30. mai, 2014

Les E.ONs kommentar til klagen fra Luftforsvaret vedr. konsesjon for Songkjølen og Engerfjellet vind

 

Les E.ONs kommentar til klagen fra Luftforsvaret vedr. konsesjon for Songkjølen og Engerfjellet vindkraftverk. Av interesse for Raskiftet, Kjølberget og Kvitvola.

 

Luftforsvaret klager på vindkraftverkets påvirkning på lavt flyvning, Luftforsvarets sensorer og merking av vindkraftverk.

 

 

Konklusjon: E.ON mener klagen/merknaden fra LOI ikke må tas med i videre saksbehandling, både fordi klagen ikke er levert innen klagefristen eller har fulgt korrekt saksbehandlingsgang. Argumentene til LOI er ikke godt nok begrunnet, hverken ved skriftlig- eller annen dokumentasjon. Argumentet om merking er etter vår vurdering ikke relevant i denne sammenhengen, men en diskusjon LOI må ta med sivile luftfartsmyndigheter.

 

E.ONs kommentar:

Det er E.ONs oppfatning at klagen/merknaden fra Luftoperativt inspektorat (LOI) ikke kan tas til følge i denne sakens videre saksbehandling. Blant årsakene er følgende:

 

  • Forsvarsbygg (FB) er gitt myndighet av Forsvarsdepartementet til å uttale seg på vegne av Forsvarsektoren i denne saken. At LOI har tatt det på seg selv å informere FB i denne saken er etter vår forståelse ikke korrekt prosedyre for saksbehandling i Forsvarsektoren. Når innspill og argumenter fra LOI videre ikke er tillagt nok vekt av FB til å være en del av kommentaren fra Forsvarsektoren i høringen før tildeling av konsesjon, så er det ikke opp til LOI på eget initiativ å klage på et vedtak til en annen statlig etat, men dette må gå tjenestevei i Forsvarets militære organisasjon til departementet, noe som ikke har skjedd i denne saken.

 

  • Klagen er sendt etter klagefristens utløp. For E.ON som kommersiell aktør, er det særlig problematisk å ikke kunne forholde seg til frister, selv ikke fra offentlige etater (i dette tilfellet Olje- og Energidepartementet), da dette skaper en usikker og uforutsigbar prosess om konsesjonssøknader. E.ON har også fått bekreftet av Forsvaret at det heller ikke finnes noe skriftlig dokumentasjon fra saksbehandlingen i forkant, utover selve klagen.

 

Ytterligere kommentarer til påstandene som fremmes i klagen:

 

1. Arealplan/Lavflygning LOI hevder en utbygging av Songkjølen og Engerfjellet vindkraftverk vil redusere Luftforsvarets handlingsrom. E.ON finner denne påstanden merkelig. I følge grunneiere og beboere i områdene av interesse, er det per i dag aldri observert lavflyging her. Ett registrert unntak er en av Luftforsvarets egne jagerpiloter som selv er fra dette området, og som flyr lavt over sin barndomsbolig i et besøksærend. Det finnes også en hestegård mellom de to planområdene Songkjølen og Engerfjellet, noe som i seg selv gjør stedet lite egnet for lavtflyging.

 

Lavtflyging i dette området vil påvirke Eidsvoll og andre bebygde, nærliggende områder, samt innflygning til landets hovedflyplass, Gardermoen. Vår oppfatning er derfor at selv om arealene her kan brukes til lavtflyging, er det ikke særlig sannsynlig at de vil brukes til dette. Og dersom de skal nyttes til dette formålet, gjennomfører Luftforsvaret i dag ingen treningsflyginger - eller operasjoner uten inngående planlegging og risikovurdering før oppdraget, herunder kartlegging av eventuelle luftfartshinder. Her virker det som LOI setter bekvemmelighetshensyn foran Stortingets- og regjeringens ønske om å satse på miljøvennlig energiproduksjon.

 

Å binde opp et område som er velegnet for annen samfunnsnyttig virksomhet, til en prinsipiell mulighet i favør av Luftforsvaret, fremstår som en dårlig løsning. Luftforsvarets handlingsrom må her vike for Stortingets- og regjeringens fornybarsatsing, herunder utbygging av vindkraft.

 

2. Forsvarets sensorplan

Argumentet om at vindparken kan komme i konflikt med et mulig nytt område for utplassering av en elektronisk sensor, er ifølge E.ON et usaklig argument. Per i dag foreligger det ingen konkrete vedtak om dette, og LOI har heller ikke sannsynliggjort hvorvidt et slikt anlegg faktisk skal etableres i dette området eller andre områder. FB skriver i sin høring at det kunne komme en avgjørelse sommeren 2013, noe som ikke har skjedd.

 

LOI skriver at «fordi slike sensorer dreier seg om ny, til dels ukjent og gradert teknologi, blir det helt feil å benytte den gamle skalaen for konfliktnivå, fordi eventuelle avbøtende tiltak ikke lar seg forutsi og kostnadsberegne, eller om det i det hele tatt er mulig å kompensere for eventuelle tap av effekt i en ny sensor».

 

LOI sår her tvil om hele den tidligere saksbehandling i Forsvaret, i tillegg til gyldigheten av kravene som er stilt andre utbyggere. Med tanke på vindkraftutbyggingen på Fosen, hvor Luftforsvarets hovedbase holder til, er dette særlig bekymringsverdig.

 

Også argumentet om ny teknologi faller på sin egen urimelighet. Vi kan ikke se at ny teknologi skal være mer usikker enn gammel, snarere tvert i mot. Erfaringer fra Forsvarets anlegg i nord viser at radar/passive sensorer nær vindkraft fungerer. På Varangerhalvøya i Finnmark bygges i dag Raggovidda/Berlevåg vindkraftverk og flere vindkraftverk i området er gitt endelig konsesjon fra myndighetene. Anleggene står tett opptil flere av forsvarets operative radarer og sensorer. Dette er uproblematisk for Forsvaret etter dialog og samarbeid i konsesjonsprosessen. LOI har derfor ikke sannsynlig gjort sin påstand om redusert virkning, men kun henvist til usikkerhet som kan oppstå og gradert informasjon, som utenforstående ikke har mulighet til å vurdere. I konsesjonen står det klart at konsesjonær (E.ON) skal i samarbeid med Forsvarsbygg utarbeide forslag til tiltak som kan iverksettes for Forsvarets interesser skal bli tilstrekkelig hensyntatt.

 

Nødvendige tiltak skal dokumenteres og forelegges NVE innen start for anleggsarbeidet. NVE kan kreve tredjeparts verifikasjon av hva som er nødvendige tiltak. Dette vil vi selvsagt etterkomme skulle Forsvaret på et senere tidspunkt vurdere å etablere sensorer i nærheten av vindkraftverket. Dette punktet i konsesjonen mener vi underbygger vår oppfatning at det er FB som er part på vegne av Forsvaret i denne saken og ikke LOI.

 

3. Merking av vindkraftverk

E.ON finner det oppsiktsvekkende at LOI velger å bruke merking av vindkraftverk som argument for å klage på gitt konsesjon i Hedmark. Argumentet har ikke tidligere kommet fram i saksbehandlingen, og E.ON vil forholde seg til de krav som er gitt i konsesjonen, krav som er satt av norske luftfartsmyndigheter. Dette er en separat sak som for tiden utredes av Luftfartstilsynet og hvor både luftforsvaret og NVE er høringsinstanser.

 

E.ON vil merke sine vindkraftverk slik vi blir pålagt av NVE eller andre relevante sivile myndigheter.

 

4. Konklusjon E.ON mener klagen/merknaden fra LOI ikke må tas med i videre saksbehandling, både fordi klagen ikke er levert innen klagefristen eller har fulgt korrekt saksbehandlingsgang. Argumentene til LOI er ikke godt nok begrunnet, hverken ved skriftlig- eller annen dokumentasjon. Argumentet om merking er etter vår vurdering ikke relevant i denne sammenhengen, men en diskusjon LOI må ta med sivile luftfartsmyndigheter. 

28. mai, 2014

Akustiker og støyforsker Henrik Møller er avskjediget!

stilhed.eu

Må brysomme akustikere, som taler den danske Miljøstyrelsen og vindkraftbransje midt imot, bort for enhver pris? Nå er støyforsker Henrik Møller avskjediget. Oppsigelsen vekker oppsikt & undring…

Er det noen som tror på at oppsigelsen av den internasjonalt anerkjente akustikeren og støyforskeren Henrik Møller, kun er relatert til budsjettnedskjæringer? Han som gang på gang har utfordret og kritisert Miljøstyrelsen og vindkraftbransjen for å feilinformere om den lavfrekvente støyen store vindturbiner sender ut… Det er stillstand i den danske vindkraftutbyggingen. Sverige er klare til å overta vindkraft-tronen. Et «utskudd», som nører opp om motstanden som skaper stillstand, må lukes bort om den «blomstrende vindkrafthagen» skal få framstå i all sin «prakt og velde». Vindkraftismens spøkelser er ikke å spøke med. Likevel: Fortsett kampen og slå ring om Henrik Møller – en av få uhildede akustikere som ikke har gjort økonomisk knefall for vindkraftinteressene!

Les nyheten på trykk i Jyllands-Posten, tirsdag 27. mai 2014.

27. mai, 2014

Tiltakshaver for Lista Vindkraftverk avviser støyproblemer.

Lista Vindkraftverk: Naboene klager på støy, men tiltakshaver avviser støyproblemer, og har ingen planer om tiltak!

 

Tom Hallan, leder i Lista Vindkraftverk, avviser at støyen fra vindmøllene på Lista skaper helsemessige problemer for nabolaget, og har derfor ingen planer om å sette i verk tiltak.

 

Nyheter Lister Avis, mandag 26. mai 2014 v/Bjørn Hoel.

 

Tidligere i vår skrev 85 personer under på en liste med krav om støydempende tiltak angående vindmølleparken på Lista. Fylkesmannen lovet å komme med forslag til eventuelle utbedringer før sommeren. Nå har kommunelegen stilt spørsmål om hva tiltakshaver tenker om denne saken. Daglig leder ser ikke de store støyproblemene i forhold til vindmøllestøyen på Lista.

            Selve støyberegningen er oppdatert flere ganger. Gitt det faktiske støynivået og eksisterende retningslinjer for støyende virksomhet, foreligger det ikke noen aktuell helsemessig problemstilling knyttet til vindkraftverket, uttaler daglig leder i Lista Vindkraftverk, Tom Hallan.

 

Kommunelege

Det er kommunelege Sigurd W. Løvhaug, på oppfordring fra støyklagende naboer, som har stilt spørsmål til det lokale vindkraftverkets leder.

            - På hvilken måte ble naboene gjort kjent med risiko for støyplager og plager fra skyggekast, som kunne oppstå etter at anlegget ble satt i drift? spør kommunelegen.

            Det er velkjent at vindturbiner vil avgi støy. Støy fra vindkraftverket er da også behandlet i konsekvensutredningen. Første støyberegning ble beskrevet i konsekvensutredningen som ble sendt NVE i 2005, svarer Hallan.

 

Skyggekast

Når det gjelder skyggekast påpeker Hallan følgende:

            - Det foreligger ingen bestemte grenseverdier for skyggekast. De lave verdiene i simuleringen ga ikke opphav til aktuelle helsemessige problemer, og ble heller ikke reist av noen instans i forbindelse med konsesjonsbehandlingen, hevder han.

 

Naboer

            - Har tiltakshaver foretatt systematiske helseundersøkelser blant kraftverkets naboer etter at anlegget ble satt i drift, eller er det lagt planer for slike undersøkelser, spør kommunelegen videre.

            - Tiltaket har, som følge av det som er angitt ovenfor, ikke aktualisert noe behov for systematiske helseundersøkelser, sier Hallan.

            På spørsmål om det er iverksatt, eller planlagt, støyreduserende tiltak ved Lista Vindkraftverk, svarer Hallan benektende.

            - Støyen ligger under relevante grenseverdier, og Lista Vindkraftverk opererer i henhold til gjeldende regelverk, fortsetter representanten fra vindkraftverket på Lista. Det blir ellers bemerket at klager på støy er sendt Miljøavdelingen hos fylkesmannen i Vest-Agder som behandler saken i forhold til kravene i forurensingsloven.

27. mai, 2014

Solheim Hytter legges ned - åtte mister jobben!

www.ostlendingen.no

Naturlig konsekvens, men veldig leit. Hvem vil vel bygge hytte med utsyn til et vindkraftverk?

Svein Ove Nordsveen legger hovedskylden for nedleggelsen på vedtaket om å bygge vindmøller i Engerdal. Bare etter påske har fire hyttekunder trukket seg fra kjøp i Solheim-feltet på grunn av vindmølleplanene.

25. mai, 2014

US windfarms kill 10-20 times more than previously thought