30. nov, 2015

OEDs klagevedtak for Kjølberget

webfileservice.nve.no


LRL har etterlyst OEDs klagevedtak for Kjølberget på NVEs nettside. NVE beklaget, og har lagt dokumentet, samt "vedlegg vedtak OED", ut i dag.

Nå kan dere studere OEDs begrunnelse for hvorfor klagene ble avvist.

Oppdatert anleggskonsesjon legges ut etter 8. desember.

30. nov, 2015

Kan ikke garantere avskrivningene til vindkraft

www.norwea.no


OED kan ikke garantere avskrivningene til vindkraft – den aller viktigste saken for bransjen!

Forhandlingene med ESA drar ut i tid. 14 måneder etter at regjeringen varslet ekstraordinære avskrivninger for vindkraften, er det ennå ikke klart om ESA vil godkjenne ordningen.

En mulig årsak til at saken drøyer, er at Småkraftforeninga har protestert mot at det kun er vindkraften som skal få ekstraordinære avskrivninger.

Om Norge ikke klarer å bli enige med ESA, kan det bli en svært tidkrevende prosess. Da blir saken sendt ut på høring i EU-systemet, og det vil kunne gå flere år før den blir endelig avklart. Det har som kjent den norske vindkraftbransjen ikke tid til å vente på siden sertifikatfristen går ut i 2020.

Østlendingen 27. oktober:

«Det er også viktig om regjeringen får grønt lys fra ESA til å innføre de nye avskrivingsreglene for vindkraft», sier Børke.

Regjeringen har lagt fram forslag om å ha samme avskrivningsreglene som i Sverige, altså lineære avskrivninger over fem år. Saken ligger til behandling i ESA-systemet, og Børke tør ikke si når avklaringen vil komme.

Kilde: Europower 27.11.15.

30. nov, 2015

OED: Samlet vurdering av Kjølberget vindkraftverk

I vurderingen som skal gjøres etter energiloven § 3-1, jf. § 1-2, må fordelene veies opp mot ulempene tiltaket medfører.

Departementet har foretatt en samlet vurdering av alle de anførte ulempene ved en utbygging av Kjølberget vindkraftverk. Ulempene er vurdert opp mot fordelene ved å få på plass et vindkraftverk med et tilskudd av fornybar energi på inntil 111 GWh årlig produksjon.

I vurderingen har departementet vektlagt at vindkraftanlegget vil ha negativ påvirkning på naturmangfoldet, landskap og friluftsliv.

Departementet bygger på at tiltaket vil ha begrenset negative virkninger for flora og fauna. Departementet mener at de negative virkningene for gammelskog i stor grad kan begrenses gjennom detaljplanleggingen. Departementet har i den forbindelse tatt innsigelsen om turbin nr. 12 til følge ved at turbinen, som er planlagt innenfor foreslåtte verneområde, flyttes ut av området.

Departementet har lagt vekt på at vindkraftverket vil utnytte allerede etablert infrastruktur som skogsveier og nett, og at det kan driftes sammen med Raskiftet vindkraftverk. Etter departementets syn anses vindkraftverket å være et godt teknisk/økonomisk gjennomførbart prosjekt innenfor elsertifikatordningen.

Videre legger departementet vekt på at vindkraftverket skal etableres i et område som allerede er mye utnyttet med skogsdrift. Det er få boliger og hytter i området. Departementet har lagt vekt på at prosjektet har tilslutning fra Våler kommune.

Departementet finner at fordelene ved utbygging av Kjølberget vindkraftverk overstiger de skader og ulemper utbyggingen kan medføre. Grunnlaget etter energiloven § 3-1 for å gi konsesjon er tilstede.

4. Ekspropriasjon og forhåndstiltredelse

NVE fattet samtidig med konsesjonsvedtaket, vedtak om ekspropriasjonstillatelse etter oreigningslova, for nødvendig grunn og rettigheter for bygging og drift av vindkraftverket, jordkabler, nettilknytning, transformatorstasjon og veinett, samt rett til nødvendig ferdsel og transport i anleggs- og driftsfasen.

Ekspropriasjonsvedtaket omfattes ikke av klagene.

Departementet vil minne om at ekspropriasjonstillatelsen, gitt av NVE, faller bort dersom skjønn ikke er begjært innen 1 år, jf. oreigningslova § 16. Fristen løper fra dags dato.

Departementet vil ta stilling til søknad om forhåndstiltredelse når eventuelt skjønn er begjært.

5. Konklusjon

Klagene tas ikke til følge.

NVEs vedtak av 27. juni 2014 om anleggskonsesjon og ekspropriasjonstillatelse til Kjølberget vindkraftverk stadfestes, med den endring at planområdet ved Buberget justeres slik at turbin nr. 12 lokaliseres utenfor planlagt verneområde, jf. vedlagte kart merket «Kart foreslått verneområde og turbin nr. 12».

Departementets avgjørelse kan ikke påklages, jf. forvaltningsloven § 28 tredje ledd første punktum.

Signert av:

Ekspedisjonssjef P. H. Høisveen (e.f.) og avdelingsdirektør Trond Ulven Ingvaldsen

29. nov, 2015

ESAs retningslinjer for miljøstøtte krever søknad før arbeidet kan igangsettes

 

Regjeringens nyhetsmelding (25.11.): Søknad om gunstigere avskrivinger for vindkraftverk

Dialogen med ESA om gunstigere avskrivningsregler for vindkraftverk pågår fortsatt. Det er ikke avklart om ESA vil godkjenne de nye reglene. Finansdepartementet anbefaler at de som vil benytte seg av gunstigere avskrivingsregler søker om det før det settes i gang arbeid med vindkraftprosjektet.

Dersom ordningen om gunstigere avskrivingsregler for vindkraftverk blir godkjent under ESAs retningslinjer for miljøstøtte, er det viktig at de som vil benytte de nye avskrivningsreglene sender inn en søknad til Finansdepartementet før det settes i gang arbeid med vindkraftprosjektet. Årsaken er at ESAs retningslinjer for miljøstøtte krever dette. Hvis ikke søknaden blir sendt kan aktører miste muligheten til å benytte de nye avskrivingsreglene dersom de godkjennes.

ESAs retningslinjer for miljøstøtte er revidert relativt nylig, og er ikke spesielt tilpasset statsstøtte i form av gunstige skatteregler. Det er derfor noe usikkert hvordan vilkåret om innsendelse av søknad vil bli praktisert i slike saker. 

Det er foreløpig ikke utarbeidet eget søknadsskjema til bruk for dette. Inntil slikt skjema foreligger, kan søknad sendes som brev til Finansdepartementet. 

I forbindelse med revidert statsbudsjett for 2015 ble det vedtatt at nyanskaffede driftsmidler i vindkraftverk kan avskrives lineært over fem år. Reglene vil ikke bli iverksatt før ESA har godkjent ordningen som lovlig statsstøtte. Det pågår fortsatt en dialog med ESA for å avklare dette. Det er flere spørsmål som må avklares før ESA kan ta stilling til saken. 

For nærmere informasjon viser til ESAs miljøstøtteretningslinjer for 2014-2020, særlig artiklene 45 – 47.

29. nov, 2015

Glåmdalen: E.ON presser på for kommune-ja

Nord-Odal: Kommunestyrets nei kan være tungen på vektskåla for å stoppe konsesjon for vindkraftutbygging. Nå jobber E.ON intenst for at kommunen tar saken opp på ny.

- Olje og energidepartementet har medelt oss at de er klare for vedtak om konsesjon, og at det eneste hinderet for et positivt vedtak er at kommunestyret tidligere har sagt nei med en liten majoritet, skriver prosjektleder Camilla Rasmusson, E.ON, i en e-post til Glåmdalen.

- Vi håper derfor at kommunestyret vil behandle saken på nytt.

Tidspunktet er neppe tilfeldig. Når E.ON nå kommer med nye fristelser for å få politikerne i Nord-Odal mer positive til vindmøller, er det til et nyvalgt kommunestyre.

Selskapet holdt en orientering på forrige kommunestyremøtet. Mandag kommer de til Sand for å utdype overfor formannskapet.

- Vi holder på med å diskutere avbøtende tiltak og mulige tillegg til kommuneavtalen, men vil ikke gå inn på noen detaljer før vi er enige med kommunen, opplyser Rasmusson.

Millionfristelser

Nord-Odal kommune skriver derimot på sine hjemmesider at E.ON har uttalt at de i tillegg til det som framkommer i kommuneavtalen, vil bidra til et lokalt utdanningssenter om vindkraft knyttet til driftsenteret, noe som også kan gi økt turisme.

- De ønsker også å være med på et spleiselag for nytt skianlegg utenfor vindparken, med fem kilometer belyst grusspor, heter det videre.

- Elisiv Hovig, leder av eiendoms- og samfunnsstaben i kommunen, opplyser at det er snakk om at selskapet bidrar med åtte millioner til et skianlegg til 16 millioner kroner.

I tillegg skal det være enighet om et grunneierfond der 200.000 kroner kan brukes på ulike tiltak årlig.

- E.ON ønsker at kommunen gir en mer positiv uttalelse til departementet, konstaterer Hovig.

Hun er en av dem som har arbeidet tettest opp mot E.ON.

- Litt sent, sukker ordfører Lise Selnes (Ap).

Avgjørelse 2016

Hun var en av dem som stemte imot vindkraft på Songkjølen og Engerfjellet, da flertallet i kommunestyret i Nord-Odal sa nei til utbyggingsplanene.

Nå ligger altså saken i Olje- og energidepartementet, som har det avgjørende ordet.

- OED nærmer seg en konklusjon, men vedtak er ikke ventet før ut på nyåret, påpeker Nord-Odal på sine hjemmesider.

- Departementet har i møter med konsesjonær E.ON uttalt at de i sin behandling legger vekt på vertskommunens sin holdning, bekrefter kommunen.

Nord-Odal kommune har både vedtatt en negativ høringsuttalelse og levert innsigelse til konsesjonen. Nå er spørsmålet om saken vil komme opp igjen på ny.

- Å ta saken opp igjen er ikke aktuelt, sier ordfører Lise Selnes bestemt.

Det som derimot kan skje, er at et nødvendig antall medlemmer av kommunestyret krever ny behandling. Uten at det foreløpig har skjedd.

Kilde: Glåmdalen 28.11.15.