4. mai, 2014

Høringsuttalelse for Kjølberget. Avsender: Norsk Ornitologisk Forening (NOF)

Høringsuttalelse for Kjølberget. Avsender: Norsk Ornitologisk Forening (NOF)

 

Vedrørende høring om utbygging av Kjølberget vindkraftverk i Våler kommune

 

Austri Vind har søkt om utbygging av et vindkraftverk med 10-20 vindturbiner i området over Kjølberget, Bråtåsæterberget og Buberget. Konsekvensutredningen baserer seg på 12 vindturbiner. Norsk Ornitologisk Forening (NOF) mener at det ikke bør gis konsesjon til å bygge ovennevnte vindkraftverk av følgende årsaker:

 

Området er et svært viktig gammelskogsområde med store naturverdier. I kommuneplanens arealdel for Våler kommune er området definert som landbruk-, natur- og friluftslivsområde, hvor naturvern er dominerende. Gammel naturskog er blitt svært sjeldent på Østlandet, og slike områder er særlig viktige for biologisk mangfold. Ikke minst er sammenhengende områder av gammelskog viktig for flora og fauna. I følge konsekvensutredningen vil ca. 10 % av den gamle naturskogen i området berøres direkte eller indirekte. I tillegg er Buberget som ligger sør for Kjølberget, med Bråtåseterberget mellom, foreslått som naturreservat. Som det står på s. 99 i konsekvensutredningen: …. er sammenhengende gammelskog-områdene av den størrelsen som finnes i Kjølberget (ca. 1,3 km2) og Buberget (ca. 1,9 km2) relativt sjeldent i intensivt drevne skogbrukslandskap på Østlandet, og særlig på Gravberget-eiendommen. Buberget er blitt undersøkt med tanke på frivillig vern av barskog, og ble vurdert som regionalt verneverdi med relativt høy verdi ( for metodikk se f.eks. Hofton m. fl. 2004). I en større undersøkelse av hele Gravbergs-eiendommen (160 km2) ble Buberget og Kjølberget sammen med ett annet område vurdert som kjerneområder for biologisk mangfold.

 

Oppsiktsvekkende nok ble det i februar 2013 igangsatt massiv hogst på Bråtåsæterberget av Statskog, som er medeier i Austri, FØR konsekvensutredning forelå. Dette til tross for at Stortinget har sagt at Miljødirektoratet og Statskog skal stille all potensielt verneverdig skog til disposisjon, samt at Statskog var vel vitende om at området skulle utredes i forkant av eventuell søknad om vindkraftverk.

 

Registrering av fugl ble gjort over totalt fire dager (se s. 90 i utredningen). Selv om dette er langt bedre enn tidligere konsekvensutredninger, er det likevel ikke tilstrekkelig til å si nok om de reelle forekomstene i området, da mange rødlistearter og andre forvaltningsrelevante arter er sjeldne, og ikke kan forventes å påvises uten grundig feltarbeid til ulike tider på året. Utredningene er derfor nødt til også å basere seg på annen foreliggende kunnskap, slik som data fra Rapportsystemet for fugler i Artsobservasjoner og meddelelser fra personer som kjenner området. Av rødlistede fugl er det registret observasjoner av jaktfalk og hønsehauk (begge i kategorien Nær truet på rødlista) i Artsobservasjoner. I tillegg er det observert kongeørn, også i fluktspill, i nærheten. I forhold til jaktfalk og hønsehauk står det i utredningen at jaktfalkobservasjonen antas å være på trekk siden den er registret på høsten, mens det står at hønsehauken kan være både trekk og standfugl. Det må her nevnes at det er få registreringer i Artsobservasjoner for disse områdene (Kjølberget og Buberget). De fleste observasjonene (av alle arter) er gjort av Tommy Wernberg i oktober måned i forbindelse med elgjakta. Å vurdere om fugl er trekkfugl eller ei, basert på at registreringene var gjort i dette tidsrommet, blir dermed komplett meningsløst. Apropos hønsehauken var den, i følge Tommy Wernberg (pers. med.), en eldre hønsehauk, og disse er hovedsakelig standfugl, mens det er ungfugl som trekker. Det er også andre arter som er avhengig av gammelskog, og som nå er under press pga minskende sammenhengende leveområder. Eksempler på slike arter observert her er lavskrike og tretåspett. Vi ser gjentatte ganger i konsekvensutredningene for vindkraftverk at konsekvens for arter blitt satt til liten, eller middels konsekvens, hvis inngrepet tilsynelatende ikke har direkte påvirkning på arter inne i selve planområdet, eller når man ikke finner spesielle arter der og da. Man er nødt til å se på summen av elementene som påvirker økosystemets funksjonalitet, og vurdere disse i et større perspektiv, ikke stykkevis og delt.

 

Området er spesielt i forhold til friluftsopplevelser. Området rundt Kjølberget er en del av Finnskogen, og er et viktig friluftsområde, ikke minst for dem som søker stillhet og fred i et område med villmarkspreg. Gjennom området går den berømte Finnskogsleden. I konsekvensutredningen, oppsummering s. 2 Konsekvensgrad/kommentar står det blant annet følgende: i forhold til kulturminner og kulturmiljø: liten negativ konsekvens; middels negativ konsekvens for friluftsliv og ferdsel og i forhold til reiseliv og turisme: Finnskogen får et nytt landemerke. Liten negativ konsekvens. Denne vurderingen framstår som svært underlig og ekstremt provoserende, og vi stiller oss høyst tvilende til at dem (inkludert undertegnede) som verdsetter slike områder, og bruker dem til rekreasjon, er enige i vurderingen. Vindkraftverket vil være synlig over store avstander fra omkringliggende berg, og dermed ødelegge denne spesielle silhuetten.

 

Utbyggingen av et vindkraftverk her er i strid med Regjeringens uttalte mål om at utbygging av fornybar energi skal skje uten at naturmangfold eller store landskapsverdier går tapt.

 

Vi finner det totalt meningsløst at et slikt verdifullt gammelskogsområde skal ødelegges for å bygge 12 – tolv – turbiner.

 

For Norsk Ornitologisk Forening

 

Kjetil Aa. Solbakken, generalsekretær

Maria Stenklev, leder NOF avd. Hedmark

4. mai, 2014

Viktig melding: NVE-befaring på Kjølberget 9. mai! Møt opp.

VIKTIG MELDING TIL KAMPFRENDER SOM IKKE ØNSKER VINDTURBINER PÅ FINNSKOGEN:

NVE gjennomfører BEFARING tilknyttet konsesjonsbehandlingen av Kjølberget Vindkraftverk, fredag 9. mai. Ta del i befaringen og vis din MOTSTAND mot Kjølberget Vindkraftverk i direktekontakt med ledelsen i NVE!

Oppmøte kl. 9:30 på Gravbergets skole.

Befaringen er berammet til 4 timer. Avslutning med oppsummering på Gravberget skole.

Representanter for kommune, omkringliggende kommuner, fylkeskommune og Fylkesmann, samt grunneier, berørte privatpersoner og organisasjoner som har uttalt seg til søknaden, er blant NVEs inviterte. Tiltakshaver stiller med minibuss for felles transport fra Gravberget skole.

Plan for dagen er som følger:

• Avreise Gravberget: kl. 10:00
• Ankomst Håberget: ca. kl. 10:50
• Avreise til Bjørndammen: 11:30
• Planområdet kort m/befaring: 11:50 – 13:00
• Bastuknappen: 13:15
• Ankomst Gravberget: 13:45, oppsummering og servering


Representanter fra La Raskiftet Leve og Naturvernforbundet, Hedmark, har meldt seg på befaringen, og blir med bussen. LRL foto/videodokumenterer det som skjer av allmenn interesse.

Har du lyst til å sitte på med bussen, ta kontakt med NVE. Det er selvsagt fulgt mulig å følge etter med egen bil.

Hjelp oss å spre meldingen til hyttefolk og andre interesserte som ønsker at Kjølbergets villmark skal forbli intakt.

Lag banner og plakater. Kom med appeller på utvalgte stoppesteder. På tide at Konterud og administrasjonen i Våler tar inn over seg at det finnes motstand til prosjektet. Men da kan du ikke overlate motstandsjobben til andre...

Vi sees! 🙂

4. mai, 2014

Vindmølleindustrien leger med borgerne

stilhed.eu

Debattinnlegg av pensjonert overlege, Peter Prinds, Jyllands-Posten 30. april 2014.

4. mai, 2014

Ny tysk dokumentar vist 24. april på TV-kanalen SWR.

www.swr.de

Stormvarsel i Tysklands delstat Rheinland-Pfalz!

Ny tysk dokumentar vist 24. april på TV-kanalen SWR. Ikke tekstet, men bildene sier sitt.

Folkeprotester mot vindkraftutbygging er blitt så store at mediene ikke lenger kan ignorere dem. Denne dokumentarfilmen forteller om den tyske delstaten Rheinland-Pfalz – en region som huser Tysklands største skoger, der det blant annet lever europeiske villkatter, rød glente og mengder av flaggermus. 1400 vindturbiner dominerer det vakre landskapet. Målet er 2600. Delstatens unge Miljøminister(Die Grünen) har, på grunn av sterke emosjonelle folkeprotester, funnet løsningen: Når protestene i kommunene er for store, må man bøye seg for demokratiets regler og oppgi prosjektene – ellers ikke.

Se hvordan situasjonen ligner alle andre forhold omkring vindkraftutbygging i resten av verden. Sinte borgere kjemper mot uønskede beslutninger, og får mer og mer innflytelse – tross alt. Også i Tyskland er det vanskelig å få politikerne til å innse hvilke rystende ødeleggelser som tillates i naturarealer som opprinnelig er vernet.

4. mai, 2014

TV-opptak av åpent samråd i Miljøutvalget 30. april

www.ft.dk

Folketinget: Åpent samrådsmøte i Miljøutvalget med Miljøministeren 30. april. Samrår om vindmøller og lavfrekvent støy. Anbefales!

"Landsforeningen for Bedre Miljø (LBM) har med glede notert seg at miljøminister Kisten Brosbøl (S), i et offentlig samråd i Folketingets Miljøutvalg d. 30. april, nå har gjenåpnet forhandlingene om støy fra vindmøller."