NVE: Ny nettside under utvikling
- NVE gjør oppmerksom på at dette nettstedet er under utvikling, og at informasjonen på nettstedet derfor kan inneholde tekniske unøyaktigheter eller trykkfeil. NVE forbeholder seg retten til å gjøre endringer, rettelser og/eller forbedringer i informasjonen og i produktene og programmene som er beskrevet i denne informasjonen.
Flott med ny nettside, men kjedelig for oss som har linket til sider som ikke lenger vil være operative. Blir du møtt av en blank side, henger det sammen med NVEs nye nettside.
Eidsiva: Ny strategi og ny organisering
10. desember vedtok styret i Eidsiva Energi AS ny strategi for de neste fire årene og ny organisering av konsernet.
Eidsiva har det siste halvåret jobbet med en ny konsernstrategi, som nå er vedtatt av styret. Konsernsjef Øistein Andresen er fornøyd med prosessen og den retningen som nå er staket ut.
- Det
er nødvendig med en betydelig omstilling for å tilpasse oss virkeligheten, sier Andresen. Sterke drivere som klimaendringer, teknologiutvikling og endret energietterspørsel fører til en storstilt omstilling av hele energibransjen.
Ikke bare i Norge, men i hele Europa. Stort investeringsbehov og utsikt til lave kraftpriser de neste årene setter press på kapital, kontantstrømmer og utbytteevne. Det må vi ta inn over oss, sier Andresen.
Tre fokusområder
Etter en grundig gjennomgang av alle virksomhetsområdene i Eidsiva er det vedtatt tre strategiske initiativ som skal sikre at selskapet er konkurransedyktig i årene framover.
Det er omorganisering av virksomheten, resultatforbedring og digitalisering.
Omorganisering.
For å hente ut synergier og forenkle styringsstrukturen,
vil antall virksomhetsområder i Eidsiva-konsernet reduseres til fire. De nye virksomhetsområdene blir Produksjon (tidligere vannkraftproduksjon og bioenergi/fjernvarme i tillegg til vind), Eidsiva Nett (nett- og anleggsvirksomhet), Eidsiva Marked
og Eidsiva bredbånd.
- I denne strukturen vil virksomhetsområdene i større grad styres gjennom beslutninger tatt i konsernledelsen og konsernstyret. Endringen innebærer at det ikke lenger
vil være eksterne styremedlemmer i heleide datterselskap, opplyser Andresen.
Resultatforbedring
Eidsiva skal oppnå en resultatforbedring på 165 millioner kroner
i perioden 2016 – 2020.
- Dette er helt nødvendig. Målet er å redusere risikoen for nedgradering av vår kredittvurdering i strategiperioden, og få gjennomført våre viktigste investeringer. Derfor må de påvirkbare driftskostnadene reduseres med 15 prosent frem til 2018, forteller Andresen.
Resultatforbedringen fordeles på hele konsernet. «Det
blir en krevende, men nødvendig oppgave for hele konsernet», mener han. «Om lag halvparten av de påvirkbare kostnadene er personalkostnader. En resultatforbedring vil derfor kunne få konsekvenser for både lønnsvekst
og bemanningsutvikling. Vi kommer ikke bort i fra at det vil være nødvendig å redusere bemanningen i konsernet de neste fire årene», sier Andresen, som legger til at tiltakene for hvordan ønsket resultatforbedring skal
oppnås vil bli konkretisert i løpet av første kvartal 2016.
Digitalisering
Digitalisering er det tredje fokusområdet i Eidsivas nye strategi. Målet er
å gjennomføre en digitalisering som radikalt forbedrer virksomheten.
- Digitalisering er antageligvis det viktigste virkemiddelet for vekst i produktivitet. Vårt mål er at en digital strategi
skal sikre langsiktig lønnsom vekst og utnyttelse av nye muligheter. Vi ønsker å forbedre oss gjennom å ta i bruk nye arbeidsprosesser som er støttet av digitale verktøy og hjelpemidler, sier Andresen.
Blir krevende
Konsernsjef Øistein Andresen er forberedt på at resultatforbedring og omorganisering blir krevende. Likevel er han sikker på at
selskapet vil komme seg godt gjennom omstillingen.
- Dette blir en tøff prosess, men virksomhetsgjennomgangen har gjort meg trygg på at vi skal klare dette. Eidsiva har ansatte med god kompetanse, gode
anlegg og flere spennende investeringsmuligheter. Det gir oss et svært godt utgangspunkt, mener Andresen.
Kontaktperson
Kommunikasjonssjef Nils Kristian Myhre, tlf. 917 46 246
Kommunikasjonsrådgiver Lise Busterud Nordal, tlf. 959 81 397.
Kommunikasjonsrådgiver Ragnhild B. Abrante, tlf. 959 81 387.
Eidsiva Energi: 10.12.15.
Konsesjon til Nedre Otta kraftverk
Nedre Otta er et samarbeidsprosjekt mellom Opplandskraft DA og Eidefoss AS med hver sin 50 % andel.
Kraftverket er Norges største vasskraftprosjekt under planlegging - kostnadsberegnet til 1,4 milliarder. Det vil sendes ut anbudsforespørsel til leverandører fra slutten av januar. Videre er det lagt opp til vurdering av investering i eierselskapene i månedsskiftet august/september 2016. Ved positiv investeringsbeslutning vil arbeidet påbegynnes høsten 2016 med ferdigstillelse våren 2020.
Opplandskraft DA er eid av:
• E-CO Energi AS (25 %)
• Eidsiva Vannkraft AS (25 %)
• Lågen og Øvre Glomma Kraftproduksjon AS (25 %)
• Oppland Energi AS (25 %)
Eidefoss AS er eid av kommunene:
• Lesja (20 %)
• Dovre (20 %)
• Sel (20 %)
• Vågå (20 %)
• Lom (20 %)
OED: Pressemelding 11.12.15.
Får selge Moelven-aksjene
Som Østlendingen tidligere har antydet, ga styret i Eidsiva torsdag klarsignal til å starte prosessen med å selge selskapets Moelvenaksjer.
Styret ga Eidsiva-administrasjonen en fullmakt, men forutsetningen for et endelig salg er godkjenning fra generalforsamlingen.
Eidsiva eier 24 prosent av Moelven Industrier. Moelvenaksjene ble i sin tid sett på som strategisk viktig for Eidsiva i forhold til sikker tilgang av biomasse for elproduksjon. Slik er det ikke nå, og i forbindelse med utarbeidelse av ny strategi med strengt fokus framtidas kjernevirksomheter, åpnes det for salg av Moelven-posten.
Salgsplanene har, etter at Østlendingen først omtalte dem, vært et tema blant Eidsivas eiere. Hedmark fylkeskommune og kommunene Ringsaker og Hamar sitter på rundt 60 prosent av Eidsiva. Flere av eierne har stor interesse av Moelvens framtid. Eierne har klart gitt uttrykk for at aksjeprisen alene ikke kan være avgjørende for hvem som skal ta over aksjeposten. Videre er det slik at aksjene er bundet opp i avtaler med Felleskjøpet Agris Moelven-aksjer. Til sammen sitter Eidsiva og Felleskjøpet Agri på rundt 40 prosent av Moelven. Aktører i skognæringa sitter på resten av aksjene. Glommen Skog er størst av dem og sitter på 29 prosent alene.
Østlendingen: 11.12.15.