystemet, så det er interessant at bruge billig el på kraftvarmeværkerne,” siger direktøren.

 

Klima- og Energiministeriet fortæller, at man forventer, at en større afgiftsanalyse af energisektoren vil være klar i første kvartal 2015.