21. sep, 2014

Hus, som ligger 1,5 km fra vindkraftverket, vibrerer!

www.vindkraftsnyheter.se

La Naturen Leve har kommentert nyheten:

«Disse erfaringene stemmer godt med dem vi etterhånden har fått i Norge også. Naboene til Lista Vindkraftverk på Vestlandet er i samme situasjon, og har klaget over støyen til kommunelegen. Saken behandles nå i statlige organer. Og bransjens argumenter er de samme som i Sverige: Vi forholder oss til myndighetenes støykrav, sier vindkraftselskapene - enda alle vet at de kravene er utdaterte, og heller ikke reflekterer problemene med lavfrekvent støy. Støy er et av de mest underkommuniserte problemer vindkraften reiser.«

21. sep, 2014

Slik etableres «ren» energi ute på landet…!

Pressemelding 19. 09. 2014: Varde Kommune fortsætter ulovligt byggeri

 

For snart et år siden meddelte Varde Kommune VVM-tilladelse til opstilling af 10 vindmøller ved Ulvemosen. En nabogruppe indsendte en klage til Natur- og Miljøklagenævnet over flere mangler ved VVM-redegørelsen.

 

På trods af denne klage over åbenlyse mangler i VVM-redegørelsen, valgte vindmølleopstiller, European Energy A/S, at gå i gang med anlægsarbejdet. Tidligere denne uge, den 15. september, skete det uundgåelige: Natur- og Miljøklagenævnet (NMKN) kendte både VVM-redegørelsen og byggetilladelsen  ugyldige.

 

Det gjorde de hovedsagelig fordi VVM-redegørelsen ikke  indeholder en vurdering af konsekvenserne af bortledningen af bl.a. okker-forurenet grundvand på omkringliggende vandmiljø og  grundvandsystemer. I det hele tager finder NMKN at der ikke er foretaget en fuldstændig vurdering af projektets indvirkning på miljøet, hvilket VVM lovgivningen kræver.

 

På trods af at NMKN har kendt byggetilladelsen ugyldig, fortsætter anlægsarbejderne ved Ulvemosen. Og det har Varde Kommune givet tilladelse til at det må gøre en hel uge endnu, dvs. i hele 12 dage  efter at NMKN kendte byggetilladelsen ugyldig! Kommunens forklaring er, at det er farligt at efterlade halvfærdigt arbejde. Denne forklaring kan  dog næppe forsvare at bortledningen af grundvand fortsætter, at der stadig foregår gravearbejder, og at hullerne fyldes med cement og ikke med jord.
Vi tillader os således at spekulere i et andet, indlysende motiv: I løbet af kommende uge kan det forurenede grundvand være pumpet væk og fundamenterne være støbt. Dermed er de vigtigste forhindringer for det fortsatte projekt ryddet af vejen.

 

Vi er meget vel klare over, at her er tale om etablering af vindmøller, som nyder en særlig status i Danmark. Men skal Varde kommune og European Energy slippe af sted med at ignorere dansk lov og NMKNs afgørelse på denne måde? Ingen myndighed lader til at gribe ind eller kræve en faktisk standsning af projektet. At en kommune begår ”selvtægt” på denne måde er dybt problematisk. Vi tager på det kraftigste afstand fra Varde Kommune og European Energys ulovlige og opportunistiske fremfærd i denne sag.

 
Tone Brix-Hansen
Formand, Landsforeningen Naboer til Kæmpevindmøller
Tlf. 55 81 23 55

Karsten Drøjdal, talsmand for den lokale nabogruppe, kan kontaktes på 28 44 39 57.

 

 

Brev til miljøministeren fra friluftsvejleder Anitta Rasmussen vedr. Varde Kommunes ulovlige byggeri

 

Til Miljøministeret

att: Kirsten Brosbøl

 

Den 19/9/2014

 

Undertegnede vil gerne gøre opmærksom på at Varde kommune ikke udøver deres tilsynspligt i forbindelse med de 10 vindmøller hvis VVM plan d. 15/9/2014 blev ophævet (kommuneplantillæg nr 03 lokalplan 25.10L02 (Ulvemosen/Bækhede Plantage) af NMKN

 

Varde kommunes manglende indgriben over for kendt, ulovlig og uansvarlig miljøforurening af bygherre er af en sådan tilsidesættelse at jeg er rystet som borger.

 

Trods for kendelsen forekommer der er fortsat kraftig aktivitet så som kraftig ulovlig udpumpning af okkerholdig vand i forbindelse med støbning af vindmøllefundamenter. Bygherren har fået tid til fredag 26/9 til afslutte arbejdet. Varde kommune har herved underkendt NMKN kendelse om byggestop, de har givet European Energi tilladelse til at fortsætte som om alt er som før. Der er nu en panisk, uansvarlig aktivitet på støbning af de sidste 4 fundamenter for dermed at undgå at lave ny VVM hvor der er problemer med grundvandssænkning. De er i gang med at ødelægge habitatområder for bl.a. birkemus, de overskrider i den grad vandmiljøloven om udledning af okkerholdig vand. Hvis der ikke bliver grebet ind nu over for denne kommune vil det udvikle sig til endnu en sag blot i en anden kommune hvor de begår selvtægt.

 

Varde Kommunes manglende respekt for NMKNs juridiske afgørelse er af sådan en karakter at det får katastrofale miljømæssige konsekvenser for biotopen. Håber at Miljøministren en gang for alle viser Deres Lovgivende magt i denne sag.

 

Med venlig hilsen

Friluftsvejleder

Anitta Rasmussen

Vardevej 37

6818 Årre

40296349

 

 

Kommune trodser Natur- og Miljøklagenævnet og fortsætter ulovligt byggeri

 

DETTE MÅ STOPPES NU!

 

I aftes konstaterede Ulvemosen/Bækhedegruppen (berørte familier i vindmøllesag i Varde) at Varde Kommunes postulat om afvikling af byggeriet i forbindelse med Vindmøllesag Ulvemosen/Bækhede er ren manipulation. Natur og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse om, at den udstedte byggetilladelse er ulovlig. Der eksisterer altså ikke et plangrundlag og byggeriet er dermed KLART ulovligt. Varde Kommune fortsætter dog massiv grundvandssænkning, støbning med cement, med tilhørende jernbinding og der leveres fortsat byggemateriale i massivt omfang til byggepladsen. Arbejdet intensiveres og er på ingen måde under afvikling.

 

Borgergruppen konstaterede i aftes, at der ledes voldsomme mængder oppumpet vand direkte til Skonager Lilleå med forbindelse til Varde Å og dermed Natura 2000 området VADEHAVET!! Vandet er IKKE undersøgt for forurenende stoffer! Borgergruppen anmeldte forholdet til politiet, som bad Beredskabet rykke ud. Indsatslederen ankom og konstaterede, at udledningen er ULOVLIG og MILJØSKADELIG og skal STOPPES STRAKS.

 

Indsatslederen havde en langvarig telefonsamtale med en højere placeret person og udsættes tydeligvis for et pres for at træffe en lemfældig afgørelse til bygherres og Varde Kommunes fordel. Det nævnes blandt andet, at det jo vil koste 400.000 at slukke pumperne!!! Indsatslederen fastholder at den er helt gal. Desværre slukkes pumperne ikke – slangerne flyttes kun. Grundvandssænkningen fortsætter altså på trods af at øverste Miljømyndighed har truffet afgørelse om, at der bygges/grundvandssænkes ulovligt, og at konsekvenserne ved at fx grundvandssænkningen ikke er belyst i den obligatoriske miljøvurdering.

 

Det fuldstændigt HIMMELRÅBENDE er at løsningen på denne sag er, at Varde Kommune i dag “rykker ud ” for at vurdere sagen og foretage vandprøver. På denne måde skal samme mennesker (kommune), hvis beslutning af højere instans er kendt ulovlig og som trodser denne afgørelse “vurdere hvad der skal ske nu”!!! Formålet med at fortsætte grundvandssænkningen på trods af nævnets afgørelse og byggeriet er for de involverede indlysende!! Varde Kommune og bygherre European Energy er selvfølgelig klar over at den massive grundvandssænkning er problematisk og at den miljøpåvirkningsmæssigt ikke kan forsvares i en ny VVM-redegørelse, og derfor forsøger man nu – ganske ulovligt – at gennemføre grundvandssænkningen for at nå støbningen inden kommunens standsningspåbud for aktivitet på pladsen, hvilket først er sat til d. 26 denne måned.

 

HJÆLP OS OG DEL DETTE!! Hvis alle kommuner kan ignorere afgørelser fra højeste miljømyndighed vil det få katastrofale konsekvenser for miljøet og retssikkerheden!!! HJÆLP OS OG DEL DEL DEL!!!!

 

Ulvemosen/Bækhedegruppen !!! TAK!!

 

 

Du finner VVM-redegjørelsen og miljørapporten for vindmøllene ved Ulvemose og Bækhede Plantage, mars 2013, her: http://stilhed.eu/wp/wpcontent/uploads/2014/09/Til_web_Ulvemosen_og_Bkhede_Plantage_VVM.pdf

20. sep, 2014

Delta på vindkraftseminar 1. oktober! Gratis.

Annonse framsida av Dagsavisa 20. september. Ikke verst!

20. sep, 2014

Opptak fra åpent samråd i Miljøutvalget 18. september

www.ft.dk

18. september var den danske miljøministeren innkalt til nok et åpent samråd i miljøutvalget om vindmøllebekendtgørelsen (vedtatte krav/retningslinjer for støy fra vindmøller).

Det graves fremdeles mye i fortids «grums» og fortielse i forkant av vindmøllebekendtgørelsen - i forsøk på å få belyst uavklarte spørsmål rundt vindindustriens «fortrolige» samtaler med Miljøstyrelsen - som menes å ha påvirket konsekvensene av reguleringen for lavfrekvent støy.

Ministeren må blant annet svare for referat som er forsvunnet fra møter som skal ha vært avholdt mellom vindindustrien og Miljøstyrelsen. Om den «service» som er vist vindmølleindustrien er vanlig praksis i tilsvarende saker. Om isoleringsfaktoren som plutselig kom på banen, og som resulterte i at den såkalte skjerpede grensen for lavfrekvent støy i praksis ikke ble skjerpet… Og hvem som skal kontrollere at isoleringsfaktoren er riktig etc.

Anbefaler å se tv-overføringen av samrådsmøtet!

19. sep, 2014

Vindkraft, et uansvarlig spill med kundenes penger ved Håvard Melbye

Debattinnlegg Østlendingen fredag 19. september 2014:

 

På Eidsiva Energis hjemmesider opplyses det at de  eies av Hedmark og Oppland fylkeskommuner og 26 kommuner i begge fylker. De skal gi god, langsiktig avkastning og tilby gode produkter og tjenester, samt utvikle Innlandets energiressurser og bidra til vekst og utvikling i regionen. Eidsivas visjon: Drivkraft for oss i Innlandet.

 

Om ”god, langsiktig avkastning”

Eidsiva Energi AS har de to siste årene hatt dårlige resultater. 245 og 200 millioner imponerer ingen. Det førte til at de i år måtte ut i sertifikatmarkedet for å låne penger til utbyttet til eierne (!) – Hva som er benyttet av trekkrettigheter i bank – til høy rente – er uvisst. Eventuelt å tære på egenkapitalen, gir vel heller ingen ”langsiktig  avkastning”.

 

Om ”å bidra til vekst og utvikling i regionen”

Dette er en god målsetning. Men vindkraftplanene i fylket vil dokumenterbart ikke bidra til måloppfyllelse. – snarere tvert imot (!)  NVE regner at produksjonskostnad pr. kWh ligger på 55 – 60 øre. For Raskiftet kommer ca. 3,5 øre pr. kW i tillegg for å dekke opp den famøse avtalen med Trysil og Åmot kommuner.

     Dagens spotpriser pr. kWh for strøm (under 30 øre) og elsertifikater (15 – 16 øre) gir en brutto inntekt på ca. 45 øre. Driftskostnader anslås til 12 – 15 øre pr. kWh. Det betyr et tap på 20 – 25 øre pr. produsert kWh. Det gir et dårlig bidrag til vekst og utvikling.

 

Fravær av inntektsbudsjett

I konsesjonssøknaden oppgis bare investering, driftsutgifter og antatt produksjon.  Vi trodde planøkonomi tilhørte en annen tid – i et annet regime, litt lengre øst – hvor produksjonsmål var ”velsignelsen”. Vi trodde også at en inntektsside var vesentlig i økonomiske vurderinger, men vi har til gode å se det i de meldingene, utreningene og konsesjonssøknadene vi har gått gjennom – og det er ganske mange.

 

Alle norske vindkraftverk taper på driften

Til og med bransjens ”gallionsfigur” på Høg-Jæren har de to siste årene hatt et resultat før skatt på hhv MINUS 4 – og MINUS 2,5 mill. Her er terrenget flatt – trefritt og ligger nær kysten ut mot Nordsjøen hvor klimaet er mildere enn i Åmot og Trysil. Fuktig vestlandsluft er også mer effektiv enn tørr innlandsluft. Brukstiden er på ca. 3.050 timer i året. 

    I konsesjonssøknaden for Raskiftet, opererer Austri med 3.100 – og 3.400 brukstimer. Men NVE hevder på side 9 i sitt KE-notat 7/14 – som gjelder fra januar i år – at det er realistisk å oppnå en brukstid på bare 2.700 – 2.800 brukstimer på land i Norge med dagens teknologi.

    Som en kuriositet, kan nevnes at iflg. regnskapene for i fjor, hadde Jæren Energi AS på Høg-Jæren bare ca. 520.000 kroner i lønnskostnader. – Det sier sitt om antall årsverk i driftsperioden – og skatteinntektene til kommunen.

 

En bransje i krise

Energigiganten E.ON har nylig trukket sine vindkraftprosjekter i Kongsvinger og i Steinkjer/Namsos grunnet dårlig økonomi i prosjektene. Agder Energi må vrake milliardprosjekter i vindkraft og Sognekraft vil trekke seg ut vindkraft. Nord-Norsk Vindkraft AS ble på generalforsamlingen 29. april i år vedtatt avviklet.

    Troms Kraft tapte nesten 500 mill. i fjor. De førte en tilleggsavskrivning på 72 mill. for vindkraftverket på Fakken. Nord-Trøndelag Energi (NTE) har tapt over 750 mill. på Hundhammerfjellet. Vindkraftverket der ble stoppet i august i fjor. Nå står nedmontering og tilbakeføring til ”naturlig tilstand” for tur. Det blir også en saftig regning… (BKK har ”bare” tapt 90 mill. …)

    Til tross for bedre vilkår i Sverige, er de første konkursene et faktum. Vindkraftselskapene taper årlig opp til SEK 1,9 mill. for hver turbin.  Nye utbygginger har nærmest stoppet helt opp. Hvorfor skjer dette hvis vindkraftproduksjon er så lønnsom (?)

 

Om ”drivkraft i innlandet”

Austri Vind eies av Eidsiva Vekst, Gudbrandsdal Energi og Statskog Vind AS. Eidsiva Vekst har gått med til sammen ca. 80 millioner i underskudd de to siste årene. Det vil vel gi et dårlig bidrag til de nær 3 milliardene vindkraftprosjektene i Hedmark vil koste?

 

Ingen erfaring

Austri mangler erfaring med bygging og drift av vindkraftverk. Det er heller ingen som har erfaring fra vindkraftverk i kupert skogsterreng i innlandet i kaldt klima. Det betyr at prosjektet blir et gedigent ”forskningsprosjekt” – på alle måter.

     Konsesjonen skal klagebehandles. Blir ikke klagene tatt til følge, skal det utarbeides en omfattende Miljø-, Transport- og Anleggsplan. (MTA-plan) Det betyr at tida begynner å bli knapp for å oppnå elsertifikater. Hastverk – og lastverk – er også en faktor som regel gir kostbare tilleggskostnader.

 

Til slutt om ”visjonen å være en drivkraft i Innlandet”

Hvis Austris vindkraftplaner gjennomføres, vil det bli et kostbart eventyr som strømkundene må betale – på en eller annen måte. Utbyttet til eierne vil bli redusert – med de følgene dette får. ”Drivkraften” vil derfor forbli en ”luftig visjon”.

    På toppen kommer permanent rasering av naturen med de følgene dette vi få for fremtidig hytteliv, reiseliv og turisme.  Alt sammen for en marginal produksjon av fornybar energi det ikke er bruk for … Det burde skremme flere enn oss.

 

Håvard Melbye

Regionleder Øst i Miljøvernforbundet