Sørenden av Osensjøen, Langfredag 2015.

Osensjøen - Østerdalens perle! - Nordenden.

Alt er klappet og klart til en trivelig St. Hansfeiring i Søre Osen med offisiell åpning av ferdigstilt badeplass/bryggeanlegg! Og kanskje legger Trysil-Knut til også...

Osen gamle skogskole har fått en solid ansiktsløftning, og huser nå Osensjøen Adventure - et nystartet selskap som driver med hotell, restaurant, opplevelser og selskap/catering. Følg med på aktivitetsfronten! Wiggo & Irene Rønningen er i farta…

Wiggo himself i gapahuken....

Suksess & Stinn brakke under langfredagens Påske-quiz på samfunnshuset i Søre Osen! «Påskequizen ble spennende og jevn helt inn før vinnerlaget kunne slippe jubelen løs. Etter ekstraspørsmål vant Lunner Red Bulls med knappest mulig margin foran Nordea Top Team. På tredjeplass kom Øverbytunet. Men, egentlig var alle på Søre Osen Samfunnshus vinnere. På bildet ser vi de tre lagene på "pallen" etter at avgjørelsen falt», sier Helge Haugen, og takker alle på vegne av Grendeutvalget!

Roger Bronken, medlem av Søre Osen Grendelag, er primus motor for planer og tilrettelegging av skuterled i Vestre Trysil. Initiativtaker til gruppa Vestre Trysil Scooterforening. Så får vi se.... Ikke alle hilser motorferdsel i stille naturområder like velkommen.

Forslag til skuterled i Vestre Trysil.

Den lange, navnløse stien fra Finnskogleden til Femundsenden…

 

Sommeren 2014 blir de første fire milene klargjort av Engerdal & Trysil Turlag (ETT). Langvandrerne vil i framtida kunne bevege seg over fra skog- til fjellandskap! Er ikke det flott?!  

”Den lange, lange sti over myrene og ind i skogene hvem har trakket op den? Manden, mennesket, den første som var her. Det var ingen sti før ham. Siden fulgte et og andet dyr de svake spor over moer og myrer og gjorde dem tydeligere, og siden igjen begyndte en og anden lap å snuse stien op og gå den når han skulde fra fjæld til fjæld og se til sin ren. Slik blev stien til gjennem den store almenning som ingen eiet, det herreløse land.”

– Knut Hamsun, Markens grøde.

 

Engerdal & Trysil Turlag (ETT) har satt mål av seg å knytte sammen Finnskogledens nordligste punkt, Søre Osen, og stinettet i Femundsmarka. I sommer kan du teste ut strekningen mellom Støtriset og Femundsenden. Skiltingen skal være ferdig før 20. juni – noe senere for Femundsenden. Det går  bilveg fram til både Støtriset og Femundsenden.

Underveis, regnet sørfra, vil du passere:

 • Støta 1009 moh
 • Lillerøa
 • Lillerøåsen seter (med enkle hytter til leie)
 • Røåa
 • Tangen
 • Foten av Østerhogna (ca. 500 meter fra toppen der riksgrensa går)
 • Hognsjøen og Blakksjøen
 • Svarthammarskaret
 • Hovden seter
 • Stien krysser fylkesveg 26 og videre til Sørjota
 • Femundsenden

Ved Lillerøåsen er det mange fiskevann, og det går an å gjøre avstikkere på merkede stier til fine turmål langs hele strekningen. F.eks. til Østerfjellet og Rødalen.

 

Den lange stien kan deles i 4 strekker:

1. Søre Osen – Trysil, ca. 20 km. Strekningen ble ryddet og merket for noen få år siden. Bygd bru over Varåa. Oppdatering av merking skjer 2014, av skilting 2015.

2. Trysil – Støtriset, ca. 40 km. Arbeid begynner i 2014. Skilting utføres i 2015.

3. Støtriset – Hovden seter (i Engerdal), 32 km. Merking utført 2013. Skilting utføres i juni 2014.

4. Hovden seter – Femundsenden, 8 km. Merking delvis utført i 2013. resten, pluss skilting, utføres 2014.

 

Den lange stien mellom Søre Osen og Femundsenden er i sum på 10 mil – som vil si en 4-5 dagsmarsjer.

 

God tur!

 

Kilde: Trysil Magasin, sommer 2014, og Knut Eggen, leder i ETT.

Ildsjelen Knut Eggen, leder i Engerdal & Trysil Turlag, i gang med merking...

Osensjøen Adventure ligger ikke på latsida. Her klargjøres stranda som skal glede små og store soltilbedere & badeløver...

Jentutten leder an på sykkel rundt Osensjøen! Og trekker pusten hos Wiggo på Nordneset.

MS Trysilknut fylte 100 år 2. mai, og i sommer inviteres gjester om bord! Foto: Trysilknuts jomfrutur, Osensjøen, 2. mai 1914. Sørlistøa Fløtermuseum markerer jubileet til sommeren. Dampbåten står oppført på Riksantikvarens liste over vernede skip.

Bryggene ankommer Søre Osen

Inne mellom jobben sin og 17.mai komite, rekker Erik Edvind Fjellvang å laga gode grunnforhold til MS Trysilknut ved brygga i Søre Osen, samt utgraving av rett dybde til småbåthavna i Vesleosen. Imponerende Erik! Foto: Helge Haugen.

Valmsnes Gård gleder seg til Sol, Sommer & Gårdskafé

Osensjøens "svane"..... 100 år 2014! Friskmeldt fra neste sommer. Det blir stas.

Båtparaden 2013. 25 båter henger med i følget...

Osendagene 2013!

En mester i å forme i tre.... Kunstneren Ragnar Nysæther fra Osen.

Per Ravnkleven - primus motor for de skogfinske verdiene rundt Osensjøen! Det Per ikke har av kunnskap, er ikke verdt å vite...