23. des, 2015

Naturvernforbundet i Hedmark: Høringssvar utvidelse av planområdet

 

 

HØRINGSUTTALELSE: SØKNAD OM UTVIDELSE AV PLANOMRÅDE FOR RASKIFTET VINDKRAFTVERK

Austri Vind har søkt om utvidelse av planområdet for Raskiftet vindkraftverk. Dette medfører en mindre utvidelse sørover nær Butjernet, og en betydelig utvidelse gjennom opprustning av Næringliveien som erstatning for tidligere planlagt adkomstvei inn i anleggsområdet.

Naturvernforbundet i Hedmark mener det er prinsipielt betenkelig med denne typen utvidelser etter at konsesjon er gitt. Det er enten uttrykk for dårlig planlegging, eller en strategi for å gjøre tiltaket mindre kontroversielt i planleggingsfasen. Miljødirektoratet går langt i retning av å konkludere med at dette ofte er tilfelle i vindkraftprosjekter: Tiltakshaver holder kontroversielle områder utenfor i søknaden, og inkluderer dem senere i tilleggssøknader – etter at konsesjon er gitt (Miljødirektoratet 2015: Rapport: Vindkraft: Håndtering av miljøhensyn i konsesjonsordningen – situasjonsbeskrivelse og anbefalinger). Dette er mildt sagt betenkelig, og når det synes å være systematisk forekommende, burde det medføre at konsesjoner trekkes tilbake og må underlegges full ny behandling. I likhet med Miljødirektoratet mener vi det er minst like betenkelig at NVE i praksis ikke har slått ned på denne framgangsmåten. Vi kjenner ikke til at dette har fått konsekvenser for noe prosjekt. Tvert imot blir disse søknadene om utvidelse tilsynelatende rutinemessig innvilget.

Det bør ikke skje i tilfellet Raskiftet. Opprusting av Næringliveien til den standard som kreves for å transportere turbiner og master inn i området (erfaringsmessig rundt 7 m bred, med skjæringer og utfyllinger som gir 10-12 m bredde – mer i svinger og ved møte/snuplasser). Veitraseen går til dels i myrlendt terreng og inntil områder med eldre skog. Dette gjelder en ganske lang veistrekning som ikke har blitt skikkelig konsekvensutredet. Vi mener at denne utvidelsen av prosjektet og planområdet ikke kan godtas av prinsipielle grunner, men krever subsidiært at det gjennomføres fulle biologifaglige utredninger og grundige utredninger med tanke på konsekvenser for myrene i området. Den utredningen Sweco har gjennomført (én dags befaring) er etter vår mening overflatisk og lite tillitvekkende. Som vanlig er sumvirkninger ikke diskutert (verken i søknaden eller i Swecos notat).

Vi har ingen spesielle bemerkninger til utvidelsen ved Butjernet, men forventer at det også der foretas befaringer (med kvalifisert personell) med tanke på forekomst av sårbare arter, gammel skog etc.

Vi vil dessuten benytte anledningen til å kommentere Austris planer for passering av veier og turbiner rundt Raskifte-toppen. Dette er formelt sett ikke en del av utvidelsen, ettersom det foregår innenfor opprinnelig omsøkt planområde. Å dømme etter oppmerking i terrenget, har Austri imidlertid ikke tenkt å overholde kravet som er stilt i konsesjonsbetingelse om å ikke røre gammelskogen ved Raskiftet og Halvorsberget. Grunneiere i området har dokumentert at det tydeligvis er planlagt inngrep som vil berøre områder med gammelskog. Vi legger ved fotografier som viser eksempler på dette. Disse bildene er tatt ved merker i terrenget som viser hvor enten vei eller turbiner skal plasseres (foto: Per Øyvind Schiong). Vi mener NVE ikke kan godta inngrep av denne art, og forventere at Austri pålegges å flytte alle inngrep vekk fra gammelskogen.

Med hilsen

Hege Sjølie

Oversendt NVE innen høringsfristen 11.12.15.  

22. des, 2015

Midtfjellet vindkraftverk må ha 300 millioner for å overleve

 

 

Eierne trekker seg ut av Midtfjellet vindpark, mens styret i Fitjar Kraftlag vil investere nye 17 millioner i vindparken.

 

 

Den lave kraftprisen gjør at Midtfjellet vindpark sliter kraftig. Nå prøver de å få ny egenkapital inn og restrukturere selskapet. De vil refinansiere bankgjelden med et nytt og mindre lån, og da er de ute etter 300 millioner kroner i egenkapital. I dag er aksjekapitalen på 60 millioner kroner.

 

 

 

Trekker seg ut

Energiselskapet Buskerud har ikke lenger tro på vindkrafta på Fitjarfjellet, og vil selge sine aksjer. De tre andre nåværende eierne er Fitjar Kraftlag, Østfold Energi Vindkraft og Vardar Boreas. Swedbank Corporate Finance har siden i sommer jobbet med å finne nye investorer. De nåværende eierne har til sammen ikke kapasitet til å sikre fortsatt eierflertall, og Swedbank har nå funnet fram til en annen stor investor.

I et informasjonsskriv fra Fitjar Kraftlag skriver styret at den potensielle investoren er en stor europeisk forvalter med lang investeringshorisont. Daglig leder i Midtfjellet vindpark, Erik Mortensen, sier til avisa at dette er slikt som bare eierne skal uttale seg om, og at det er børssensitivt. Han vil ikke kommentere mer om situasjonen for vindparken i forbindelse med utvidelsen av aksjekapitalen.

Fitjar Kraftlag

Onsdag hadde Fitjar Kraftlag ekstraordinært årsmøte der de orienterte om behovet for å øke egenkapitalen i Midtfjellet vindpark. Eierne i kraftlaget kunne da komme med innspill, men styret hadde alt bestemt seg for å stille opp for vindkraftselskapet. De viste til en fullmakt fra årsmøtet i 2008, som ga dem lov til å låne inntil 65 millioner kroner for å investere i Midtfjellet vindkraft. Fitjar Kraftlag har til nå eid 33,3 prosent av vindmølleselskapet. Nå vil styret investere nye 17 millioner kroner i vindparken, og får 5 prosent eierandel og en styreplass etter egenkapitalutvidelsen. Styreleder i kraftlaget, Agnar Aarskog, sier det å øke investeringene i vindmølleparken er det eneste rette tross i lav kraftpris.

- Vindmøllene står der, og da må vi gjøre det som må til for å holde de i drift. Nå rigger vi selskapet til å kunne drive med overskudd også i disse dager når prisene er lave, sier styreleder. I orienteringen fra Fitjar Kraftlag står det også at kraftlaget vil få en betydelig større utfordring rundt kapital etter investeringen i Midtfjellet.

Motstand

Torbjørn Hovland i Aksjonsgruppa for vern om Fitjarfjellet var på det ekstraordinære årsmøtet, og han er sterkt urolig for skjebnen til Fitjar Kraftlag.

- Jeg er redd vindmølleparken blir en møllestein rundt halsen på Fitjar Kraftlag. Andre norske eiere trekker seg ut mens det nå ser ut til å bli et utenlandsk selskap som baserer seg på pensjoner som tar over. Jeg er glad det ikke er min pensjon de skal spekulere med. Tidligere i høst ble det sagt at de måtte ha minst 50 øre pr. kilowatt for å gå med overskudd. På møte sa de 30 øre skulle være nok. Jeg tviler på at det stemmer, sier Torbjørn Hovland.  

Sunnhordland: 21.12. 2015. Teksten er omsatt til bokmål. 

22. des, 2015

Statens vegvesen (region øst) sin uttalelse til endring av konsesjon for Raskiftet vindkraftverk

 

Uttalelse til endring av konsesjon for Raskiftet vindkraftverk i Trysil kommune. Fylkesveg 562-01, km 9,340.

Vi viser til brev fra NVE datert 27.10.2015.

Konsesjon for utbygging og drift av Raskiftet vindkraftverk ble gitt 30.01.2014. Konsesjonen ble opprettholdt av Olje- og energidepartementet i brev av 29.06.2015.

Austri Raskiftet DA søker nå om endring av konsesjonen. Søknaden omfatter:

  • Justering av planområdet i nordvest
  • Kraftlinjer i deler av internnettet
  • Bruk og nødvendig utbedring av Villbekkvegen
  • Bruk og nødvendig utbedring av Næringlivegen samt etablering av ny veg mellom Næringlivegen og planområdet

Statens vegvesen har ingen merknader til de to første punktene.

Fra dialogen med Austri Raskiftet har vi forstått at det er ønskelig å benytte Næringlivegen som atkomst til vindkraftverket, og at en ser for seg å bruke returkjøring via Villbekkvegen, Rubbholvegen og fv. 562.

Statens vegvesen har ingen innvendinger mot en slik løsning, men forutsetter at tiltakshaver bekoster nødvendig minimumsopprusting av fylkesvegen for å tåle en nokså omfattende anleggstrafikk. En slik opprusting er foreløpig anslått til å koste om lag 2,5 millioner kroner eks. mva. I tillegg kommer nødvendige tiltak i kryssene med Villbekkvegen, Rubbholvegen og Næringlivegen.

Statens vegvesen har merket seg konsesjonsvilkår nr. 30: «Konsesjonær skal gå i dialog med Statens vegvesen om å gjennomføre størst mulig standardheving av veien i forbindelse med anleggsperioden.» Vi er usikre på hva som ligger i konsesjonsvilkåret. En størst mulig opprusting antar vi må være mer omfattende enn de minimumstiltak som er nødvendig av hensyn til anleggstrafikken. Videre antar vi at det er tiltakshaver som er økonomisk ansvarlig for konsesjonsvilkårene.

Statens vegvesen har avtalt å fortsette dialogen med Austri for å avklare hvilke tiltak som skal utføres på fv. 562 med hensyn til standard, trafikksikkerhet og miljøet langs vegen.

 

Seksjon for plan og trafikk

Med hilsen

 

Hanne Finstad, seksjonsleder

Stein Erik Myren, saksbehandler

 

Uttalelsen er datert 3. desember 2015, og oversendt NVE region øst. Kopi av brevet journalført 07.12. i Trysil. Vår understreking/utheving av tekst.

22. des, 2015

NVE har godkjent detaljplanen for Raskiftet vindkraftverk i rekordtempo.

webfileservice.nve.no


Det var den julehøgtida hvis du har tenkt å påklage vedtaket:

Avgjørelsen kan påklages til Olje- og energidepartementet av parter i saken og andre med rettslig klageinteresse innen 3 uker fra det tidspunkt denne underretning er kommet frem, jf. forvaltningsloven kapittel VI.

NVE: 21.12.15.

21. des, 2015

Raskiftet: Ingen investeringsbeslutning før påsketider

radio.nrk.no


I følge konsernsjef Andresen, Eidsiva, forventes ingen investeringsbeslutning for Raskiftet vindkraftverk før ved påsketider. Oppslaget følger etter cirka 36 sekunder.

Så lenge det er tvil er det håp. (Lars Lillo-Stenberg)

NRK Radio: Distriksnyhetene 21.12.15.