6. feb, 2015

To fengslet for klimakvotesvindel

www.tu.no

To norske selskaper siktet for momsunndragelse på rundt 127 millioner kroner i forbindelse med salg av klimakvoter.

NTB/TU: 05.03.2010.

6. feb, 2015

Fyrede Vestas-direktører havde privat vindmøllepartnerskab

www.business.dk

De to tidligere Vestas-bosser Hans Jørn Rieks og Henrik Nørremark lavede i fællesskab private vindmølleforretninger sideløbende med deres arbejde i den danske energikæmpe.

Berlingske 08.05.14.

6. feb, 2015

Tidligere Vestas-chefer sigtet for bedrageri

www.business.dk

Tysk politi har rejst sigtelser og ransaget otte lokationer som led i efterforskningen.

Berlingske: 22.10.14.

6. feb, 2015

Modig mafiajeger risikerer livet

www.aftenposten.no

Mimmo Fontana, sjef for den italienske miljøvernorganisasjonen Legambiente på Sicilia, har kartlagt hvordan mafiaen tjener milliarder på fornybar energi.

EUs mål for fornybar energi gjorde at Italia innførte verdens gunstigste subsidieordning. De siste seks årene har Italia betalt ut mer enn 55 milliarder euro i støtte til sol- og vindenergi. Internasjonale energiselskaper strømmet til Sicilia som har overflod av sol og vind. De møtte veggen. Byråkrativeggen. Selv et lite prosjekt krevde 5–6 år før alle autorisasjoner var i orden. Én som ikke hadde problemer med byråkratiet, var Vito Nicastri (58), kjent som «Vindens herre». Nicastri er rørlegger og elektriker. Han drev en liten forretning i Alcamo i Trapani-provinsen. I løpet av kort tid bygde han opp et imperium i fornybar energi i milliardklassen.

– Alle dører åpnet seg for ham. Autorisasjoner ble fikset på få uker. Plutselig rådet han over enorme landområder. Vi begynte å stusse, forteller Mimmo Fontana, sjef for miljøvernorganisasjonen Legambiente på Sicilia.

Over hele Sicilia og Sør-Italia utviklet Nicastri vind- og solkraftverk som han solgte videre til italienske og utenlandske selskaper, deriblant fra Danmark, Luxembourg og Tyskland.

Aftenposten: 16.02.14.

6. feb, 2015

Mafiaens nye ansikt

www.aftenposten.no

I flere tiår styrte brutale bønder milliardimperiet Cosa Nostra. Nå har velutdannede menn i skreddersydde dresser overtatt, de tjener nå miliarder på grønn energi.

Giuseppe Pisanu, som leder den italienske antimafiakommisjonen, peker på at Cosa Nostra bruker de enorme summene den har tjent gjennom flere tiår til å investere i den hvite økonomien over hele Europa.

- Mafiaen er blitt grønn; den har infiltrert den fornybare energisektoren, sier Roberto Scarpinato fra påtalemyndigheten i Palermo.

Aftenposten: 19.10.13.