3. jan, 2015

Esa gransker norske prisområder

www.tu.no

Esa ser på om Statnetts prisområder er i strid med EØS-avtalen.

Etter de ekstreme pristoppene forrige vinter (2009) mottok Eftas overvåkingsorgan Esa en klage på Statnetts praksis med å opprette prisområder for å få strømmen til å flyte dit den trengs mest. I januar opprettet Statnett et prisområde, NO2, i Sørvest-Norge. I mars opprettet Statnett enda et nytt område, NO5, i Vest-Norge. Norge har i dag fem prisområder. Uten prisområder ville ikke strømmen vært dyrere for eksempel Midt-Norge enn i Oslo, men prisen ville vært den samme i hele Norge.

Klagen mente at Statnetts nye prisområder virker diskriminerende på kraftforbrukerne, og at prisområdene skaper usikkerhet for utenlandske aktører og begrenser deres investeringer i Norge. Esa ønsker ikke å offentliggjøre klagerens navn.

TU 07.12.10.

3. jan, 2015

Lik strømpris i hele Norge

www.tu.no

- Politikerne snakker om lik nettleie og lik strømpris, men det har ikke skjedd noe med substans, sier konsernsjefen i NTE, Torbjørn R. Skjerve. Etterlyser handling. Skal man få ned forskjellene må folk i Oslo, Bergen og Trondheim betale mer. Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) vil at strømprisen skal utlignes på alle landets strømkunder.

TU 07.12.10.

3. jan, 2015

Nettkapasiteten bør utnyttes bedre

www.tu.no

Nettkapasiteten bør utnyttes bedre for å hindre ekstremt høye kraftpriser, mener porteføljesjef Pål Otto Eide i Hydro.

I dag (2010) er det fem prisområder i Norge, ett i Finland og to i Danmark, mens Sverige får fire prisområder fra november neste år. Porteføljesjef Pål Otto Eide i Hydro ønsker at prisområdene harmoniseres.

– Vi ønsker at prisområdene ses i et felles nordisk perspektiv og at de holdes mest mulig stabile, sa Eide til Teknisk Ukeblad på et seminar i regi av kraftbørsen Nord Pool tidligere i uken.

Han mener Statnett i dag har for lav terskel for å endre prisområder, og minner om at kostnadene for aktørene når endringene skjer, er betydelige. Han ønsker så få prisområder som mulig.

– Det burde være mulig å få markedet til å fungere enda bedre med større, harmoniserte prisområder, sier han.

TU 10.12.10.

3. jan, 2015

Forbereder fullskala energimåling

www.tu.no

Energibedriftenes landsforening (EBL) har initiert et treårig forskningsprosjekt som skal kartlegge virkningene av innføring av et fullskala system for avansert måling og styring (AMS) av energiforbruket rundt omkring i de tusen hjem. Prosjektet gjennomføres av Sintef.

– En av målsettingene med prosjektet er å kartlegge hvilken betydning innføringen vil ha som energisparende tiltak med dertil hørende miljøgevinst, sier Audun Wilberg, som er ansvarlig rådgiver for prosjektet hos EBL. Målsettingen er å effektivisere datahåndteringen ved fullskala innføring av AMS slik at informasjonen samles inn og håndteres mest mulig rasjonelt.

Norges vassdrags og energidirektorat inviterte allerede 2008 til en høringsrunde omkring innføring av nye avanserte målersystemer. Denne runden er sluttført.

I disse dager (juli 2009) starter en ny høringsrunde med svarfrist til høsten. I denne høringsrunden har NVE tatt hensyn til en del av de uttalelser som både bransjen og andre berørte instanser har kommet med.

TU 03.07.09.

3. jan, 2015

Automatisk strømmåling i 2013

www.tu.no

To tredjedeler av alle husstander i Midt-Norge skal få automatiske strømmålere i 2013. Resten av landet skal også få AMS-utstyret tidligere enn varslet.

Olje- og energidepartementet (OED) vil framskynde innføringen av automatisk strømmåling i Midt-Norge til 2013. Årsaken er at regjeringen vil stimulere til energisparing og øke bevisstheten rundt strømforbruket.

Samtidig gir departementet signaler om at resten av landet også skal få automatiske strømmålere innen utgangen av 2016 og ikke innen 2018, som regjeringen har annonsert tidligere. Innføringen av AMS har vært utsatt i flere omganger, og fristen var i en lang periode nettopp 2016. AMS gir blant annet strømkundene mulighet til å kutte strømregningen ved å regulere forbruket til den tiden på døgnet hvor strømmen er billigst.

TU 12.01.11.