27. okt, 2015

ÅF:s resultat under förväntningarna

www.industrinyheter.se


Teknikkonsulten ÅF:

23 % dårligere resultat før skatt enn forventningene i tredje kvartal.

Svenske industrinyheter: 23.10.15.

26. okt, 2015

Eidsiva Energi: Fortsatt lave kraftpriser

www.eidsivaenergi.no


- Kraftprisen på Østlandet har vært 10,0 øre/kWh i tredje kvartal. I tilsvarende periode i fjor var prisen 24,7 øre/kWh. Et slikt nivå på kraftprisen påvirker konsernets resultater og vil være utfordrende for konsernets resultatutvikling framover, sier konsernsjef Øistein Andresen.

Eidsiva Energi: Nyheter 23.10.15.

26. okt, 2015

Eidsiva Energi har innkalt til ekstraordinær generalforsamling 06.11.15.

 

I følge Trysil kommunes postjournal 23.10. har Eidsiva Energi sendt en innkalling til ekstraordinær generalforsamling 06.11.2015.

Vi har bedt om innsyn i dokumentet, og kommer tilbake til saken.

23. okt, 2015

Åpne spørsmål til kommunestyret i Åmot 28.10.15.

 

 

 

Vi tillater oss som grunneiere i Oslia å stille følgende åpne spørsmål til kommunestyret i Åmot kommune:

 

 

 

1.

Som kjent skal det ikke gjøres inngrep i gammelskogområdene ved Raskiftet og Halvorsberget, ifølge konsesjonen. Dette er uttalt generelt og gir ikke grunnlag for noen form for innskrenket fortolkning. Gammelskogen skal ikke berøres.

I høstferien var vi sammen med andre grunneiere på befaring i området, og særlig i planområdets vestre del, altså vest for Raskiftetoppen. Vi fulgte der merkingen som Austri har satt opp både for planlagte veisystemer og turbinplasseringer. Vi ble svært overrasket over at veiene og turbinplasseringene, slik det virker at Austri planlegger ut fra tilgjengelig merking, i betydelig grad vil gjøre fysiske inngrep i gammelskogen.

Vi har et omfattende billedmateriale som viser ovennevnte. Vedlagt denne mailen følger et utvalg av bilder tatt vest for Raskiftetoppen. Alle bildene er tatt ved utsatte merker i terrenget.

Dette er i strid med konsesjonen.

Hva er Åmot kommunes syn på dette? Vil Åmot kommune ta saken opp med utbygger og NVE?

2.

Utbygger har informert grunneierne om at iskast-problematikken vil medføre at Raskiftetoppen, Butjernet og Halvorsberget og anleggsområdet for øvrig høyst sannsynlig vil måtte stenges for ferdsel om vinteren. Dette er stikk i strid med uttrykkelige lovnader gitt under konsesjonsbehandlingen. Allmennhetens adgang til området blir derfor helt annerledes enn forespeilet, noe vi som brukere av området reagerer på.

Vi opplever at også dette er i strid med konsesjonen. Og vårt spørsmål er hva Åmot kommune mener om dette og om Åmot kommune vil ta dette opp med utbygger og NVE?

3.

Opprustning av Fylkesvei 562: Utbygger har gått inn for ny anleggsvei fra Kjernmoen og nordover inn i planområdet. Dette medfører at opprustning av FV 562 ikke blir noe av.

Er denne endringen noe Åmot kommune aksepterer?


Vi opplever at utbygger endrer spillereglene i betydelig grad underveis i prosessen. Dette skjer øyensynlig uten at kommunene overhodet reagerer. Vi imøteser derfor klare svar på ovennevnte spørsmål.


Med vennlig hilsen
Signe Kjøs og Per Øyvind Schiong

23. okt, 2015

Vil ha anbud i november

OX2 og Austri Vind vil ha anbudstilbud i hende 15. november. Denne uka var det informasjonsmøte med entreprenører. Foto: Monika Søberg, Lokalavisa Trysil-Engerdal. Tillatelse til å benytte foto.

 

 

 

Næringssjef Gro Svarstad var med på informasjonsmøtet denne uken. Det var mange store nasjonale aktører og mange svenske aktører. «For lokale entreprenører og tjenesteytere er det viktig å bli med nå hvis de vil ha en del av kaka på borti 1,4 milliarder som skal investeres», sier Håkon Rustad.

 

Vil ha anbud i november

Arbeidet med vindkraftverket kan starte opp allerede i april, og kampen for å ta en del av den store investeringskaka er i gang.

 

Søre Osen: Denne uken holdt Austri Raskiftet sammen med svenske OX2 sitt andre informasjonsmøte for potensielle utbyggere og andre som kan tenkes å ha noe å tilby dersom vindkraftverket på Raskiftet blir bygget ut.

Austri Vind planlegger for en realisering av prosjektet, og er i gang med å innhente anbud. Det er OX2 som i praksis blir ansvarlig for å gjøre alle anskaffelser. Turbinanskaffelser har kommet svært langt.

– Vi har en rettskraftig konsesjon, påpeker Ola Børke. Spørsmålet nå er hvorvidt det vil lønne seg. For å finne ut det må entreprenører og andre tjenesteytere av forskjellige slag komme med anbud for hva arbeidet vil koste.

Svenskene er med

Austri har en liste med tilbydere som har meldt sin interesse og sagt fra hva de kan bidra med.

– Denne listen er det fortsatt mulig å melde seg på, sier Håkon Rustad. I byggefasen vil det ikke bare være behov for anleggsmaskiner og store entreprenører. Når 150 personer skal bo på brakkerigger er det blant annet behov for renhold og matservering. Det vil være behov for generelt vedlikehold av maskiner. Flere er mange både store og mindre virksomheter har meldt sin interesse, og for de store entreprenørene er det viktig å kjenne omfanget og bredden som finnes.

Men det er flere som er med i kampen om kaka. Det er store penger som skal investeres, det er snakk om 1,3 til 1,4 milliarder kroner.

– Det er mange svenske entreprenører som også viser sin interesse, forteller Håkon Rustad fra Austri. Hvis lokale entreprenører skal være med og ta sin del av kaka, er det en mulighet de må utnytte nå Både svenske aktører og nasjonale aktører med base helt andre steder i Norge kom til informasjonsmøtet, der rundt 50 forskjellige firmaer hadde møtt opp.

Det er for øvrig et svensk firma, OX2, som står for prosjekteringen og utbyggingen av Raskiftet.

Framdriftsplanen

Austri Vind vil ha anbudene i hus innen 15. november, uten bindende priser. Det tas sikte på at kontrakter skal skrives allerede ifra februar fram til juni.

Austri bestemmer seg om de går for å realisere prosjektet i løpet av våren som kommer.

Plan A er å begynne med arbeidene allerede i april. Får de startet så tidlig er målet å være ferdige til høsten 2017.

Plan B er å begynne etter sommerferien neste år. Da vil vindkraftverket i så fall være klar sommeren 2018.

Det er stor interesse lokalt hvorvidt utbyggingen kan bety opprusting av dårlige, lokale veger.

– Vi planlegger nå at transporten inn til området skal gå inn Næringlivegen. Da må vi i så fall bygge halvannen kilometer ny veg. Men uansett vil vi måte bruke vestsidevegen langs Osensjøen til returtransport, sier Rustad. Det vil kjøre 100 betongbiler for hvert vindmøllepunkt, det vil si 3.100 lastebiler kun for betongtransporten. Vegen er pr. i dag ikke dimensjonert til å tåle tungtransporten som blant annet tomme betongbiler vil bety. Austri Raskiftet og Statens vegvesen og fylkeskommunen er i dialog angående opprusting av vegen slik at den skal kunne tåle anleggstrafikken. Det er fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Blant annet hvor returvegen skal komme ned på fylkesvegen igjen.

Monika Søberg, Lokalavisa Trysil-Engerdal 21.10.15.