4. des, 2015

Stortinget vil ha flytende vindkraft

www.ge.no


Et samlet Stortinget påla i dag (2. desember) Olje- og energiministeren å legge til rette for norsk teknologiutvikling av vindkraft til havs.

Europower: 02.12.15.

4. des, 2015

Olav Fjell: Statkrafts investeringskutt klargjøres før jul

 

(Montel) Statkrafts styreleder Olav Fjell sier Statkraft må kutte i sine investeringsplaner som følge av budsjettavtalen. Hvilke prosjekter som skrinlegges vil bli avgjort på et styremøte i midten av desember.

– Det er helt klart at når vi får mindre egenkapital, så kan vi ikke gjennomføre de investeringsplanene vi har lagt opp til tidligere. Vi arbeider nå med å finne ut hvilke investeringer vi ikke kan gjennomføre, og vi skal behandle dette i et styremøte nå i midten av måneden, sier Fjell til Montel.

Etter at styret har bestemt seg vil eieren, Nærings og fiskeridepartementet, bli informert først, og så vil informasjonen bli offentliggjort, ifølge Fjell.

Det var ved fremleggelsen av budsjettavtalen i forrige uke at den svært overraskende beskjeden kom om at regjerings og støttepartiene kutter egenkapitaltilførselen til Statkraft ved å likevel kreve utbytte fra selskapet. Dette kom mindre enn ett år etter at et samlet Storting vedtok å styrke Statkrafts egenkapital med 10 milliarder kroner.

Det har fra flere hold blitt spekulert i at reduksjonen i egenkapital vil føre til at Statkraft må skrinlegge byggingen av det store vindkraftprosjektet på Fosen (1.000 MW).

– Må dere nå prioritere de mest lønnsomme prosjektene?

– Det er helt opplagt at vi ikke kommer til å gjennomføre investeringer som ikke tilfredsstiller
lønnsomhetskravene. Det har vi heller ikke mandat til, og der har vi klare retningslinjer fra eier. Men når det gjelder prioriteringen av lønnsomme prosjekter, så er det mange faktorer som kommer inn. Det skal vi bruke tid på i styremøtet i desember, sier Fjell.

– Hva synes du om at Stortinget i budsjettavtalen sier at dere bør prioritere investeringer i Norge?

– Vi er eid av staten og departementet forvalter eierskapet. Eier har full anledning til å bestemme hva som helst og gi sine direktiver. Så må vi som styre prøve å veie ulike hensyn opp mot hverandre. Det er ikke alltid alle hensyn er fullstendig avstemt når de kommer fra eier, det har jeg erfaring med fra mange selskaper, sier Fjell.

Tatt på sengen
Han legger til at reduksjonen i egenkapital kom helt overraskende på Statkraft og at selskapet ikke hadde fått noen signaler om dette på forhånd av budsjettavtalen som ble presentert forrige mandag.

– Er det uheldig at dette kom rett før dere skal ta investeringsbeslutning for Fosen-utbyggingen?

– Overraskende endringer i rammebetingelsene er alltid problematiske uavhengig av når de kommer. Det er ikke spesielt dramatisk at de kommer nå.

– Svekker forrige ukes budsjettavtale sannsynligheten for at Statkraft kan realisere Fosen?

– Jeg kan ikke kommentere dette nå. Det er nettopp det som er poenget med styremøtet. Vi vet vi ikke kan gjennomføre alle planene vi har lagt, så må vi se på hvilke prosjekter vi ikke kan fullføre, sier Fjell, som anslår at det vil gå fram mot jul før det blir kjent hvilke prosjekter som Statkraft må droppe.

Montel: 2. desember 2015. 

4. des, 2015

Tviler på Zeros uavhengighet – DN 02.12.15.

 

Zero er eneste miljøorganisasjon som støtter Havgul Clean Energys havvindprosjekt på Siragrunnen. Zero er også alene om å få økonomisk støtte av nettopp Havgul.

WWF, Sabima (Samarbeidsrådet for biologisk mangfold), Naturvernforbundet og Norsk ornitologisk forening kjemper alle for å få stanset Havgul Clean Energys planer om å bygge ut Siragrunnen utenfor Sør-Vestlandet med 28 havvindmøller til en pris på rundt fem milliarder kroner. Miljøorganisasjonene mener Siragrunnen er det verst tenkelige stedet å etablere havvindpark på fordi konsentrasjonen av fugl der er minst 100 ganger høyere enn normalt og fordi skadeomfanget av vindturbiner midt i Norges viktigste fugletrekkrute vil være enormt.

Uavhengighet?

Den eneste store miljøorganisasjonen som støtter prosjektet, er miljøstiftelsen Zero. Zero blir årlig støttet økonomisk av nettopp utbygger Havgul. Administrerende direktør Harald Dirdal i Havgul skriver i en epost til DN at «jeg tror vi har støttet Zero med 20.000 årlig i mange år». Riktig beløp er ifølge Zeros Marius Holm cirka 50.000 kroner årlig.

– I arbeidet mot Siragrunnen har alle de store miljøvernorganisasjonene engasjert seg mot utbygging. Det er en bred allianse. Men vi har altså Zero som står på motsatt side. Og så viser det seg at de mottar støtte fra utbyggeren Havgul Clean Energy. Da må vi spørre oss om deres uavhengighet er ivaretatt, sier generalsekretær Kjetil Solbakken i Norsk ornitologisk forening.

Han mener prosjektet truer viktig naturmangfold fordi det er store fugletrekk forbi Siragrunnen.

– Vi har lurt på hvorfor Zero ikke vil være med oss i kampen for naturmangfold, og vi tenker jo vårt, sier Solbakken.

Biolog og generalsekretær Christian Steel i Sabima håper ikke Zeros forhold til Havgul har påvirket stiftelsens syn på vindkraftplanene på Siragrunnen.

– Det er et kontroversielt prosjekt med potensielt store konsekvenser for blant annet fuglebestander. Det er derfor overraskende at en dyktig miljøorganisasjon som har uttalt at biomangfold er viktig, velger å støtte denne utbyggingen, sier Steel.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken forutsetter at Zero gjør sine vurderinger uavhengig av hvem som støtter dem.

– Vi er totalt uenig med dem i denne saken. Dette er et av de verste områdene å bygge et vindkraftanlegg på, sier Haltbrekken.

Ikke noe problem

Generalsekretær Nina Jensen i WWF mener det er avgjørende at prosjektene som velges for offshore vindkraftsatsing, ikke får så graverende konsekvenser for naturen som Siragrunnen.

– Det at Zero ønsker å bygge ut Siragrunnen gjenspeiler nok deres tro på prosjektet og ønsket om å få på plass løsningene som gjør at vi kan fase ut fossilt. Zero har også sagt at de mener at de miljø­messige konsekvensene er ­akseptable, og da er det riktig for Zero å støtte prosjektet uavhengig av hvem deres økonomiske ­støttespiller er. Men vi og andre miljøorganisasjoner deler altså ikke konklusjonene om at konsekvensen er akseptabel. Vi mener at miljøkonsekvensene på ­Siragrunnen vil være for store, sier Jensen.

Zero-leder Marius Holm synes ikke dette er problematisk.

– Nei, Zero arbeider for en utslippsfri energisektor, der fornybare energikilder skal erstatte all fossil kraftproduksjon og erstatte brorparten av fossil energibruk i transport, industri og bygg. Norge er en del av Nordsjøregionen, som har en kraftproduksjon dominert av kull. Samtidig sitter vi på Europas beste vindressurser. Vi kan ikke lykkes med å endre dette uten å bygge vindparker, og det er ikke realistisk å lykkes uten innovasjoner som reduserer kostnadene og gjør offshore vindkraft mer konkurransedyktig mot fossilt. Siragrunnen er et slikt innovasjonsprosjekt. Derfor støtter vi dette prosjektet, sier Holm.

Han sier mange aktører innen fornybar energi støtter stiftelsens arbeid og viser til at informasjon om hvem som støtter Zero, er åpent tilgjengelig på deres nettsider.

– Vi opplever ofte at aktører støtter oss fordi vi har en klar posisjon i kampen for en overgang fra fossil til fornybar. Zero har arbeidet for fornybar energi siden oppstarten for 14 år siden. Støtten fra fornybarselskaper kommer som en følge av dette, ikke motsatt, sier Holm, som mener det er «ikke særlig oppsiktsvekkende» at den eneste store miljøorganisasjonen som støtter prosjektet på Siragrunnen, er Zero.

– Vi utgjør fronten i arbeidet for å erstatte fossil energi med fornybar. At vi er uenige med de organisasjonene som utgjør fronten i arbeidet mot utbygging av fornybar energi, er en naturlig konsekvens av dette, sier Marius Holm.

Dagens Næringsliv: 2. desember 2015. 

4. des, 2015

Scanergy Wind Power AB har overtatt konsesjonene i Marker

 

Scanergy Wind Power AB har overtatt E.ONs påklagede NVE-konsesjoner  for Markeranleggene Joarknatten og Høgås. Torsdag 3. november møtte tre av selskapets representanter formannskapet i Marker kommune for å orientere om Markeranleggende.

På spørsmål om kommunen kunne få erstatningsmidler fra utbygger ved eventuelt bortfall av eiendomsskatt, svarte styreleder Frank Berg (største aksjonær i det hovedsakelig norskeide selskapet) at selskapet var åpent for drøftelser om alt.

Kjersti Nyhte Nilsen, Markers ordfører, ga uten videre samtykke til at Scanergy skal få møte kommunestyret.

Har selskapet planer om å utsette Marker kommune for samme press som E.ON utøver i Nord-Odal i disse dager?

2. des, 2015

Glåmdalen: Om E.ONs "öppenhet, etik och moral"...

www.glomdalen.no


Historisk foto av vindkraftens virkelighet. Takk til Glåmdalen.

Glåmdalen: 02.12.15.