22. nov, 2015

50.000 kroner i tilskudd fra kraftfondet til SOG

 

Søre Osen Grendeutvalg (SOG) har søkt Trysil kommune om tilskudd fra kraftfondet 2015 til forprosjekt for kartlegging av mulighet for lokal verdiskaping.

I følge Helge Haugen, grendeutvalgets leder, og årets siste utgave av Grendeavisa har SOG fått innvilget et tilskudd på kroner 50.000. Tilskuddet er først og fremst myntet på muligheter for lokal verdiskaping med tanke på å være best mulig forberedt hvis det blir tatt en investeringsbeslutning om byggestart på Raskiftet.

Sammenlignet med tilsvarende svenske grender, som over år samhandler tett med utbygger om konkrete verdiskapingstiltak som skal iverksettes før og under utbygging, var det kanskje på tide…? Fristen for anbud gikk ut 15. november. Foreløpig framtidsplan antyder avskoging mars 2016! En planlagt brakkerigg for 150 personer i planområdet vil begrense behovet for lokal overnatting.

22. nov, 2015

Minner om: Vindkraftverk i Storbritannia blir betalt mer enn 1 million pund i uka for beredskap

 

7. januar i år publiserte vi denne meldingen:

Vindkraftverk i Storbritannia blir betalt mer enn 1 million pund i uka for å slå av turbinene!


Eierne av vindkraftverk mottar utbetalinger i erstatning for ikke å produsere elektrisitet når turbiner må slås av fordi elektrisitetsnettet ikke takler vindkraften som blir produsert. I snitt tjener et «frakoblet» vindkraftverk en tredjedel mer enn om de var i produksjon. Siden ordningen trådde i kraft for fem år siden, er det blitt overført vel 100 millioner pund i kompensasjon. 53 millioner pund ble utbetalt til vindindustrien i fjor, i følge offisielle data utarbeidet av Renewable Energy Foundation (NR). Det virkelige tallet er trolig mye høyere da ikke alle betalinger gjøres offentlig. Beløpet er betalt av forbrukerne gjennom et tilskudd som påplusses strømregningen. Kundene må altså subsidiere kraft som ikke produseres! Er det noe rart vindkraftbransjen fortsetter å pushe nye vindkraftprosjekter?  

http://www.telegraph.co.uk/news/earth/energy/windpower/11323685/Wind-farms-paid-1m-a-week-to-switch-off.html

22. nov, 2015

Europower 20.11.2015: – KWh vil forsvinne som salgsvare

www.norwea.no


- Kraftprisen fortsetter å synke, og Andreas Myhre i Los Energy mener at om noen få år vil kWh ikke lenger være en salgsvare. Norske kraftselskap vil i stedet få betalt for å la vannmagasiner stå i beredskap.

20. nov, 2015

Bräcke kommun: Lavfrekvent lyd 5-7 km fra vindkraftpark


Ljudkarta av vindkraftsprojekten i Sollefteå kommun

- Vad vi nu säkert vet är att det är en högst påtaglig risk för störningar av lågfrekvent ljud inom 5 km, och inom 10 km kan störningar uppträda under vissa väderleksförhållanden. Boende i Bräcke kommun inom 5-7 km från Mörttjärnbergets vindkraftpark störs av denna typ av ljud. Ett ljud som ibland hörs mer inomhus än utomhus. Ett ljud som ibland dessutom ”känns i kroppen”.

Detta är en karta över alla i drift och planerade vindkraftsprojekt i Sollefteå kommun. Projektområdena är utmärkta på kartan och namngivna. På kartan kan man se områden som ligger ca 5 km från projektområdena och ca 10 km. Vad vi nu säkert vet är att det är en högst påtaglig risk för störningar av lågfrekvent ljud inom 5 km, och inom 10 km kan störningar uppträda under vissa väderleksförhållanden. Boende i Bräcke kommun inom 5-7 km från Mörttjärnbergets vindkraftpark störs av denna typ av ljud. Ett ljud som ibland hörs mer inomhus än utomhus. Ett ljud som ibland dessutom ”känns i kroppen”.
En omfattande engelsk studie har identifierat det förhållandet att det lågfrekventa ljudet uppträder först på större avstånd från vindkraftverken. Typiskt 10 rotordiametrar och mer dvs på avstånd över 1 km. Detta ljud dämpas mycket lite jämfört med det ljud som hörs intill vindkraftverken. Det är mer högfrekvent och dämpas därigenom mycket snabbt. Det är därför att besökare säger ”jag besökte vindkraftparken xx och jag hörde bara ett lätt sus eller svisch” Det lågfrekventa ljudet liknas med det från ett flygplan som håller på att starta. Men flygplanet lyfter inte utan står kvar timme efter timme och företrädesvis kvällar, nätter och morgnar.

Åke Wikström

Kilde: Snurrigt – vindkraftsmotstånd i Ångermanland, 18. november 2015.

17. nov, 2015

Vindkraft og beredskap: Minner om NVEs lynrapport

www.nve.no


- NVE forventer at selskapene i sine risiko- og sårbarhetsanalyser legger denne og tilsvarende studier til grunn når de vurderer sine framtidige utfordringer, sier Marit Lundteigen Fossdal, avdelingsdirektør i NVE.

_____________________________________________________________

Hyppigere tordenvær kan føre til flere strømbrudd

NVE: 30.05.2011

Klimaendringene kan føre til en økning i lynaktiviteten på 25 prosent fram mot 2050. Det kan føre til flere feil i kraftforsyningen.

Lyn er en hyppig årsak til feil i kraftforsyningen. I følge ny rapport fra NVE kan klimaendringene føre til en økning i lynaktiviteten på 25 prosent fram mot 2050 landet sett under ett. Mot århundreskiftet er det ventet en ytterligere økning i takt med stigende temperatur og økt nedbør.

– NVE forventer at selskapene i sine risiko- og sårbarhetsanalyser legger denne og tilsvarende studier til grunn når de vurderer sine framtidige utfordringer, sier Marit Lundteigen Fossdal, avdelingsdirektør i NVE.

Rapporten, som er utarbeidet av Meteorologisk institutt, indikerer også en hyppigere forekomst av lyn på andre tider av året og i andre regioner enn det vi har vært vant til tidligere.

I dagens situasjon medfører tordenvær relativt sett et større problem for kraftforsyningen i Sørøst-Norge. I tiden framover kan områder som til nå har vært lite utsatt for lyn bli mer eksponert, og kjente problemområder kan møte ytterligere utfordringer.

Lyn er en betydelig årsak til avbrudd i det norske strømnettet. Transformatorer på høyspent distribusjonsnett hvor det ikke er gjennomgående jordledere, er særlig utsatt. Lydnedslag i en transformatorstasjon kan føre til kortslutning eller havari og medføre avbrudd i kraftleveransen til kundene i kortere eller lengre tid.

Kontaktperson:

Seniorrådgiver Roger Steen, tlf 22 95 90 54 / 917 53 731