”In the Silence of Nature” är titeln på den dansk-svenska kortfilmen som med konsten som redskap vill försöka skapa en nödvändig debatt om hur grannar och natur kan skyddas från jättevindkraftverkens störningar.

Filmen har fått sin titel efter musiken som den svenske kompositören Staffan Storm skrev till en protestkonsert mot felplacerade vindkraftverk. Över 1 000 personer kom till konserten, som ägde rum på Knutstorps Borg i Skåne där Tycho Brahe föddes år 1546 medan Skåne fortfarande tillhörde Danmark.

Filmen är producerad av den danske journalisten Peter Skeel Hjorth, som författat boken ”Besatt av vind”, och den svenske mästercellisten och dirigenten Mats Rondin, professor vid musikhögskolorna i Malmö. Han är ett stort namn i det svenska och internationella musiklivet och dirigerade festkonserten för kronprinsessan Victoria kvällen före hennes bröllop.

Peter Skeel Hjorth och Mats Rodin har producerat filmen helt utan ekonomiskt stöd.

I filmen medverkar kända representanter för svenskt kulturliv, bland andra den världsberömda filmregissören Jan Troell. Många minns fortfarande hans filmatisering av Vilhelm Mobergs romaner om utvandringen till Amerika, ”Utvandrarna” och” Nybyggarna”. Filmerna fick flera Oscarnomineringar. En av hans senare filmer, ”Maria Larssons eviga ögonblick” (2008) är ett mästerverk som har vunnit flera priser.

Filmen hade premiär på Gloria Bio, Rådhusplatsen 59 i Köpenhamn tisdagen den 17 juni. Premiären sponsrades av två skånska protestföreningar, ”Bevara Linderödsåsen” och ”Färingtofta Norra” samt den landsomfattande ”Föreningen för Svenskt Landskapsskydd” och ”Landsforeningen Naboer til Kaempevindmöller”.