3. okt, 2015

Vindkraftverk og fysiske arealinngrep

 

Norwea påstår at et vindindustrianlegg gir et direkte arealbeslag på 0,3 km2 pr. 100 MW installert effekt. Kilde: Norweas «fakta-ark nr. 2 om arealbruk»

http://lanaturenleve.no/wordpress/wpcontent/uploads/2015/09/Arealinngrep_22.pdf

 

La Naturen Leves (LNL) beregninger viser at direkte arealbeslag totalt kan beregnes til ca. 1775 da eller 1,77 km2. Pr. 100 MW gir dette 0,88 km2 arealbeslag. Norweas tall må følgelig ganges med nesten tre.

LNL har laget nedenstående oversikt over arealbruken i Tonstad vindindustrianlegg som i store trekk kan være representativt for andre vindkraftanlegg (om Tonstad blir utbygd, vil det få 200 MW installert effekt):

 

Monteringsplassen: 

I Norweas faktaark oppgis arealbeslaget pr. monteringsplass til 3 – 4 da. For Tonstads 64 turbiner blir dette til sammen ca. 240 da = ca. 0,24 km2.

Veianlegg: 

I konsesjonssøknaden for Tonstad opereres det med 48 km internveier (altså veier mellom alle turbinene) på 10meters bredde. Det gir 480 da = 0,48 km2. 

En svensk undersøkelse fastslår imidlertid at gjennomsnittlig veibredde for rette veier, med veiskuldre, er 16 m. Da kan det legges til ca. 300 da = 0,3 km2. I tillegg kommer vegkryss og møteplasser (på Lista vindindustrianlegg er vegkryssene 40 meter brede). Hertil kommer vendehammere, utvidelser i svinger, mellomlagringsplasser og massedeponier.  Vi legger skjønnsmessig til ytterligere 200 da = 0,2 km2

Nett:

15 km nettilknytning med 29 meter ryddebelte blir ytterligere ca. 435 da = 0,435 km2.

Atkomstvei: 

Til slutt kommer arealbeslaget for ca. 5 km adkomstvei fra bygda opp til anlegget. Den blir bred! Vi anslår i gjennomsnitt 25 meter, noe som gir et beslag på 125 da = 0,12 km2.

Vi legger til at for vindindustri i skogsområder må det legges til 5 m ryddebelte på hver side i tillegg til oppgitt veibredde.

2. okt, 2015

Raskiftet: Gammelskog og vilkår 32

Orange-skravert felt på kart viser kjent gammelskogforekomst ved Bubekken som er registrert og kartfestet i Miljødirektoratets database. I følge anleggskonsesjonens vilkår 32 skal det ikke planlegges turbiner, eller veier, innenfor dette skogområdet. Kartutsnittet viser at foreløpige detaljplaner oppfyller vilkåret. Her er dog viktig å nevne at skogforekomstene i Raskifet-området er dårlig kartlagt.

Austri påpeker at det vil framkomme av MTA-planen at de vil være ekstra varsomme med hensyn til behovet for å felle trær i skog som berører Raskiftet-toppen og andre høyereliggende områder. Målet er å felle så få trær som mulig.

Kartet viser foreløpig plan. Nå vurderer Austri også å bruke høydedraget 692 mot vest – veistrekning fra høyde 714 og ut på høyde 692 – om det skulle bli aktuelt.

2. okt, 2015

Raskiftet – der naturen går sin gang

ielverum.no


- Raskifte på grensen mellom Elverum, Åmot og Trysil har ikke bare flott utsikt, variert natur og skog som lever sitt eget liv. Området rundt de vel åtte hundre meter høye toppene er også et eldorado for mange dyr- og fuglearter. De siste årene har området vært aktuelt i forbindelse med vindkraftutbygging.

Takk til iElverum & May Nordsveen samt Gry Holen, Norsk Ornitologisk Forening (NOF) avd. Elverum lokallag, som var los under vandringen mot Raskiftet-toppen.

iElverum: 01.10.15.

1. okt, 2015

Statkraft: Fosen-konklusjonen drøyer...

www.norwea.no


Til tross for at en konklusjon skulle komme innen utgangen av september, har Statkraft fortsatt ikke bestemt seg for om de vil bygge vindkraft på Fosenhalvøya.

Europower: 01.10.15.

1. okt, 2015

OED forbereder norsk elsert-exit etter 2020!

www.norwea.no


– Norge vil uansett overstige EUs mål, og derfor tror jeg Norge vil være restriktive på å gå med på noe særlig mer enn vi har gjort. Det er også mange uløste energipolitiske spørsmål i EU akkurat nå, spesielt hva gjelder virkemiddelbruk for den langsiktige utviklingen mot et integrert og fossilfritt kraftmarked i 2050. I så måte har det en hensikt å se hva EU vil før man fastsetter nye energipolitiske mål i Norge, mener Pöyryanalytiker Ole Løfsnæs.

Montel/Norwea: 30.09.15.