1. jan, 2016

Eidsivakonsernet: Kvartalsrapport tredje kvartal 2015

www.eidsivaenergi.no


Utsiktene for lave kraftpriser dominerer fortsatt konsernets risikobilde, men også evne til endring og fornyelse for å møte kommende endringer i bransjen er i fokus.

Konsernet har ambisiøse investeringsplaner som kan bli utfordrende i en tid med lave kraftpriser. Konkurransedyktige resultater og sikring av konsernets finansielle plattform, inkludert kredittrating, er prioriterte områder.

Ytterligere reduksjon av kraftpriser kan være utfordrende for enkelte av verdiene i konsernregnskapet over tid.

Finansielt er konsernet mest utsatt for svingninger i kraftprisen og produksjonsvolum. Konsernet følger vedtatt sikringsstrategi for å begrense risiko knyttet til kontantstrømmene fra kraftsalg. Siden alt kraftsalg foregår i euro er også valutarisiko i fokus samtidig som en rentebærende gjeldsportefølje på cirka 7,5 milliarder kroner også gir en eksponering ved renteendringer.

Operasjonelt er stabil kraftproduksjon og leveringssikkerhet de mest sentrale risikoelementer. Langsiktige ny- og reinvesteringsplaner, samt optimalt nivå for drift og vedlikehold skal redusere risiko for utfall. Med lang investeringshorisont for kjernevirksomheten, vil også den politiske risiko knyttet til forutsigbarhet i rammevilkår være viktig.

3. kvartalsrapport er datert 23.10.15.

Finansiell kalender:

* 13. februar 2015: Fjerde kvartal 2014 og foreløpig regnskap for 2014.
* 8. mai 2015: Første kvartal 2015.
* 2. september 2015: Andre kvartal 2015.
* 30. oktober 2015: Tredje kvartal 2015.
* 12. februar 2016: Fjerde kvartal 2015 og foreløpig regnskap 2015.
* 13. mai 2016: Første kvartal 2016.

31. des, 2015

Godt Nytt År! Med de beste ønsker for Raskiftet.


Distriktsnyheter Hedmark/Oppland 31. desember 2015 kl. 11:10: Rekordfulle vannmagasiner.

Det har ikke vært så fulle vannmagasiner på 30 år i vårt distrikt. I Sørøst-Norge har vannmagasinene nå en fyllingsgrad på 82,9 prosent, og det fører også til rekordlave strømpriser. Det betyr igjen at det blir færre inntekter til det offentlige, som eier kraftverkene, sier seniorrådgiver i Eidsiva Energi, Inge Møller.

30. des, 2015

Fortsatt uavklart om vindavskrivninger

 

Finansdepartementet drøfter fortsatt nye avskrivningsregler for vindkraft med EFTAs overvåkningsprogram ESA. Energi Norge håper de nye reglene vil bli godkjent i tide, men uttrykker bekymring for usikkerheten som sprer seg blant vindkraftinvestorer som en følge av at prosessen drar ut. 

Ved fremleggingen av statsbudsjettet for 2015  var det klart flertall for å forbedre avskrivningsreglene for vindkraft i Norge. De nye reglene som er vedtatt av Stortinget, kan imidlertid ikke tre i kraft før godkjennelse fra EFTAs overvåkingsorgan ESA foreligger.

Finansdepartement har enda ikke utformet en slik søknad, selv om Stortinget valgte den modellen de mente var enklest å få godkjent. Energi Norge har derfor ved flere anledninger etterlyst fortgang i saken – uten hell.

I forrige uke (uke 48) kom imidlertid Finansdepartementet med en anbefaling til de som ønsker å benytte seg av ordningen om å søke om dette før de setter i gang arbeidet med vindkraftprosjektet.

Denne ekstrarunden forsterker investorenes opplevelse av usikkerhet og politisk risiko. Når Finansdepartementet bringer inn et nytt moment i saken etter fjorten måneders behandlingstid, bidrar det til større usikkerhet. Det er det motsatte av hva fornybarnæringen trenger for å få realisert vindprosjekter i Norge innen sertifikatfristen, sier Sigrid Hjørnegård, direktør for fornybar energi, klima og miljø i Energi Norge.

Full forvirring
Det vil være vanskelig for fornybarnæringen å realisere vindkraftprosjekter i Norge innen sertifikatfristen dersom hvert enkelt prosjekt må godkjennes av både norske myndigheter og ESA. Hverken kriteriene, eller hvem som skal godkjenne enkeltprosjekter, er så langt avklart.

– Det har oppstått full forvirring rundt hva den nye søknadsrunden innebærer for aktørene. Dette må myndighetene rydde opp i så fort som mulig, avslutter Hjørnegård.

EnergiNorge: 02.12.15.

29. des, 2015

Østlendingen: Raskiftet-planen er godkjent

 

NVE har godkjent detaljplanen for Raskiftet vindkraftverk i Trysil og Åmot.

Snart to år er gått siden Austri Raskiftet DA fikk konsesjon for å bygge og drive Raskiftet vindkraftverk på grensa mellom de to kommunene Trysil og Åmot.

Nå foreligger en detaljplan for hvordan utformingen blir, og denne ble like før jul godkjent av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Planen innebærer at antallet vindturbiner er redusert fra 37 til 31. Effekten per turbin økes noe, og høyden økes fra 175 til 200 meter. Økt høyde gjør at hver enkelt vindturbin blir mer synlig i terrenget, men ifølge NVE oppveies dette av at antallet vindturbiner blir redusert.

Friluftsfolket kan ellers merke seg at NVE godkjenner plassering på toppen av Raskiftet, Halvorsberget og ved Butjernet under forutsetning av at det etableres gode, alternative skiløyper og utsiktspunkter. Det er også ønskelig med tiltak slik at disse områdene er trygge for ferdsel i perioder uten ising.

Østlendingen: 28.12.15.

29. des, 2015

Advarer mot grønn «katastrofe»

 

Oljefondet bør ikke løpe og kjøpe vindparker og andre grønne infrastrukturprosjekter, ifølge ekspertgruppe.

Sjef Yngve Slyngstad i Oljefondet er interessert i å bruke litt av oljeformuen til å investere i vind- og solparker. Ikke nødvendigvis så lurt, mener finansekspertene Stijn Van Nieuwerburgh ved New York University og Richard Stanton ved University of California, Berkeley.

 – Den historiske avkastningen på infrastruktur innen ren energi har vært en katastrofe de siste syv årene. Jeg kjenner ikke til noen annen sektor som har gjort det verre enn fornybar energi, sier Nieuwerburgh til DN. Han og Stanton presenterte en rapport torsdag (17. des.) de har skrevet på oppdrag fra Finansdepartementet om hvorvidt Oljefondet bør investere mer i eiendom og gå inn i infrastruktur.

«Stor politisk risiko»

– Vi snakker om en negativ årlig avkastning på syv prosent sammenlignet med annen infrastruktur som har en meravkastning på syv prosent årlig. Det er et faktum som er vanskelig å ignorere, sier Van Nieuwerburgh.

De to ekspertene ser også en stor risiko for at teknologien utvikler seg slik at Oljefondets tidligere investeringer blir utdaterte.

– Det kan komme bedre solcellepaneler på markedet, og plutselig er alle de tidligere investeringene verdiløse. Det er også knyttet stor politisk risiko til denne typen investeringer. Tyske myndigheter kan eksempelvis bestemme seg for å ikke lenger subsidier solcellepaneler, sier Van Nieuwerburgh.

En historisk klimaavtale i Paris lørdag gjør at mange vil vurdere grønne investeringer, ifølge Van Nieuwerburgh.

– Nye krav til fornybar energiforsyning vil kreve massive investeringer. Stater og utviklingsbanker har begrenset kapasitet. Mye av pengene må derfor komme fra private aktører, sier Van Nieuwerburgh.

– Det er en mulighet for fondet, men ikke nødvendigvis noe det bør gjøre?

– Ja, nettopp, svarer Stanton.

 

DN 18.12.2015:

http://www.stern.nyu.edu/sites/default/files/assets/documents/Advarer%20mot%20gr%C3%B8nn%20%C2%ABkatastrofe%C2%BB.pdf