6. jun, 2014

En trussel for staten

 

 

 

Læserbreve 05.06.14 

En trussel for staten 

 

 

 

For nylig blev en af Danmarks mest anerkendte støjforskere fyret efter 32 års tro tjeneste på Aalborg Universitet. Navnet er Henrik Møller, og han var åbenbart ikke lønnen værd, hvis man skal tro på den officielle forklaring. Det er dog en begrundelse, jeg finder yderst mærkværdig. Netop nu sidder jeg med vindmølleplaner op til halsen som medlem af teknik- og miljøudvalget i Vejen Kommune. Vi er nemlig pålagt at planlægge for vindmøller i industristørrelse på op til 150 meter. 

En ting bliver ved med at komme op i debatten: manglende viden. Det skyldes, at den videnskabelige viden om støjudbredelsen samt de lavfrekvente lyde fra så store møller er begrænset. Kommunerne – og i stigende grad også Miljøministeriet – har brug for viden herom. Derfor må det undre, at en mand med så stor viden som Henrik Møller ikke er sin løn værd. 

Forklaringen skal nok snarere findes i, at hans og andre akustikere og ingeniørers forskning hæmmer Miljøministeriets – og vindmølleindustriens – ønske om at opsætte industrivindmøller på land, hvor de er til stor gene for naboerne. De skal beskyttes, og det kræver massive regelændringer, som gør det svært at nå regeringens ambitiøse klimamålsætninger inden 2050. 
Henrik Møller er på grund af sin forskning blevet en modspiller i stedet for medspiller, fordi han og hans medarbejdere har kritiseret reglerne om vindmøllestøj, som de mener, er fagligt forkerte. På et tidspunkt har Miljøministeriet og vindmølleindustrien fået nok. De har formentlig formået at få Henrik Møller presset væk. 

Den sande årsag er nok derfor snarere, at han er blevet en trussel for staten, for den grønne industri og dermed for hele den religiøse klimabølge, der vælter ind over Danmark. Realiteter flagrer i vinden, men indeholder enorme økonomiske og politiske interesser for et fåtal. 

Man må mene, hvad man vil, men man skal gerne mene det rigtige, ellers skal staten nok få lukket munden på én, ser det ud til. Det er et tab for ytringsfriheden, det akademiske og ikke mindst for mig som kommunalpolitiker, der gerne vil have en ordentlig, faglig funderet lovgivning at beslutte ud fra. 

Carl Andersen, kommunalbestyrelsesmedlem (LA), Vejen Kommune

6. jun, 2014

Milliardvekst for naturturisme.

www.umb.no

Ny forskning viser at nordisk naturturisme er i kraftig vekst, og omsetter årlig for tilsammen 3 milliarder kroner i Norge og 3,6 milliarder i Sverige.

Nationen 28. april 2014.

The Mountaineering Council of Scotland har i 2014 undersøkt holdninger til vindkraft blant dem som bruker hei og fjell i Skottland. Konklusjonen er klar – og burde bekymre norsk reiseliv og deres organisasjoner:

«Generalising across the mountain-going market segment as awhole, people do not want to pursue their activity, and spend their money, in areas they regard as spoiled by industrial-scale wind farms. It is clear from the survey responses that the Scottish mountain «brand» has already experienced reputational damage amongst mountain-goers from Scotland and elsewhere in Britain. The most recent surveys amongst the general public suggest that a significant and rising proportion of people share this view even though their experience of mountain landscapes might be more passive. The more wind farms that are built and the more they intrude into what is perceived to be unspoilt mountainous and wild land, the greater will be the damage and the more sustained will be the adverse economic impact upon those areas hosting wind farms. A reputation lost on such a national scale is not easily or quickly recovered.»

Hva sier NHO Reiseliv og Virke? Eller DNT?

6. jun, 2014

Teknisk notat om støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s

mst.dk

Målinger af støj fra vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s

Publiceret 03-04-2014

DELTA har for Miljøstyrelsen gennemgået målinger af støj fra støjreducerede vindmøller ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s.

Målinger af støj fra vindmøller i Danmark er blevet gennemgået for at identificere datasæt indeholdende data ved andre vindhastigheder end 6 og 8 m/s. Fokus har været på nyere pitch-regulerede vindmøller, der er støjreducerede og som typisk opstilles i Danmark.

5. jun, 2014

EU vil ha mer laks og mindre vannkraft i Norge

www.dn.no

Et tankekors at det må et EU-direktiv til for at lokale miljøinteresser skal bli ivaretatt...

EUs vanndirektiv (vannforskriften av 2006) gir rammer for fastsettelse av miljømål som skal sikre en mest mulig helhetlig beskyttelse og bærekraftig bruk av vannforekomstene.

Fylkeskommunene utarbeider nå regionale forvaltningsplaner og tiltaksprogrammer som skal sendes på høring 1. juli. Forvaltningsplanene skal så godkjennes innen utgangen av 2015 av Kongen i statsråd, som også skal vurdere om de foreslåtte endringene er i tråd med hensynet til rikspolitiske interesser. Tiltakene skal være operative senest tre år etter at tiltaksprogrammet er vedtatt.


- Miljødirektoratet og Norges vassdrags- og energidirektorat har analysert 187 vassdrag og pekt ut 50 av disse som topprioriterte, hvor de mener at vannføringen bør økes for å få mer fisk, bedre landskap og friluftsliv. Miljøgevinsten ved å øke vannet i disse veier mer enn krafttapet, mener NVE og Miljødirektoratet.

5. jun, 2014

Overlever naturen vindkraft?

www.nve.no

Det er med glede vi registrerer at NVE nå skal begynne å lytte! La oss håpe det inkluderer berørte vindkraftnaboer også. Hvem andre enn akkurat dem skulle ha velbegrunnede meninger om virkningene av et vindkraftverk i sitt nærmiljø?

NVEs årlige vindkraftseminar, det 11. i rekken, ble avholdt på Union scene, Drammen, 2. – 3. juni. Mange aktører var invitert til å framlegge sitt budskap under de 10 minuttene som var stilt til rådighet pr. presentasjon.

Erlend Bjerkestrand, NVE, innledet og ledet paneldebatten om vindkraft & natur, og tok utgangspunkt i spørsmålet «Overlever naturen vindkraft?». Konkluderte med hvordan NVE vil jobbe videre:

• Vi vil alltid søke erfaringer fra eksisterende vindkraftverk og andre lignende anlegg
• Vi vil lytte til forskningsmiljøer, kraftverkseiere, naturvernorganisasjoner, myndigheter og andre som har velbegrunnede meninger om virkninger av vindkraft
• Vi vil gå kritisk til verk når det gjelder argumentasjon fra «begge sider»
• Nå skal vi lytte

Vidar Lindefjeld, styreleder i La Naturen Leve, hold en flott presentasjon på naturens vegne, og deltok i debatten. Bra Vidar!

Klikk deg inn og få med deg Vidars presentasjon.