4. des, 2015

Glåmdalen: Omkampen verdiløse fantasilioner

Glåmdalen 4. desember. Av Bottolf Bakstreverstuen:

Omkampen verdiløse fantasilioner

Formannskapet i Nord-Odal har gjort et klokt og riktig vedtak i kampen mot mektige krefter som vil rasere naturmangfold, kulturminner og opplevelsen av natur som fortsatt er frie for store tekniske inngrep. At E.ON nylig troppet opp på møte i kommunen lenge etter at disse planene er avfeid som useriøse,bare bekrefter at vedtaket er riktig. Nå gjelder det å holde hodet kaldt og kjempe for lokal råderett over det som er igjen av verdifull natur.

Som det fremgår av avisoppslaget i Glåmdalen 30. november er det for sent å lokke med verdiløse «fantasilioner»» nå. Før kommunen avviste planene var det liten vilje til å garantere for langsiktige arbeidsplasser og varig avkastning fra kraftproduksjonen.

Alle oppegående borgere i dette landet har for lengst forstått at økonomien i vindmøller er katastrofalt dårlig både i Norge og Sverige. At vi som skattebetalere skal være med på å finansiere slike prosjekter må det gjøres opprør mot, fordi alternativene er så mye bedre og mer lønnsomme.

Flytt de grønne sertifikatene og offentlige tilskudd over til solcellepaneler i nye bygg, og bruk offentlige penger til vedlikehold av ledningsnettet og opprusting av eksisterende vannkraftverk. Det vil gi lokale arbeidsplasser og frigjøre mye mer energi enn vindmøller i Odalen og andre steder.

Jeg ser at Våler kommune har inntatt motsatt holdning til utbyggingen på Kjølberget. Hva har rådmannen og kommunestyret gjort av vedtak som sikrer eiendomsskatt og varig avkastning fra eventuell utbygging der?   Hvis ikke politikerne stiller klare og forpliktende krav kan kommunen bare glemme skatteinntekter. Våler kommune tar en skyhøy risiko for at det eneste resultatet blir rasert natur. Skal man ha vindmøller i innlandet er alternativet å sette dem opp der det er infrastruktur fra før. Hafjell og Trysilfiellet hadde vært glimrende steder.  

Vi har ikke råd til å ofre de siste restene av natur. Et viktig politisk ansvar både lokalt og nasjonalt er å stoppe naturødeleggelser som medfører at stadig flere arter forsvinner fra vår fauna ogflora. Situasjonen for mange arter er langt mer alarmerende enn klimaendringene. På kort sikt er det en mye viktigere oppgave å sikre levende natur enn å sette i gang nye energiprosjekter.

Energipolitikken må legges om for å gjøre det mer lønnsomt å skru av lys vi ikke bruker. Politikerne kan for eksempel begynne med å endre nettleie på strøm fra fastpris til prosentandel av forbruket. Eneste farbare vei om vi skal redde kloden fra undergang er å få energiforbruket ned.

4. des, 2015

Glåmdalen: Spørsmål til Nord-Odal kommune med tilsvar av Juliussen

 

Glåmdalen 27.11.15.

VINDMØLLER

Er naturen i Nord-Odal fortsatt til salgs? Det tyske gigantselskapet E.ON fortsetter sin offensiv vedrørende naturødeleggende vindkraftverk overfor kommunepolitikerne i nei-kommunen Nord-Odal. Til tross for politikernes nei-vedtak, inviteres nå E.ON i stillhet til formannskapsmøtet i Nord-Odal mandag 30. november 2015. Her skal det sannsynligvis foregå en hemmelig hestehandel der hovedmålet er at den sårbare naturen byttes mot penger? Dette er som kjent for de fleste en rasering og ofring av naturen i Nord-Odal for evig og alltid, og politikernes sanne ansikt vil sannsynligvis vises etter dette møtet.

Stig Dæhli

 

Glåmdalen 28.11.15.

E.ON: Formannskapet har ikke hatt noen skjult dialog med E.ON, og min eneste befatning med E.ON vært i åpne informasjonsmøter og en åpen befaring av de aktuelle vindkraftområdene, skriver Lasse Juliussen.

TILSVAR: Åpne prosesser

Stig Dæhli skriver i Min Mening fredag 26.11. at E.ON skal møte formannskapet i Nord-Odal mandag 30.11. Han skriver videre at «Her skal det sannsynligvis foregå en hemmelig hestehandel der hovedmålet er at den sårbare naturen byttes mot penger?».

Hva slags grunnlag har han for å mistenkeliggjøre formannskapet i Nord-Odal på den måten?

E.ON ga en orientering i kommunestyrets møte 12.11. Dette var et åpent møte tilgjengelig for tilhørere. Det samme gjelder når de kommer i formannskapet 30.11.

Jeg var varaordfører fram til valget i høst, og er nå gruppeleder for Ap, og føler meg relativt godt oppdatert på de ulike politiske prosessene i Nord-Odal. I tiden som har gått fra kommunestyrets vedtak i konsesjonssaken høsten 2013 og fram til de var i kommunestyret 12.11. i år, har min eneste befatning med E.ON vært i åpne informasjonsmøter og en åpen befaring av de aktuelle vindkraftområdene, sammen med blant annet La Skogen Leve.

Formannskapet har ikke hatt noen skjult dialog med E.ON, og vil heller ikke ha det. At Stig Dæhli mistenkeliggjør politikerne og administrasjonen i Nord-Odal kommune på sviktende grunnlag, synes jeg er trist.

Lasse Juliussen, Nord-Odal Ap

23. nov, 2015

Advarer mot å «ta høl på» kraftfondet

www.oa.no


Gjøvik:

De rødgrønne samarbeidspartnerne Ap, SV, Rødt og MDG har tatt til orde for å saldere Gjøvik-budsjettet i 2016 ved å la være å inflasjonsjustere det såkalte kraftfondet. Den samme løsningen har også Sps Torvild Sveen tidligere lansert. Rådmannen advarer.

OA: 21.11.15.

23. nov, 2015

Gjøvik-politikere funderer på å kjøpe seg tid med kraftfondet

www.oa.no


– Hvor kommer de 300 millioner kronene fra? spør Rolijordet.

Han opplyser at finanskapitalen ikke bare består av et kraftfond, men av flere elementer. Han venter nå på en redegjørelse fra rådmannen.

OA: 21.11.15.

20. nov, 2015

Norge må bli Europas grønne hjørne

www.dagbladet.no


«Norge må bli Europas grønne batteri», hevdes det fra mange hold. Jeg har en annen visjon: «Norge må bli Europas grønne hjørne», skriver Sigmund Hågvar, Professor emeritus i natur- og miljøvern, NMBU.

Dagbladet: 16.11.15.